Dóczy Alpár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dóczy Alpár
Született1974. április 3. (50 éves)
Debrecen
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaképzőművész
SablonWikidataSegítség

Dóczy Alpár (Debrecen, 1974. április 3. –) képzőművész, művészetszervező

Művészetét leginkább az avantgárd sokféleség jellemzi. Különféle műfajokban, stílusokban alkot, művészi önkifejezésmódja sajátosan egyedi. Festményeket készít, ready-made objekteket alkot, performanszokban vesz részt, zajzenei produkciók részese, filmekben szerepel,[1] és legfőképpen képzőművészeti-közösségi tevékenységet szervez saját maga létrehozta művészeti csoportjában, az NDK-ban. [2]

Alpár alkotói tevékenységét mindig valami dac motiválja, valami, amivel szembe lehet menni. Sohasem a megszokottat keresi, nem a hétköznapit követi, hanem mindig újat akar alkotni. Mindez már a személyiségében is tükröződik, mondhatjuk, hogy még a neve is különleges, sokan először hallják az Alpár keresztnevet, amikor vele találkoznak. Dóczy családneve erdélyi és debreceni származásra utal. Anyai felmenői között [3] református iskolaalapító tanár (Dóczy Gedeon, a Dóczy Gimnázium alapítója) , írók, költők (Berde Mária), festőművészek (Berde Amál) [1], műdalíró (Dóczy József) életművész-világpolgárok (Dr. Dóczy Ferenc) voltak, akik nagy hatással voltak életére. Pályája során mindig arra törekszik, hogy valami régi ellenében újat alkosson, ugyanakkor megőrizzen valamit a múltból, a hagyományokból, azokat megreformálja, ezáltal pedig előrevigye az őt körülvevő közösséget.

Alpár élete tele van ellentmondásokkal, szokatlan fordulatokkal. Gyermekkorában sokat barkácsolt édesapja műhelyében, ami az ipari közeg szeretetét és ismeretét hozta magával. Emellett keresztanyja lelkész édesapjának prédikáció-írása idején, szakrális közegben rajzolgatott.

Művészeti tanulmányait a Medgyesy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium festő és grafikus szakán végezte. [4] 2020-ban a Werk Akadémia művészeti menedzser szakán szerzett képesítést. [5] [6]

A Gázálarcos önarckép (2003) című munkája egyfajta művészeti manifesztumként is értelmezhető. A magán viselt álarc utal a gyermekkorától ismerős ipari környezetre. Az önarckép egyszerre hordozza a megmutatkozás és az elrejtőzés vágyát.

Képzőművészeti munkássága[szerkesztés]

Képzőművészként grafikákat, festményeket, objekteket készít. Avantgárd alkotások ezek, melyek sokszor közelítenek a dadaista, konstruktivista, kubista és szürrealista irányzatokhoz, de impresszionista motívumokat is felfedezhetünk egyes munkákban. Sík alkotásai a kartonra készült kréta-és ceruzarajzoktól, a linómetszetekig, illetve az olaj-, vagy akril festményekig széles skálán mozognak. A munkák leginkább absztraktak, nonfiguratívak, szürreálisak. Gyakran alkalmaz vegyes technikát; printeket helyez a képekre, tárgyakat applikál alkotásaira vagy a Burda magazinok szabásmintáit választja alapul. Akril-vagy olajfestményei központi motívumai, alakjai markánsan elkülönülnek a sokszor egynemű hátterektől (A kételkedő, 2017, Nagymagyarország menyország, 2017).  Munkáiban gyakran keverednek a valóság elemei az elképzelttel, az álommal, azok sokszor egy teljesen váratlan vagy lehetetlen szituációvá állnak össze (Klukesd SIXII ráeszmél a realizmusra Scortus Perviagilis láttán, 2016). Témái sokfélék, akár egy sorozaton belül is szélsőségesek, bennük a címadás mindig jelentős szerepet kap. Választott tárgyköre a szakrálistól a profánig (Templomtorony, illetve Technoikon, 2003), a konkréttól az elvontig (Virágzás, illetve Tudomány, 2003), a természeti tájtól az indusztriális környezetig terjednek (Tükröződés 2018 és Zsilip, 2016).

