Brian Jones (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brian Jones
Brian Jones, Statesboro, Georgia, May 4, 1965 (377872218).jpg
Életrajzi adatok
Születési név Lewis Brian Hopkin Jones
Született 1942. február 28.
angol Cheltenham, Gloucestershire Anglia
Elhunyt 1969. július 3. (27 évesen)
angol Hartfield, Sussex Anglia
Pályafutás
Műfajok blues, r&b, rock and roll, pszichedelikus rock, pop
Aktív évek 1961 - 1969
Együttes The Rolling Stones, Master Musicians of Joujouka
Hangszer gitár, szájharmonika, billentyűs hangszerek, hegyi citera, mellotron, szitár, tambura, furulya, szaxofon, ütőhangszerek, marimba, dobró, ének, oboa, bendzsó
Tevékenység
Kiadók Decca, Atco, London Records, Rolling Stones Records

Brian Jones weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Brian Jones témájú médiaállományokat.

Lewis Brian Hopkin Jones (Cheltenham, Gloucestershire, Egyesült Királyság, 1942. február 28.Hartfield, Sussex, Egyesült Királyság, 1969. július 3.) a The Rolling Stones alapítója, gitárosa, vokalistája volt.

Szinte minden keze ügyébe kerülő hangszeren tudott játszani. Sokan divatos öltözködéséről, kábítószer-használatáról és kicsapongó életstílusáról ismerték. 27 évet élt.

Élete[szerkesztés]

Jones 1942. február 28-án született a cheltenhami Park Szanatóriumban; egész életében asztmás volt. Szülei, Louis Blount és Louisa Beatrice Jones walesi származásúak voltak, városuk középosztályához tartoztak. Briannek két húga volt: Pamela 1943. október 3-án született, ám 1945. október 14-én leukémiában meghalt; Barbara 1946-ban született.

Mind a két szülő kapcsolódott a zenéléshez: az anyja, Louisa, zongoratanárnő volt, Lewis Jones pedig zongorán és orgonán játszott, valamint vezette a környék templomának a kórusát.

1957-ben Jones előszőr hallotta a Cannonball Adderley zenéjét, minek következtében nagyon elkezdett érdeklődni a jazz iránt. Rábeszélte a szüleit, hogy vásároljanak neki egy szaxofont, majd két év mulva a 17. Születésnapja alkalmából megkapta az első akusztikus gitárját.

Brian a környékbeli iskolákba járt, 1949 szeptemberétől 1953 júliusáig a Dean Close Schoolba, majd a Cheltenham Grammar School for Boysba, ahova 1953 szeptemberében került miután letette az ’Eleven-plus’ vizsgát. Az iskolában tollaslabdázott és a iskola kórusban klarinéten játszott. Bár az IQ-ja 135 volt és jól teljesített a vizsgákon anélkűl is, hogy sok erőt fektetett volna a felkészülésbe, Jones katonásnak találta az iskolát, nem szerette az iskolai egyenruhát és bosszantotta a tanárait. Ő maga ezt mondta: "When I made the sixth form I found myself accepted by the older boys; suddenly I was in."

Az „hatalmi személyek” elleni ellenséges érzelmei miatt két alkalommal is felfüggesztették az iskolából. Egyik gyerekkori barátja, Dick Hattrel szerint „Egy lázadó volt, minden ok nélkül; de amikor jöttek a vizsgák, brilliáns volt.” ( "He was a rebel without a cause, but when examinations came he was brilliant.")

1959 nyarán Brian 17 éves barátnője, egy cheltenhami iskoláslány, névszerint Valerie Corbett, terhes lett. Bár Jones arra bíztatta a lányt, hogy vesse el a gyermeket, Valerie nem tett így, kihordta, majd örökbe adta (a gyermek fiú volt).

Brian otthagyta az iskolát, elhagyta az otthonát és egész nyáron Észak-Európában és Skandáviában utazgatott. Ebben az időszakban bohém életstílust folytatott, a gitárjával utcazenéléssel keresett pénzt és mások alamizsnájából élt. Végűl kifogyott a pénzből és visszatért Angilába.

