FC Baia Mare

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
FC Baia Mare
Csapatadatok
Teljes csapatnév Fotbal Club Baia Mare
Becenév Minerul, (A Bányász)
SzékhelyNagybánya, Románia
Alapítva1923
Klubszínek piros-kék
Stadion Dealul Florilor Stadion
Vezetőedző román Florin Fabian, román Dinu Bumb és román Vasile Sleam
Elnök román Liviu Bala
Bajnokság Romániai 2. Liga
Statisztika
Legtöbb mérkőzésII. Ligában
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
FC Baia Mare honlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz FC Baia Mare témájú médiaállományokat.

Az FC Baia Mare egy romániai labdarúgóklub. Székhelye a Máramaros megyei Nagybányán van.

A Klub története[szerkesztés]

Kezdet[szerkesztés]

A klubot 1923-ban Phoenix Nagybánya néven alapították. Egészen 1934-ig a kerületi bajnokságban játszott, majd 1934-ben az akkor alakított másodosztályba jutott fel. Ebben az évben a Román Labdarúgó Kupa negyeddöntőjébe is bejutott. 1935-ben és 1936-ban is megnyerte a másodosztály pontvadászatát, azonban elbukta a rájátszást. Így, 1937-ben jutott fel története során először az első osztályba. Itt játszott egészen 1941-ig, amikor is a Bécsi Döntés szerint Nagybányát Magyarországhoz csatolták, így 1945-ig a magyar másodosztályban játszott. A világháború után újból a másodosztályban találja magát a csapat. A klub átkerül a hatalomra törő kommunista városvezetés kezébe, amely a nevet megváltoztatja és létrehozza a CSM Baia Mare-t, azaz a Nagybányai Városi Sport Clubot.

A bányászcsapat[szerkesztés]

A kommunista sportpolitika szerint a hajdani jól menő állami vállalatoknak szükségszerűen kellett legyen sportcsapatuk. Így került a Bányászati Hivatal tulajdonába a csapat. Ez történt 1950-ben, amikor a név Metalul Baia Mare-ra lett átalakítva. 1955-ben a harmadosztályba esett vissza. 1956-ban átalakították a csapatot, visszajutott a másodosztályba, így kapta az új nevét: Energia Trustul Miner-re (Bányászati Energia Tröszt), amit egy év után mindjárt meg is változtattak Minerul-ra (Bányász). Aztán 1958-tól újra CSM (VSC) néven szerepelt a román bajnokságban. 1959-ben a Román Kupát veretlenül játssza végig, egészen a döntőig, ahol csak a román belügyminisztérium csapata, a Bukaresti Dinamo tudta legyőzni.

1962-ben visszaváltoztatták a nevet Bányászra, 1964-ben Története során másodszor jutott az első osztályba, azonban a következő szezonban kiesik, és a következő tizenhárom szezonban a másodosztályban játszik.

Az aranykor[szerkesztés]

Amikor a '70-es évek végén és a '80-as évek elején megerősödött a bányászati iparág Nagybányán, több pénzt lehetett befektetni a csapatba, így az 1975-ös névváltoztatást követően, új név FC Nagybánya, 1978-ban feljut az első osztályba, ahol 1985-ig, egy szezon kivételével játszik. 1982-ben újból bejut a Román Kupa döntőjébe, ahol újból a Dinamotól szenved verességet, azonban még így is indulhat a Kupagyőztesek Európa-kupájában. Ekkor játssza történetének egyik legfontosabb mérkőzését a Real Madrid ellen.[1] A csapat a szezonok során általában az élvonal élcsapatai között végzett, például 1979-ben az ötödik, 1980-ban a negyedik lett. Azonban 1986-ban újra a másodosztályban köt ki, ahol már FC Máramaros néven kezdi a szezont.

Az újkor[szerkesztés]

Időközben a csapatot privatizálták. 1993-ban a Kupa elődöntőjéig jut, majd egy év múlva ötödjére is feljut az első osztályba. Azonban sajnos egy szezon után újból a második osztályba kerül vissza. 1998-ban Nagybánya FC az új név, immár véglegesen. 1999-ben, története során másodszor a harmadik osztályban köt ki. 2000-ben feljut a másodosztályba, majd alig egy év múlva, 2001-ben már az első osztályba is feljut, azonban az akkori tulajdonos pénzéhsége miatt az indulási jogot állítólag 1 000 000 dollárért adta el. Így elmaradt a feljutás. A következő szezonban elvesztette a harcot a feljutásért, a tulajdonos és főszponzor elhagyta a csapatot. 2004-ben újból a harmadik osztályba kerül. Két szezon után, 2006-ban jut vissza, azonban 2007-ben újra visszaesik a harmadik ligába, ahol, az idei szezonban ellőtte a feljutást és csak a harmadik helyen végzett.

Érdekességek[szerkesztés]

Az FC Nagybánya az egyedüli csapat a román bajnokság történetében, amely egy teljes szezon összes mérkőzését megnyerte. Történt ez az 1934-35-ös szezonban. A '90-es években a Cuprom vállalat a futballcsapatát, amely főleg a harmad osztályban játszott a '70-es, '80-as években, Pheonix névre keresztelte át, azonban a csapatnak semmi köze nem volt a hajdani, háború előtti Pheonix csapathoz, melynek jogutódja az FC Nagybánya. A magyar Biró Gyula volt az első és az egyedüli külföldi edzője a csapatnak. A brazil Ayres Cerqueira Simao volt az első idegenlégiósa a nagybányai alakulatnak.

Jelenlegi keret[szerkesztés]

Kapusok[szerkesztés]

románVasile BOTA ALIN

románFlorin ȘTER

Védők[szerkesztés]

románGelu BAR

románȘtefan COLAR

románMarius Vasile HODOR

románLucian HAN

románCristian CICEU

románCristian LAZĂR

románCiprian Andrei DURUȘ

Középpályások[szerkesztés]

románDaniel REDNIC

románCristian IAȚU

románPetru Rodin NEGREA

románRadu ERNSZT

románMarius Romulus DRULE

románPaul SZENTLASZLOI

románPetre ARDELEAN

románFady SHANNAT

románDorin Vlad VANCA

románFlorin ACHIM

románAlexandru BARBOLOVICIU

románBogdan LAZĂR

Csatárok[szerkesztés]

románPéter BERKI

románSorin BICHIRI

románPaul BATIN

románSebastian ANDREAN

Álomcsapat[szerkesztés]

Kapus[szerkesztés]

Védelem[szerkesztés]

Középpálya[szerkesztés]

Támadók[szerkesztés]

Híres edzők, akik az FC Nagybányát is edzették[szerkesztés]

Lábjegyzék[szerkesztés]

Hivatalos weboldal: https://web.archive.org/web/20110930130154/http://www.fcbaiamare.ro/