Cölesztin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cölesztin
Celestine - Sakoany deposit, Katsepy, Mitsinjo, Boeny, Madagascar.jpg
Általános adatok
Kémiai név stroncium-szulfát
Képlet SrSO4
Kristályrendszerrombos
Ásványrendszertani besorolás
OsztálySzulfát- és rokon ásványok
AlosztályPótanion nélküli vízmentes szulfátok és rokonaik
Csoport Baritcsoport
Azonosítás
Megjelenés dipiramisos kristályok, táblás kristályai nyúltak; gyakrabban rostos, szemcsés tömött halmazok
Szín színtelen, gyakran kékes, ritkábban vörös vagy zöld
Porszín fehér
Fény üvegfényű
Átlátszóság áttetsző
Keménység 3,0-3,5
Hasadás
Törés egyenetlen
Rugalmasság rideg
Oldhatóság savakban nem, de vízben kissé oldódik
Sűrűség3,9-4,0 g/cm³
A Wikimédia Commons tartalmaz Cölesztin témájú médiaállományokat.

A cölesztin rombos kristályrendszerű stroncium-szulfát, fontos ipari nyersanyag magas stronciumtartalma miatt. Az üveggyártásban adalékanyagként és a kerámiaiparban mázanyagnak hasznosítják.

Kémiai összetétele:

Keletkezése[szerkesztés]

Hidrotermás érctelérekben kalcit és kvarc társaságában keletkezik, már magas hőmérsékleten megkezdődik kiválása. Üledékes kőzetekben, így mészkőben is gyakran kiválik. Magas oldott sótartalmú folyadékokból a besűrűsödés során is képződik. Ércesedésekben nem meghatározó, járulékos ásvány.

Hasonló ásvány: barit

Előfordulásai[szerkesztés]

Romániában Rézbánya (Baita) területén. Szlovákiában Úrvölgy (Špania Dolina) közelében. Belgiumban Rochefort mellett. Németország területén Hessen tartományban Diemstadt, Sondershansen és Göttingen közelében; Észak-Rajna-Vesztfália területén Stadtberg és Waldeck városok közelében, míg Türingia tartományban Jéna közelében és a főváros Berlin környékén. Spanyolország területén Murcia, Arneva és Alicante közelében. Olaszországban Toscanában. Agrigento környékén gipszformációkkal és Szicília szigetén. Jelentősebb előfordulások vannak Grönlandon. Angliában Bristol és Yale vidékén található. Hollandia területén Winterswijk közelében. Lengyelországban Machov és Tarnobrzg környékén találhatók előfordulásai. Törökországban Sivas közelében és Anatóliában több helyen megtalálható. Jelentősebb előfordulások vannak észak Afrika területén Algériában Marokkóban az Atlasz-hegységben és Tunéziában Hammam Zriba közelében. Oroszország területén a Volga középső szakaszához közeli területeken és Archangelesz vidékén. Az Amerikai Egyesült Államok Ohio, Michigan és Texas szövetségi államokban. Mexikóban Masquiz és Couhulla területén fordul elő jelentősebb mennyiségben.

Kísérő ásványok: gipsz, kalcit, aragonit, galenit, kalkopirit és pirit.

Gyöngyösoroszi ércbánya Tölgyes-Keresztes elnevezésű telérrendszere nagy mennyiségű baritot tartalmaz, ahol megjelent a cölesztin is kékes átlátszó kristályhalmazokban. Ugyanitt más telér-részekben több helyen gipsz kristályokkal leveles, táblás cölesztin előfordulást is találtak. Eplényben a bauxit előfordulás alunit fészkei tartalmaznak cölesztin kristályokat. Zsámbék közelében mélyfúrással tártak fel besűrűsödéses (evaporitos) képződményeket, melyek a gipsz kristályok és a cölesztin mellett barit tartalmúak.

Cölesztin kristályhalmaz

Források[szerkesztés]

  • Bognár László: Ásványhatározó. Gondolat Kiadó. 1987.
  • Koch Sándor: Magyarország ásványai. Akadémiai Kiadó. 1985.
  • J.Arem: Rock and Minerals. Toronto. 1974
  • Walter Schumann: Minerals of the World. Sterling Publishing Co. Inc: New York. 1998.
  • http://www.webmineral.com
Commons:Category:Celestine
A Wikimédia Commons tartalmaz Cölesztin témájú médiaállományokat.