Hamilton Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hamilton Egyetem (Hamilton College)

Hamilton College Chapel
Hamilton College Chapel
Alapítva 1793
Hely Amerikai Egyesült Államok, Clinton
Korábbi nevei Hamilton-Oneida Academy (1793–1812)
Mottó Γνωθι Σεαυτόν (görög)
Know Thyself (Ismerd Önmagad)
Típus magánegyetem
Campus területe 5,46 km²
Oktatók száma 186 (2016)[1]
Hallgatói létszám 1.850 (2016)[1]
Elérhetőség
Cím 198 College Hill Rd, Clinton, NY 13323, Egyesült Államok
Elhelyezkedése
Hamilton Egyetem (New York állam)
Hamilton Egyetem
Hamilton Egyetem
Pozíció New York állam térképén
é. sz. 43° 03′ 09″, ny. h. 75° 24′ 20″Koordináták: é. sz. 43° 03′ 09″, ny. h. 75° 24′ 20″
A Hamilton Egyetem weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hamilton Egyetem témájú médiaállományokat.

A Hamilton Egyetem (Hamilton College) egy vallásilag független, magán felsőoktatási intézmény az Amerikai Egyesült Államokban. Az Adirondack-hegység lábainál, a Mohawk völgyben található.

Története[szerkesztés]

Hamilton-Oneida Academy[szerkesztés]

1793-ban Samuel Kirkland presbiteriánus lelkész az Oneida indiánoknál töltött missziója keretében akadémiát kívánt alapítani, ahol fehér és indián fiúk egyaránt tanulhattak. Tervét George Washington elnök és Alexander Hamilton pénzügyminiszter is támogatta, utóbbi első igazgatósági tagja és névadója lett a létrejött Hamilton-Oneida Akadémiának.

Alapítása[szerkesztés]

1812-ben bevezették a négy éves egyetemi oktatást, így Hamilton College néven New York állam harmadik legrégebbi egyetemévé vált. A 19. század végére az egyetem kilencedik elnöke, M. Woolsey Stryker igyekezett lazítani az egyházi kapcsolatokon és vallásilag független intézményt kialakítani (bár Woolsey maga is presbiteriánus prédikátor volt).

Koedukált oktatás[szerkesztés]

Alapítása óta az egyetem kizárólag férfi hallgatókat fogadott. A campus szomszédságában 1968-ban alapították meg a Kirkland Egyetemet, ahol női hallgatók tanultak. 1978-ban a két intézmény egyesült, működését már koedukált Hamilton College néven folytatja a mai napig.

Campus[szerkesztés]

Az egyetem New York államban helyezkedik el, a legközelebbi városok Utica és Syracuse. Maga a campus Clinton kisváros mellett, egy dombtetőn ül. A több, mint 5 km2 területű campus két részre tagolódik: a College Hill Road északi oldala (az eredeti Akadémia területe) "Világos Oldal" névre hallgat, az 1960-as években tapasztalt áramkimaradások következtében a déli (Kirkland) oldalt "Sötét Oldal"-ként is emlegetik.

Az egyetem központjában áll Alexander Hamilton szobra, vele szemben az Egyesült Államok utolsó háromtagolású toronnyal rendelkező kápolnája.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b [1]