Jones gyerekként klasszikus zenét hallgatott, de szerette a bluest, pontosabban Elmore James-t és Robert Johnsont. Elkezdett blues és jazz klubbokban zenélni miközben utcazenélt és mindenféle szokatlan munkákat próbált ki. Állítólag kisebb tételekben pénzt lopott a munkahelyéről, hogy vegyen cigarettát, amiért aztán kidobták.

1959 Novemberében Brian Guildfordba ment egy koncertre. A Wooden Bridge Hotelben szállt meg, ahol találkozott egy fiatal, házas nővel, Angeline-al, majd az egy-éjszakás kapcsolatuk következtében a nő teherbe esett. Angeline és a férje úgy döntöttek, hogy felnevelik a gyereket, Belinda-t, aki a következő évben, augusztus 4-én született. Jones nem tudott róla.

1961 október 23-án Brian akkori barátnője, Pat Andrews megszülte Brian harmadik gyermekét, Julian Mark Andrews-t. Az akkor 19 éves Jones eladta a lemezgyüjteményét, hogy vehessen virágot Patnek és ruhákat a csecsemőnek. Egy ideig velük élt. 1964 július 23-án egy másik nő, Linda Lawrence megszülte Jones negyedik gyermekét, Julian Brian-t. Ugyanebben az évben október elején egy alkalmi barátnője pedig, Dawn Molly bejelentette  Briannek és az együtes „vezetőségének”, hogy ő is terhes volt Jonestól. Andrew Loog Oldhamtól, a Rolling Stones producerétől kapott egy £700 értékű csekket. 1965 márciusában megszülte Brian ötödik gyermekét, Paul-t, aki később nevelő szülei átneveztek John Maynardra.[forrás?]

A Rolling Stones megalapítása[szerkesztés]

1965-ben megimerkedett Anita Pallenberg fotomodellel és színésznővel, aki 1967-ig az élettársa volt, később Keith Richardsszal élt együtt.

Hírnév és vagyon[szerkesztés]

Elidegenedés a Rolling Stonestól[szerkesztés]

Együttműködés más zenészekkel[szerkesztés]

Halála[szerkesztés]

1969. július 3-án hajnalban, a háza úszómedencéje mellett Brian Jones elhunyt. Éjszaka kiment úszni, de a barátai már csak azt látták, hogy a zenész eszméletlen. Kihúzták a partra, értesítették az orvost, Brian barátnője, Anna Wohlin mesterséges lélegeztetéssel próbálkozott, de mire az orvos a helyszínre érkezett, Brian már halott volt.

Két nappal a tragédia után a Hyde Parkban 250 000 rajongó előtt a Rolling Stones ingyen koncertet adott. Mick Jagger többezer lepkét engedett a levegőbe, és Percy Bysshe Shelleynek a Keats halálára írt, Adonais című verséből felolvasta a 39. és az 52. szakaszt.

A Népszabadság Zrt. kiadásában 2007. júliusában megjelent The Rolling Stones - A Nagy Durranás Budapest 2007 című kiadvány 88-91. oldalán olvasható a „Mi történt Micimackó házában? Brian Jones rejtélyes halála - legenda és valóság” című cikk Sebők János tollából. A cikkben olvasható, hogy Brian Jones gyilkosság áldozata lett, a bűntényt egy építési vállalkozó, Frank Thorogood követte el, aki 1993. november 7-én a Nord Middlesex kórházban bevallotta a gyilkosságot a barátjának, Tom Keylocknak. Thorogood a halálos ágyán elmondta, hogy Brian Jones 1969-ben minden kifizetést letiltott a házátalakítás során, mert elege lett abból, hogy folyton becsapják.

Jonesnak tulajdonított dalok[szerkesztés]

  • Paint It Black
  • 2000 Light Years From Home
  • Ruby Tuesday

Közkép és legenda[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]