Brian Jones (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brian Jones
Brian Jones, Statesboro, Georgia, May 4, 1965 (377872218).jpg
Életrajzi adatok
Születési név Lewis Brian Hopkin Jones
Született 1942. február 28.
angol Cheltenham, Gloucestershire Anglia
Elhunyt 1969. július 3. (27 évesen)
angol Hartfield, Sussex Anglia
Pályafutás
Műfajok blues, r&b, rock and roll, pszichedelikus rock, pop
Aktív évek 1961 - 1969
Együttes The Rolling Stones, Master Musicians of Joujouka
Hangszer gitár, szájharmonika, billentyűs hangszerek, hegyi citera, mellotron, szitár, tambura, furulya, szaxofon, ütőhangszerek, marimba, dobró, ének, oboa, bendzsó
Kiadók Decca, Atco, London Records, Rolling Stones Records

Brian Jones weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Brian Jones témájú médiaállományokat.

Lewis Brian Hopkin Jones (Cheltenham, Gloucestershire, Egyesült Királyság, 1942. február 28.Hartfield, Sussex, Egyesült Királyság, 1969. július 3.) a The Rolling Stones alapítója, gitárosa, vokalistája volt.

Szinte minden keze ügyébe kerülő hangszeren tudott játszani. Sokan divatos öltözködéséről, kábítószer-használatáról és kicsapongó életstílusáról ismerték. 27 évet élt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ifjúkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jones 1942. február 28-án született a cheltenhami Park Szanatóriumban; egész életében asztmás volt. Szülei, Louis Blount és Louisa Beatrice Jones walesi származásúak voltak, városuk középosztályához tartoztak. Briannek két húga volt: Pamela 1943. október 3-án született, ám 1945. október 14-én leukémiában meghalt; Barbara 1946-ban született.

A Rolling Stones megalapítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1965-ben megimerkedett Anita Pallenberg fotomodellel és színésznővel, aki 1967-ig Jones élettársa volt, majd átnyergelt Keith Richardsra.

Hírnév és vagyon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elidegenedés a Rolling Stonestól[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Együttműködés más zenészekkel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1969. július 3-án hajnalban, a háza úszómedencéje mellett Brian Jones elhunyt. Éjszaka kiment úszni, de a barátai már csak azt látták, hogy a zenész eszméletlen. Kihúzták a partra, értesítették az orvost, Brian barátnője, Anna Wohlin mesterséges lélegeztetéssel próbálkozott, de mire az orvos a helyszínre érkezett, Brian már halott volt.

Két nappal a tragédia után a Hyde Parkban 250 000 rajongó előtt a Rolling Stones ingyen koncertet adott. Mick Jagger több ezer lepkét engedett a levegőbe, és Percy Bysshe Shelleynek a Keats halálára írt, Adonais című verséből felolvasta a 39. és az 52. szakaszt.

A Népszabadság Zrt. kiadásában 2007. júliusában megjelent The Rolling Stones - A Nagy Durranás Budapest 2007 című kiadvány 88-91. oldalán olvasható a „Mi történt Micimackó házában? Brian Jones rejtélyes halála - legenda és valóság” című cikk Sebők János tollából. A cikkben olvasható, hogy Brian Jones gyilkosság áldozata lett, a bűntényt egy építési vállalkozó, Frank Thorogood követte el, aki 1993. november 7-én a Nord Middlesex kórházban bevallotta a gyilkosságot a barátjának, Tom Keylocknak. Thorogood a halálos ágyán elmondta, hogy Brian Jones 1969-ben minden kifizetést letiltott a házátalakítás során, mert elege lett abból, hogy folyton becsapják.

Jonesnak tulajdonított dalok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Paint It Black
  • 2000 Light Years From Home
  • Ruby Tuesday

Közkép és legenda[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]