FCSB

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(FC Steaua București szócikkből átirányítva)
FCSB
Csapatadatok
Teljes csapatnév Fotbal Club FCSB SA
Becenév Roș-Albaștrii (vörös-kékek),
Militarii (katonák)
SzékhelyBukarest, Románia
Alapítva1947. június 7.
Klubszínek vörös-kékek
Stadion Nemzeti Stadion, Bukarest
Vezetőedző Románia Anton Petrea
Elnök Románia Valeriu Argăseală
Bajnokság Liga I
Nemzeti sikerek
Román Bajnok26 alkalommal
Román Kupagyőztes24 alkalommal
Román Szuperkupa-győztes6 alkalommal
Román Ligakupa-győztes2 alkalommal
Nemzetközi sikerek
BEK1 alkalommal
UEFA-szuperkupa1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
FCSB honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz FCSB témájú médiaállományokat.

A FCSB (korábban FC Steaua București) román labdarúgócsapat, amely a román labdarúgó-bajnokság első osztályában szerepel. Az új név (FCSB) 2017 áprilisától van hivatalosan bejegyeztetve.

Történet[szerkesztés]

A csapatot 1947 június 7-én alapították, „Asociația Sportivă a Armatei” (Katonai sportegyesület), röviden ASA București néven, az első játékosokat Mihail Lascăr tábornok toborozta a román királyi hadseregből. Az elkövetkező években CSCA București, később CCA București néven szerepelt a bajnokságban.

A Steaua nevet 1961-ben kapta. A hadsereg anyagilag támogatta a csapatot, megalapításától kezdve egészen 1998-ig, de a csapat stadionja, Ghencea, még mindig a Hadügyminisztérium tulajdonában van.

Legnagyobb sikereit a 80-as évek közepén érte el, 1986-ban Sevillában, a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban, tizenegyesekkel 2-0 arányban legyőzte az FC Barcelona csapatát, ezzel elhódítva a BEK trófeáját. A Steaua volt az első kelet-európai csapat mely diadalmaskodni tudott a legnagyobb európai kupasorozatban.

Még ebben az évben a csapat megnyerte az UEFA-szuperkupát, legyőzve a Dinamo Kijiv csapatát, ezáltal játszhatott az Interkontinentális kupaért, melyet Tokióban rendeztek, ahol 1-0-s vereséget szenvedett az argentin River Platetel szemben.

A 80-as évek végén, a hazai bajnokságban 104 mérkőzésen veretlen tudott maradni, ez a mai napi fennálló rekord Európában.

Szurkolóit „Armata Ultra”-nak nevezték, 1995-ben felbomlott, jelenleg több, kisebb-nagyobb táborra oszlanak: „Titan Boys”, „Ultras”, „Tineretului Korp”, „Skins Berceni”, „Nucleo”, „Insurgenții”, „Stil Ostil” vagy „Vacarm”, „Tradizione”, „Armata 47 Vest”.

A csapat vezetőedzői a 90-es évektől:

Eredmények[szerkesztés]

Román bajnokság
Román kupa
Román szuperkupa
Román ligakupa
UEFA-bajnokok ligája
UEFA-szuperkupa
  • Aranyérmes (1): 1986
Interkontinentális kupa
  • Ezüstérmes (1): 1986
UEFA-kupa

Jelenlegi játékosok[szerkesztés]

A csapat játékosai 2019 szeptemberében:

# Poszt Név
2 ROU V Valentin Crețu
3 ROU V Ionuț Panțîru
5 ROU KP Mihai Pintilii (captain)
6 ROU KP Dragoș Nedelcu
7 ROU CS Florinel Coman
8 ROU KP Lucian Filip (3th captain)
9 FRA CS Harlem Gnohéré
10 ROU CS Florin Tănase (vice-captain)
11 ROU KP Olimpiu Moruțan
12 ROU K Toma Niga
14 POR KP Thierry Moutinho
15 SRB V Marko Momčilović
16 SRB V Bogdan Planić
17 ROU V Iulian Cristea
18 GRE V Aristidis Soiledis
20 ROU KP Ionuț Vînă
21 ROU CS Ioan Hora
# Poszt Név
22 ROU V Sorin Șerban
23 ROU KP Ovidiu Popescu (4th captain)
24 POR CS Diogo Salomão
25 ROU KP Ovidiu Perianu
26 ROU KP Răzvan Oaidă
27 POL CS Łukasz Gikiewicz
28 ROU KP Mihai Roman
30 ROU KP Laurențiu Ardelean
31 ROU V Marian Botezatu
32 ROU KP Mihai Lixandru
34 ROU K Cristian Bălgrădean
70 ROU V Claudiu Belu
73 ROU V Andrei Marc (on loan from Concordia Chiajna)
77 ROU V Alexandru Stan
92 ROU KP Adrian Niță
98 ROU CS Dennis Man
99 ROU K Andrei Vlad

