Jameson CineFest

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szabó István interjút ad a CineFesten

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, más néven a Jameson CineFest Magyarország vezető filmfesztiválja. A miskolci fesztivál igazgatója Bíró Tibor.

Első alkalommal 2004 szeptemberében rendezték meg a Jameson CineFestet, amely előnevét az ír whiskeymárkának, a főszponzornak köszönheti. A nemzetközi filmfesztivál fókuszában a fiatal, 35 évnél fiatalabb alkotók filmjei állnak. A versenyprogramban nagy- és kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket vetítenek. Évente átlagosan 5–600 nevezés érkezik a CineFestre a világ minden tájáról, az előzsűrik ebből mintegy 50–60 filmet válogatnak be a versenyprogramba. A nagyjátékfilmek szekciójában vetített filmek nagy részét meghívja a fesztivál, így biztosítva az egyenletesen magas színvonalat. A versenyprogramban csak magyarországi premierek szerepelhetnek. A fókuszban az amerikai függetlenfilm áll, továbbá a hazai filmes újdonságok mellett különösen a román, az osztrák és a lengyel filmművészet legjobb alkotásai. Az elmúlt években többek között itt volt a magyar premierje a Pál Adriennek (Kocsis Ágnes), a kétszeres Oscar-díjas Precious - A boldogság árának (Lee Daniels, 2009), A befagyott folyónak (Courtney Hunt, 2008), az Oscar-díjas A segítségnek (Tate Tayler, 2011), a Marta Marcy May Marlenének (Sean Durkin, 2011), a Sporthorgászatnak (Adrian Sitaru, 2007), az Adele életének (Abdellatif Kechiche, 2013), a Sráckornak (Richard Linklater, 2014), a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlannak (Reisz Gábor, 2014).

Claudia Cardinale a CineFesten 2015-ben

A CineFest nem csak a legjobb fiatal filmek magyarországi fóruma: a fesztivál CineClassics programja, Szabó István védnökségével közép-európai származású, szülőhelyükön mégis alig ismert világnagyságokkal foglalkozik. Számos konferencia, kiállítás, retrospektív sorozat foglalkozott olyan, Amerikában, Párizsban, Londonban nagy karriert befutott filmesekkel, mint a miskolci születésű Oscar-díjas Pressburger Imre (Kevin Macdonald nagyapja), Korda Sándor és Korda Zoltán, Gabriel Pascal, Szőts István, de foglalkoztak a Casablancával és Oscar-díjas rendezőjével, Kertész Mihállyal is. A CineClassics egyik csúcspontja a Volt egyszer egy Vadnyugat Claudia Cardinale jelenlétében tartott vetítése volt 2015-ben.

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A Jameson terasz a fesztiválon, 2013-ban

A fesztivált kezdettől jól fogadta a hazai sajtó és szakkritika. Több újság, így a Magyar Nemzet, az index.hu, a Népszabadság, és a revizoronline.hu szerint a Jameson CineFest Magyarország legszínvonalasabb nemzetközi filmfesztiválja. „A Jameson CineFest olyasmit vitt véghez – európai mércével abszurdnak tűnő költségvetéssel – az acélvárosban, ami nívóban messze lekörözi Magyarország összes filmes eseményét” – írta Muray Gábor 2010-ben a Magyar Nemzetben. Báron György ÉS-beli cikke szerint „az idei CineFest parádés válogatása a legjobb-legértőbb minden eddigi magyar fesztiválprogram közül”, továbbá, hogy a miskolci mustrának a hazai filmfesztiválok közül először sikerült betörnie a nemzetközi fesztiválmezőnybe. „Tíz év sem kellett ahhoz, hogy a CineFest a legfontosabb és legjobb filmeket ideszállító magyar filmfesztivállá nője ki magát” – írta ugyanekkor Kolozsi László a Revizorban, az NKA kritikai portálján. „Mintha Cannes-ban lennénk, olyan jó… 2011-re a fordulat éveként emlékeznek majd a fesztivál történetében: az európai filmfesztiválok térképén láthatóvá váltak” – írta az index.hu 2011 szeptemberében. „Nagy fesztivál, kis pénz és a többi közhely… A Jameson CineFest nem erről szól, hanem lelkes emberekről, akik profik abban (is), hogy a minimálisból maximálisat hozzanak ki” – írta Az emberi fesztivál című cikkében a filmtett.ro recenzense: „Az éppen 70 éve született Emberek a havasont vetíteni egy fesztiválon arculatmeghatározó program. Szőts István jövőre lenne 100 éves, beszélni róla maga a magyar film ünneplése… A Jameson CineFest pedig büszkén megteszi, legyen szó a szakmáról és a közönségről egyaránt… Kemény filmek, nagy verseny, hazavihető tanulságok, megfontolandó leckék emberi hangnemben: filmes élményfürdő volt ez az őszi napsütéses miskolci vakáció, kívánni sem lehetne jobbat. Csak azt még, hogy jövőre, ugyanitt.”

Források[szerkesztés]