Objektjeiben talált tárgyakat hasznosít, melyek az eredeti funkciójukat így elvesztik és igazi ready-made alkotásokká válnak (Anyagtalan energiacella, 2014, Bálvány, Kórus 2016, Tiszai ciánszennyezés, 2017.) Ezen térszerű munkák az ipari környezet sajátosságait, visszásságait tükrözik, sokszor a talált, már hulladékká vált tárgyaknak új értelmet adva. Alpár festett már motorháztetőre, de faragott jégszobrot is, videómunkával kísért, olvadt vízként kiállítva azt.

Háromnyelvű (magyar, angol, német) kötete 2019-ben jelent meg, Dóczy Alpár címmel az NDK kiadó gondozásában. A tanulmányt Fazakas Réka, a Műcsarnok kurátora írta.[7]

Tagsága a Lyuhász Lyácint Bt-ben[szerkesztés]

Alpár oszlopos tagja az 1991 óta működő Lyuhász Lyácint Bt.[8] nevű együttesnek, vagy sajátos megnevezésük alapján, „szabadcsapatnak”". Korai képzőművészeti alkotásait főként az egyesület szervezte alkalmakhoz kapcsolódóan hozta létre. Társaival közösen művészeti-(zaj)zenei produkciókban, koncerteken, filmekben szerepeltek számos provokatív, művészeti fellépésen, performanszon vettek részt.[9] A Bt. legjelentősebb tevékenysége a kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas rendező, Jancsó Miklós filmjeiben való szereplése volt. Részt vettek az Anyád! A szúnyogok[10][11](2000); az Utolsó vacsora az Arabs szürkénél (2001); és a Mohácsi vész (2004) című filmekben. A debreceni rendező, Hajdu Szabolcs is felkérte őket a Macerás ügyek[12][13](2001) című munkájában való közreműködésre. A filmekben az egyesület tagjaival közösen „zajzenéltek”.

NDK – Neue Debreczenische Kunst (ill. Nehezen Definiálható Közösség)[szerkesztés]

Alpár 2011-ben, részben a Lyuhász Lyácint Bt.[14]-ből kiindulva és annak képzőművészeti tevékenységét előtérbe helyezve létrehozta egyesületét. Az NDK,[15] Neue Debreczenische Kunst,[16] illetve Nehezen Definiálható Közösség neve az egykori Német Demokratikus Köztársaság magyar mozaikszójával azonos, sőt, a műfaji, művészeti sokszínűségében előképnek tekinthető Neue_Slowenische_Kunst (NSK) nevére is rájátszik. Fontos „lelki kapocs” van az A. E. Bizottsággal, ahol a képzőművészet és a zene hasonlóan lényeges szerepet játszott, mint az NDK-ban, és amelynek egykori tagjai közül napjainkban több az NDK társult alkotója is.

Az Egyesület tagjai közösen szervezik kreatív, rendhagyó témájú kiállításaikat, de kijelenthetjük, hogy legtöbbször az ötletgazda maga Alpár, ő a helyszínek megálmodója, a kiállítások szervezője és lebonyolítója. A projektötletek megszületése után az egyesületi tagok rendszerint egy-egy témát vagy tárgyat húznak ki a „kalapból”, amit fel kell használniuk munkáikban.

Az NDK zászlóshajós projektje a Szent Mátrix,[17] mely egy fiktív szent éltét és csodatételeit bemutató szürrealista kiállítássorozat. Az egyesületnek volt már tárlata prímszámok köré rendezve – Prímek Primissza [18] [19], [20] feldolgozták Rejtő Jenő derékba tört életét – Életét nem élte le, aláírás megtagadva [21]–, vagy a Szénülés folyamatát, helyspecifikusan egy bányavárosban, Tatabányán. Valamennyi tárlat ötlete egyedi, sokszor a helyszínekhez igazodik, vagy egy-egy adott évfordulóhoz kötődik. A Szent Mátrix és a többi projekten keresztül az egyesület olyan aktuális problémákat feszeget, amelyek napjaink művészetében markánsan jelen vannak. A társas magány, az elszigetelődés, a lét bizonytalansága, a mulandóság, illetve a szakrális és digitális világ ellentmondásai mind megjelennek az egyesület tagjainak munkáiban.

