Performansz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Performansz pantomim (2008)

Performansz (performance) egy művészeti irányzat, alkotói módszer.

Angol és francia nyelven performance jelentései magyarul: előadás (műé), eljátszás (szerepé), véghezvitel, teljesítés, teljesítmény; egyéb jelentés: performance test = teljesítményvizsgálat.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1960-as évek végén kialakult művészeti irányzat, melyet elsősorban képzőművészek hoztak létre munkáik különféle irányokba való kiterjesztése miatt. Közvetlen előzménye a happening és a Fluxus volt. A performansz többféle művészeti ág kifejező eszközeit is alkalmazza, elsősorban a Body art, koncept és a videóművészet szólt bele a performansz történetének alakulásába. Első performansznak Yves Klein Ugrás az ürességbe című munkáját tartják, melyet Klein 1962-ben készített.

A művészetről[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tágabb értelemben előadó művészeti műfajokra értendő, mint például tánc, színdarab vagy zene. Mint vizuális műfaj, az 1970-es évek végén alakult ki. Középpontjában az „én” áll, tehát a performer a saját testét, valamint személyiségét használja fel témaként, kifejezési eszközként a műveiben. Hazánkban az 1980-as évek elején kapott teret e művészeti ág.

Performanszművészek (válogatás)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy művész performansza Tokióban (2006)

Hazai alkotók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső Hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Performansz témájú médiaállományokat.