Híres játékosok[szerkesztés]

Románia

Fehéroroszország

Szurkolók[szerkesztés]

2009. július 16-án a Steaua az Újpest FC ellen játszott selejtező mérkőzést az Európa-ligában. A mérkőzést hatalmas botrány követte, mivel a román szurkolók nagyméretű transzparensen gyalázták a magyarságot. A román huligánok a terhes magyar kismamák magzatát az emberi ürülékhez hasonlították. Már a mérkőzés előtt sejteni lehetett, hogy problémák lesznek, mivel Gigi Becali, a Steaua tulajdonosa kijelentette, hogy csapata „szétveri az Újpestet, főleg azért, mivel magyar csapat”. A mérkőzés hangulatát így a soviniszta gyűlölködés határozta meg mind a román, mind a magyar részről. A Gazeta Sporturilor című román sportújság szerint az újpesti szurkolók a fentiekre úgy reagáltak, hogy a románokat „cigányoknak” titulálták és az „Erdély a magyaroké!” kifejezést skandálták. A Steaua szurkolói pedig a magyarság deportálását követelték a „Kifelé a magyarokkal Romániából!” kifejezést használva. Az eset kapcsán mind Móring József Attila kereszténydemokrata képviselő, mind a Jobbik Magyarországért Mozgalom tiltakozásának adott hangot. Az egyik legpatinásabb romániai lap, az Adevarul a mérkőzést követően rendkívül korrekt módon bocsánatot kért a magyarságtól a román szurkolók helyett és az Európai Labdarúgó-szövetségtől kérelmezte a Steaua szurkolóinak megbüntetését.[1][2][3][4][5][6]

A visszavágón a rendőri közbelépésnek köszönhetően nem került sor komolyabb incidensre a szurkolók között. Az újpesti szurkolók, az első mérkőzéseken a magyarságot ért jogos sérelmekre, a románokhoz hasonlóan meglehetősen sportszerűtlen módon reagáltak. Válaszuk a „Honnan tudod, hogy cigány vagy? Románul beszélsz.” című transzparens volt. Külön kérdést vet fel a magyar származású Székely János esete, aki viselkedésével fokozta az indulatokat. A mérkőzés előtt megkérdezték a román újságírókat, hogy a Steaua labdarúgója beszél-e magyarul. Erre a gyors válaszuk az volt, hogy szinte biztosan nem. A labdarúgót megszólítva azonban kiderült, hogy beszél magyarul, de állítása szerint megtiltották neki, hogy nyilatkozzon. Székely az általa szerzett, mindent eldöntő gól után látványos gólörömöt mutatott be. Ennek következtében az újpesti szurkolók „lehazaárulózták”. Székely a Steaua győzelmét követően a román zászlót a vállára helyezve ünnepelt és a mérkőzés után a következőket nyilatkozta:„Székelynek hívnak, de román vagyok.” illetve „Románnak érzem magam. Romániának köszönhetek mindent.” Viselkedése, magyarságának megtagadása és állítólagos „bozgorozása” (román sértés az erdélyiek/magyarok felé, jelentése: hazátlan) annyira felháborított egy magyar újságírót, hogy az leköpte.[5][7][8][9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. UEFA:Steaua 2 - 0 Újpest (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. július 26.)
  2. Steaua-Újpest: botrányra botrány, NOL 2009. július 17.. [2009. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 26.)
  3. „Ennél undorítóbb szöveg nem volt még magyar sporteseményen”, MNO 2009. július 21. 11:39. [2009. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 26.)
  4. A Jobbik tiltakozik a sportszerűtlen magyargyűlölet ellen, 2009. június 28.. [2009. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 26.)
  5. a b Hazaáruló-e Székely, avagy miért bántjuk a románt?, Samsungsport.hu 2009. június 24.. [2009. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 26.)
  6. "Magyarország szépen kérünk, bocsáss meg!", Sport.ma.hu 2009. június 22.. (Hozzáférés: 2009. július 27.)
  7. Rövid összefoglaló az Újpest-Steaua meccs körüli botrányról (Exkluzív videókkal és fotókkal!), Telesport.hu 2009. június 24.. (Hozzáférés: 2009. július 26.)
  8. Szekely: "Eu mă simt român! România mi-a oferit totul!" (kép: Székely a román zászlóval ünnepel), Prosport.ro 2009. június 25.] (román nyelven). (Hozzáférés: 2009. július 27.)[halott link]
  9. Magyar újságíró köpte le a román játékost - cirkuszol a bukaresti sajtó (videóval), Barikád.hu 2009. június 26.. (Hozzáférés: 2009. július 27.)

További információk[szerkesztés]