Az NDK holdudvarába Alpár jelentős hazai művészeket hívott meg, a már említett egykori Bizottság tagokat, Ef Zámbó Istvánt és feLugossy Lászlót, illetve Imre Mariannt[22] Szíj Kamillát[23] és Szurcsik Józsefet. A csoport Debrecenen kívül kiállított már Németországban, Erdélyben, Budapesten és számos más hazai településen is.

A debreceni MODEM rendezvényeinek, fesztiváljainak rendszeres szereplői, évről-évre részt vesznek a Múzeumok Éjszakáján a KirakatArt[24][25]és a Zajkert[26] projektekkel. Dóczy ennek megvalósításához debreceni, belvárosi, elhagyott üzletek kirakatait szerezte meg az önkormányzattól, hogy ott NDK-s és meghívott művészek alkotásait mutathassa be, ismert közéleti személyiségek tárlatvezetéseivel kísérten. Alpár a Yurtazuhany Galéria[27][28] projektet is a fentihez hasonló módon álmodta meg. Üresen álló belvárosi üzleteket ideiglenes képzőművészeti kiállítóhelyekké alakított át. A projekt nem csupán művészileg sikeres, hanem a helyszínként szolgáló boltok gyors gazdára találásában is segít az önkormányzatnak.

Csoportos kiállításai[szerkesztés]

2011. április 16. I. NDK kiállítás, Perényi utca, Debrecen

2011. Június 18. I. Kirakat Art Attack, Múzeumok éjszakája MODEM, Debrecen

2011. július 20. NDK kiállítás, Campus Fesztivál, Debrecen

2011. július 23. Manifesztált Művészek kiállítása, Völgyfesztivál, Nagyvázsony

2011. szeptember 9. Zajkert, MODEM Debrecen – a Lyuhász Lyáczint Bt. és az NDK. közös projektje[29]

2011. november 5. Liszt 200 koncert és kiállítás, Debreceni Ifjúsági Ház,  Debrecen a Lyuhász Lyácint Bt. és az N.D.K. közös projektje.

2012. május 7. Kortárs kiállítás és Aukció, Debreceni Ifjúsági Ház[30]  Debrecen

2012. június 16. II. Kirakat Art Attack, Múzeumok Éjszakája, MODEM, Debrecen

2012. szeptember 14. Zajkert, MODEM, Debrecen

2012. szeptember 25. Macskák gombolyaggal kiállítás, Roham Galéria, Budapest          

2012. november 25. Macskák gombolyaggal kiállítás, Conca d’oro, Debrecen

2013. április 9. Szt. Mátrix  kiállítás, Sesztina Galéria, Debrecen[31]                   

2013. június 22. III. Kirakat Art Attack, Múzeumok Éjszakája, MODEM, Debrecen

2013. július 2. III. Kirakat Art Attack, Incognitó Galéria, Debrecen

2013.  szeptember 20. Zajkert, MODEM, Debrecen

2013. november 29. Szt. Mátrix kiállítás, Lengyel Intézet – Latarka Galéria, Budapest

2013. december 6. Város zaja kiállítás, Sesztina Galéria, Debrecen[32]

2014. március 15. Szt. Mátrix kiállítás, Őskaján étterem, Tolcsva

2014. NSK (Neue Slovenische Kunst) + NDK (Neue Debreczenische Kunst) kiállítás, Lipcse, Spinnerei, Németország

2014. június 21. IV. Kirakat Art Attack – Lipcsei képzőművészekkel közösen- Múzeumok Éjszakája, MODEM, Debrecen     

