Karl Markovics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Karl Markovics
Karl Markovics.jpg
Életrajzi adatok
Született 1963augusztus 29. (54 éves)
Bécs, osztrák
Házastársa Stephanie Taussig
Pályafutása
Aktív évek 1967 – napjainkig
Híres szerepei Stockinger
Stockinger
Rex felügyelő

Karl Markovics az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Karl Markovics témájú médiaállományokat.

Karl Markovics (Bécs, 1963. augusztus 29. –) osztrák színész. Főleg a Rex felügyelő és a Stockinger című sorozatokból ismert. Nevének írásmódja megtévesztő, emiatt többen magyar származásúnak gondolják, valójában burgenlandi horvát származású, akiknek neve ma is többnyire magyarosan íródik német nyelvű nyilvántartásokban.

Családja[szerkesztés]

Nős, felesége Stephanie Taussig, színésznő. Két gyermeke van, Louis és Leonie.

Sorozatai[szerkesztés]

Rex felügyelő[szerkesztés]

Karl Markovics 1994-ben megkapta a Rex felügyelő c. tévésorozat egyik főszerepét, amelyben olyan színészekkel játszhatott együtt, mint például Tobias Moretti, Fritz Muliar vagy Wolf Bachofner. Ebben a tévésorozatban a rendkívül komoly és merev Stockinger felügyelőt alakította. Noha a film szerint retteg a kutyáktól, Markovics az életben remekül kijött a Rexet alakító ebbel, csakúgy, mint később karaktere is. A színész mindössze két évadot dolgozott a sorozatban, utoljára a Stocki utolsó esete c. epizódban tűnt fel.

Stockinger[szerkesztés]

Nem sokkal a Rex felügyelőből való távozása után Karl Markovics egy új tévésorozat forgatásába kezdett. Mivel a rajongók körében nagy népszerűségnek örvendett a precíz és rendkívül komoly Stockinger felügyelő karaktere, néhány filmes úgy gondolta, hogy érdemes lenne egy "saját sorozatot" is adni ennek a szereplőnek. Így készült a Stockinger c. spin-off sorozat, bár ezt már nem a Rex felügyelő stábja készítette. Bár filmsorozat csak egy évadot és összesen 14 részt élt meg, mégis hihetetlen népszerűségnek örvendett a rajongók körében. A történet ott folytatódik, ahol a Rex felügyelőbe megszakadt: Stocki ezúttal a salzburgi rendőrségen dolgozik új társával, Antonella Simonival. Újdonság, hogy ezúttal láthatjuk Stocki feleségét is, akit a Rex felügyelőben soha nem találkozhattunk. A rajongók számára Stocki testesíti meg az osztrák Columbo-t. Magyarországon a sorozatot még nem mutatták be.

Filmszerepei[szerkesztés]

  • Három úr (1993) – Ivo
  • Abszurdisztán szülötte (2000) – Stefan Strohmayer
  • A királynő titkosügynökei/Csinicsapat akcióban (2001) - Hauptsturmführer
  • Familie auf Bestellung (2004) – Platzer
  • Mein Mörder (2005) – Dr. Mannhart
  • Pénzhamisítók (2007) – Salomon Sorowitsch
  • Ismeretlen férfi (2011) - Dr. Farge
  • Süskind (2012) - Ferdinand Aus der Fünten
  • Mária Terézia (2017)

Rendezőként és forgatókönyvíróként[szerkesztés]

  • Atmen (Lélegzés) (2011)

További információk[szerkesztés]