Közpolitika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Közpolitika: általánosan úgy tudjuk definiálni, mint az állam által végzett cselekvés folyamata meghatározott probléma megoldására. A kormány irányítási funkciója az általa bevethető (pl. jogi) eszközökön keresztül. A 20. század elején úgy definiálták, mint „a köz és annak problémái ”(Dewy, 1927), a 20. század végére egy újabb megközelítés alakult ki, amely azt vizsgálja, hogy mi, hogyan és miért befolyásolja az államot annak cselekvései során. A közpolitika fogalomkörébe számos probléma tartozik, például bűnözés, oktatás, egészségügy, külpolitika, szociális ellátás. A közpolitika formálása egy igen összetett és sokszereplős folyamat. Számos egyén és csoport véleményét és tevékenységét szükséges figyelembe venni a döntéshozatal előtt.

A közpolitika legfőbb szereplői: politikusok, parlamenti képviselők; közigazgatási szervek (központi, helyi); bíróságok; ombudsman; független hatóságok.

A magyar közpolitika fő kihívásai: elöregedő társadalom, népesség csökkenése, aktív népesség számának csökkenése, munkanélküliség rátája, hitelek visszafizetése, államadósság.

Források[szerkesztés]