2014. július 1.  IV. Kirakat Art Attack, Incognitó, Debrecen

2014. szeptember 14. Zajkert, MODEM, Debrecen

2014. szeptember 23. Szemétbálvány projekt, Debreceni Ifjúsági Ház, Debrecen

2015. április 2. Szt. Mátrix jelenése; Kultúrpalota, Gyergyószárhegy, Románia

2015.  április 9.  Szt. Mátrix jelenése, Megyeháza Galéria, Csíkszereda, Románia

2015. június 20. V. Kirakat Art Attack, Múzeumok Éjszakája, MODEM, Debrecen                              

2015. július Kiállítás az NDK és a 40 éves Gyergyószárhegyi nemzetközi művésztelep gyűjteményéből

2015.  július 19.  40. Gyergyószárhegyi nemzetközi művésztelep és az NDK közös kiállítása, Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza, Tolcsva

2015. október 25. Szt. Mátrix jelenése, Tranzitház, Kolozsvár, Románia

2015. november 6. „Életét nem élte le aláírás megtagadvaRejtő 111 kortárs Művészeti kiállítás, Sesztina Galéria], Debrecen

2015. december 3. MÜSZI Budapest „Karácsonyi felértékelés”

2016. február 17.  Facebook, lájkok, szelfik Köztünk élő társas magány, D17 Galéria, Budapest

2016. június 18. „Életét nem élte le, aláírás megtagadva” Rejtő 111, Tolcsva Bormúzeum

2016. június 25. VI. Kirakat Art Attack, Múzeumok Éjszakája, MODEM, Debrecen

2016. június 30. Kiállítás 40 éves Gyergyószárhegyi nemzetközi művésztelep gyűjteményéből YurtazuhanY Galéria, Debrecen

2016 július 18-30. I. NDK művésztelep, Gyergyószárhegy, Románia

2016. július 22. „Életét nem élte le, aláírás megtagadva”, Rejtő 111, Gyergyószárhegy, Románia

2016. július 28. . kiállítás az I. NDK művésztelep munkáiból „A variációk véglegességének elve” címmel, Gyergyószárhegy, Románia

2016. szeptember 17. V. Zajkert, MODEM, Debrecen               

2016. október 25. BanZaj: FLUIDIAN (ROU) koncert, MODEM, Debrecen                

2016. október 28. Minden Vas; Sesztina Galéria, Debrecen

2016. november 2. BanZaj: Band int he Pit, Hans, BOM  koncert, Nagyerdei víztorony

2016. november 25. Jézus Élete, MODEM, Debrecen

2017. január 9. BanZaj: Sőrés Zsolt koncert, MODEM Debrecen

2017. február 10. Virtuális Ikonok, D17 Galéria, Budapest

2017. március 17. Prímek Primissima, YurtazuhanY Galéria, Debrecen

2017. május 20. Jézus Élete, Tolcsva Bormúzeum

2017. június 2. „Reart- Az anyag nem vész el csal ARTalakul” , Medence Csoport, Pipa utca, Budapest

2017. június 7. Virtuális Ikonok, YurtazuhanY Galéria Debrecen

2017. június 24. VII. Kirakat Art Attack „A reformáció örök” az 500 éves reformáció tiszteletére Múzeumok Éjszakája, MODEM, Debrecen

2017. július 24.- augusztus 3.  II. NDK művésztelep  Gyergyószárhegy, Románia

2017. augusztus 4. kiállítás a II. NDK művésztelep  „A variációk végletességének elve” címmel, Gyergyószárhegy, Románia

