Japan Railways

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Japan Railways Group
JR logo JRgroup.svg
JR Central Shinkansen 700.jpg
Típus vállalatcsoport
Jogelőd Japanese National Railways
Alapítva 1987. április 1.
Székhely nincs
Kiszolgált területek vasút
Leányvállalatai
  • Kyushu Railway Company
  • West Japan Railway Company
  • Japan Freight Railway Company
  • East Japan Railway Company

A Japan Railways Group weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Japan Railways Group témájú médiaállományokat.

A JR (Japanese Railways Groups) Japán állami vasúttársasága, melyet 1987. április 1-jén alapítottak meg. Mára több mint 1600 állomása és 16 millió utasa van naponta.

A társaság hivatalos emblémája

A JR Group vállalat kezében van Japán vasúti hálózatának nagy része (beleértve a nagysebességű Sinkanszen vonalakat) és az ingázó vasúti szolgáltatások is. Valamint metró- és buszhálózattal is rendelkezik.

Leányvállalatai[szerkesztés]

A Vasúttársaság kettő ipari és hét utasszállító vállalati részből áll. Ebből hat cég regionális részre van osztva, a hetedik pedig országos szinten közlekedik.

logo
Vállalat Társaság Szín Területi felosztás
Utasszállító Hokkaido Vasúthálózat(JR Hokkaido) (JR Hokkaido) JR logo (hokkaido).svg Világos zöld Hokkaido
Keleti Vasúthálózat(JR East) (JR East) JR logo (east).svg Zöld Tóhoku, Kantó, Kōshin'etsu
Központi Vasúthálózat(JR Center (JR Central) JR logo (central).svg Narancssárga Tókai
Nyugati Vasúthálózat(JR West) (JR West) JR logo (west).svg Király kék Hokuriku, Kanszai, Chúgoku
Sikoku Vasúthálózat (JR Sikoku) (JR Sikoku) JR logo (shikoku).svg Világos kék Sikoku
Kjúsú Vasúthálózat (JR Kyushu) (JR Kjúsú) JR logo (kyushu).svg Piros Kjúsú
Tehervonat Teherszállítói Vasúthálózat(JR Freight) (JR Freight) JR logo (freight).svg Kék Országszerte
Kutatási szervezet Műszaki Kutatóintézet(RTRI) (RTRI) JR logo RTRI.svg Lila
IT Információs Részleg (JR System) (JR System) JR logo systems.svg Vörös

JR és a Sinkanszen[szerkesztés]

A Sinkanszen egy nagysebességű vasúthálózat, melyet a JR (Japanese Railways Groups), az ország fő vasúttársasága üzemeltet. A Sinkanszen a tévhittel ellentétben nem a vonatot jelenti, hanem magára a vasúti pályára/vonalra utal. 1964-ben nyitották meg az első vonalat. A japánok a sinkanszent a gyorsaság, a mozgás és a fejlődés szimbólumának tartják. Az első vonalat 1964-ben nyitották meg, amit a „Tókaidó Sinkanszen” névvel láttak el (Tokió és Oszaka között). A hálózatot a legtöbb honsú-i és kjúsú-i nagyvárosra kiterjesztették, földrengés és tájfun biztos vonatokkal. A vonat zárt pályán közlekedik, vagyis nincsenek kereszteződések a pályán, így semmilyen más típusú vonat nem közlekedhet rajta.

A vonat akár 320 km/h-val is közlekedhet, azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy a világ leggyorsabb vonatává váljon. Viszont a világ egyik legbiztonságosabb közlekedési eszközévé vált, még egyetlen balesetet sem okozott (leszámítva az öngyilkosságot). A sinkanszen vasútvonalak a régi vonalak mellett vezetnek. Azért hozták létre, mert a régi dupla vágányú vasútvonal annyira meg volt terhelve, hogy a teherforgalmat nem sikerült időben lebonyolítani, ebből kifolyólag megépítésekor a forgalom megváltozott az egész országban. Egy sinkanszenen haladó vonat kb. 14 kocsiból áll, abból tízben szabad a helyfoglalás, ugyanis a vonaton helyjegyek vannak. Akik lecsúsztak a helyjegyekről és foglalni sem tudtak, azok állnak. Egy kocsiban 100 ülőhely van. A vonatok reggel hat és éjjel egy között közlekednek. Japánban 5-féle vonatnem van, angol nevükön: local, rapid, express, limited express, super-express. A japán rendszer érdekessége, hogy egy átlagos távolsági utazáshoz 3 dolgot kell megfizetni:

  • kilométerfüggő alapjegyet,
  • kilométerfüggő gyorsvonati pótjegyet,
  • helyjegyet (fakultatívan)

Jelenleg 6 vasútvonal létezik, név szerint: Tokaido Sinkanszen, Joecu, Hokuriku, Sanyo, Kjúsú és a Tohoku Sinkanszen. Ezek a vonalak, a kjúsú-i vasútvonalat kivéve, mind Honsu szigetrészhez tartoznak. A jövőben a JR Vasúttársaság (Japanese Railways Groups) tervezi bővíteni ezeket a vonalakat, többek között Hokkaido-ra (2015), Nagano és Kanazava közé (2014), valamint Nagaszaki közelébe terveznek még egy rövidebb útvonalat, melynek befejezését 2017-re tervezik. Jelenleg 3 fajta sinkanszen létezik, a hikari, nozomi és a kodama.

Nozomi[szerkesztés]

A leggyorsabb 320 km/h közlekedik.

Nozomi

Hikari[szerkesztés]

Nagyjából ugyanazon a vonalon közlekedik, mint a Nozomi, csak kicsivel lassabb (280–300 km/h).

Hikari

Kodama[szerkesztés]

A Sinkanszenek közül a leglassabbnak számít, (240 – 260 km/h).

Kodama

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Japan Railways Group című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]