Dan Graham

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dan Graham
Dan Graham Portland ME 2007.JPG
Született 1942. március 31. (77 éves)[1][2][3][4][5]
Urbana
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Dan Graham témájú médiaállományokat.
Dan Graham

Dan Graham New Yorkban élő művész. 1942-ben született. (Később a videóművészetnek nagyon fontos figurájává vált). Álépítészeti projekteket csinál, a tér érzékelésével kapcsolatos dolgokat. Ezzel kezdte működését a '70-es évek elején performanszaiban.

Arra törekedett, hogy egyszerre egy személyben legyen a néző passzív és aktív résztvevője. Ehhez kezdett el használni tükröket és videó-berendezéseket; hogy a résztvevők folyamatosan láthassák önmagukat (önvizsgálat), hogy szembesüljenek önmagukkal. Nem sokkolja a nézőket, hanem tiszteli a személyiséget.

Munkássága[szerkesztés]

  • Két öntudat kivetítése: (1973) Két felkért szereplő, a közönség előtt, miközben a másik arcát nézte, elmondta a másik arcával kapcsolatos gondolatait. Egy férfi egy videókamerán keresztül tanulmányozza egy nő arcát és tapasztalatairól beszámol a közönségnek.

Később az tér és idő, a múlt, jelen és jövő összekapcsolásával foglalkozott videók és tükrök kombinációival. Tehát egyszerre láthatta a befogadó azt, amit éppen csinált a tükörben (tükör a jelennek a metaforája); a videón pedig láthatta, hogy mi az, amit 8 másodperccel előtte csinált. Furcsa játéka, elcsúsztatása jelent meg az időnek. Megélhette a jelen, jövő és múlt képlékenységét.

  • A kiállítóteremben mozgó embereket felveszi egy videókamera, majd egy kis csúsztatással megjelennek a tv képernyőjén, ahol az emberek szembesülhetnek a pár perccel ezelőtti önmagukkal.

További információk[szerkesztés]

  1. RKDartists. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Enciclopédia Itaú Cultural (portugál nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Kunstindeks Danmark (dán és angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)