2017. augusztus 11. Prímek Primissima, Gyergyószárhegy, Románia

2017. augusztus 23. Szt. Mátrix, Kisfaludy Galéria, Balatonfüred

2017. október 12. Szt. Mátrix, Vitkovics ház, Eger

2017. október 27. Katasztrófa, Sesztina Galéria, Debrecen

2017. december 13. Zh. Galéria, Debrecen

2018. január 19. Hétköznapi hősök, D17 Galéria, Budapest

2018. Január 25. Mindenkinek megvan a maga BAJA,, Eötvös József Főiskola, Kortárs Galéria, Baja

2018. február 9. Prímek Primissima, Lábasház Sesiszentgyörgy, Románia

2018. április 6.  Szénülés  folyamata, Vértes Agórája, Tatabánya

2019. június 12.  Trefpunk/Találkozóhely „Ajtók”, Paderborn, Németország

2019. szeptember 17. Zajkert, Modem, Debrecen

2021. február 5. – április 1. Last Words, D17 Galéria, Budapest

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alpár Dóczy. IMDb. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  2. Réka, Fazakas: Nehezen Definiálható Kiállítások (magyar nyelven). KULTer.hu, 2020. április 10. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  3. Udvardy Frigyes - A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2017. udvardy.adatbank.transindex.ro. (Hozzáférés: 2021. június 3.)
  4. 6506151: MFG 25 éves jubileumi évkönyv (angol nyelven). Issuu. (Hozzáférés: 2021. június 3.)
  5. Csicsai, Zsolt: A Werk Akadémia hallgatói újabb izgalmas vizsgakiállítással készülnek - (magyar nyelven). bdpst24.hu, 2020. augusztus 5. [2021. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 3.)
  6. A Werk Akadémia diákjai a koronavírusra reflektálnak új kiállításukkal (magyar nyelven). kultúra.hu, 2020. augusztus 23. (Hozzáférés: 2021. június 3.)
  7. Dóczy Alpár[halott link] ISBN 978-615-00-5551-0
  8. http://www.debrecenirockmuzeum.hu/rocklexikon/113-lyuhasz-lyacint-bt
  9. Lyuhäsz Yäczint Bt. (angol nyelven). Discogs. (Hozzáférés: 2021. június 3.)
  10. ANYÁD A SZÚNYOGOK - LYUHÁSZ LYÁCINT BT - EGY SZÁL HARANGVIRÁG” (hu-HU nyelven).  
  11. Anita, Libor: Lyuhász Lyácint koncerttel emlékeznek Jancsó Miklósra a Színműn (magyar nyelven). index.hu, 2021. június 2. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  12. https://port.hu/adatlap/film/tv/maceras-ugyek-maceras-ugyek/movie-36643
  13. „A profizmus megöli az undergroundot”. PusztaHang. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  14. User, Super: Debreceni Rockmúzeum (hu-HU nyelven). debrecenirockmuzeum.hu. (Hozzáférés: 2021. június 3.)
  15. http://www.endeka.hu/
  16. https://www.facebook.com/NeueDebreczenischeKunst
  17. Szent Mátrix - A nyitott állapot nem menthető (magyar nyelven). Magyarnarancs.hu. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  18. Prímek Primissima (magyar nyelven). MateMorfózis, 2018. május 17. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  19. Megosztom, 2017 03 30 13:01: Prímek Primisszimái a YurtazuhanY-ban (magyar nyelven). HAON. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  20. Prímszámok Kiállítás Megnyitó part 1 ( Burai beszéde )” (hu-HU nyelven).  
  21. Cívishír: Életét nem élte le, aláírás megtagadva!. civishir.hu. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  22. Horizont Galéria - Szent Mátrix körme. www.horizontgaleria.hu. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  23. https://szijkamilla.net/
  24. Kirakat Art Attack (magyar nyelven). HAON. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  25. Szabolcs, Koppányi: Kirakta a kirakatból őket a debreceni kulturális városvezetés (magyar nyelven). www.debreciner.hu, 2020. június 15. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  26. Központ, Modem-Modern és Kortárs Művészeti: Zajkert összművészeti szeánsz - Modemart Modem - Modern és Kortárs Művészeti Központ (magyar nyelven). Modemart. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  27. https://www.facebook.com/YurtazuhanY-Gal%C3%A9ria-1755634694747137/
  28. Megosztom, 2017 03 30 13:01: Prímek Primisszimái a YurtazuhanY-ban (magyar nyelven). HAON. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
  29. https://www.youtube.com/watch?v=UlqgtxWryBk
  30. https://ifihazdebrecen.hu
  31. Szt. mátrix” (hu-HU nyelven).  
  32. A város zaja” (hu-HU nyelven).