Performansz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Performansz pantomim (2008)

A performansz (angolul: performance) egy művészeti irányzat, alkotói módszer.

A performansz jelentései magyarul: előadás (műé), eljátszás (szerepé), véghezvitel, teljesítés, teljesítmény; egyéb jelentés: performance test = teljesítményvizsgálat.

Buday Enikő performansza Ingrid Schmolinerrel
Részlet Czap Gábor Shoji című performanszából

Története[szerkesztés]

Az 1960-as évek végén kialakult művészeti irányzat, melyet elsősorban képzőművészek hoztak létre munkáik különféle irányokba való kiterjesztése miatt. Közvetlen előzménye a happening és a fluxus volt. A performansz többféle művészeti ág kifejező eszközeit is alkalmazza, elsősorban a body art, koncept és a videóművészet szólt bele a performansz történetének alakulásába. Első performansznak Yves Klein Ugrás az ürességbe című munkáját tartják, melyet Klein 1962-ben készített.

A művészetről[szerkesztés]

Tágabb értelemben előadó művészeti műfajokra értendő, mint például tánc, színház vagy zene. Mint vizuális műfaj, az 1970-es évek végén alakult ki. Középpontjában az „én” áll, tehát a performer a saját testét, valamint személyiségét használja fel témaként, kifejezési eszközként a műveiben. Hazánkban az 1980-as évek elején kapott teret e művészeti ág.

Performanszművészek (válogatás)[szerkesztés]

Egy művész performansza Tokióban (2006)

Hazai alkotók[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Tillmann J. A.: Merőleges műveletek. A performansz rövid történetéről és hosszú hagyományáról
  • Performansz.lap.hu – linkgyűjtemény
  • A performance-művészet; vál., szerk., bev., jegyz. Szőke Annamária, ford. Adamik Lajos et al.; Artpool–Balassi–Tartóshullám, Budapest, 2000, (Források a XX. század művészetéhez)
  • Bakk Ágnes Karolina: Az irodalmi performansz. Határok innen és túl, BBTE, BtK, magyar-finn szak, IV. év, BBTE, SztTvK, teatrológia szak, 2008
  • Kis magyar performance-történet. Műfaji szemelvények. Szentendrei Képtár, 2007. augusztus 24 –szeptember 23.; kurátor Antal István; PMMI, Szentendre, 2007 (PMMI kiadványai Kiállítási katalógusok)
  • Pálfalusi Zsolt: Performansz. Teatralitás és agonalitás a filozófiai diskurzusban – Performerek és informerek; Kijárat, Budapest, 2009
  • A performansz határain; szerk. Di Blasio Barbara; Kijárat, Budapest, 2014
  • André Lepecki: A tánc kifulladása. A performansz és a mozgás politikája, fordította: Kricsfalusi Beatrix, Ureczky Eszter; Kijárat, Budapest, 2015, (Performansz)
  • Schuller Gabriella: Tükörképrombolók. A tekintet eltérítése a poszt-feminista színházban és performanszokban; Pannon Egyetemi–Pannon Egyetem Színháztudományi Tanszék, Veszprém, 2006 (Theatron könyvek)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Performance artists
A Wikimédia Commons tartalmaz Performansz témájú médiaállományokat.