Bokor Jutta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bokor Jutta
Született1955. október 2. (68 éves)
Rákoshegy
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaoperaénekes
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (1979–1983, opera)
Kitüntetései

SablonWikidataSegítség

Bokor Jutta (Budapest, 1955. október 2. –) magyar opera-énekesnő (mezzoszoprán), a Magyar Állami Operaház nagykövete, a Rákoshegyi Bartók Zeneház kuratórium elnöke.

Életpályája[szerkesztés]

Budapest XVII. kerületében, Rákoshegyen született. Nyolcéves korától tanult zongorázni, 1971-től énekel. 1979-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – akkor még Főiskola – opera tanszakára, ahol Ónody Márta növendéke volt és 1983-ban végzett. A Magyar Állami Operaházban főiskolásként, majd annak tagjaként 1983-tól számos szerepben lépett fel. 1985-ben a BBC walesi szekciója által rendezett Cardiff Singer of the World competition énekversenyen II. díjat nyert. 1985-től szerződése volt a bécsi Volksoperrel. 1998-ban a Lengyel Rádió koncerttermében Witold Lutosławski emlékére rendezett Duna-menti Népek Fesztiválja barátságkoncertjének magyarországi képviselője volt. 1999-ben Zágrábban A rózsalovag Octavianját és Bach Húsvéti Oratóriumának altszólóját énekelte, melyről tévéfelvétel is készült. Sokoldalúságát nem csak eddigi alakításai bizonyítják, hanem nyitottsága is, mely megnyilvánul a kultúra egyéb területei iránt, mint például rádiós műsorvezetés – a Bartók Rádió- („Muzsikáló délután”), Petőfi Rádió – („A Múzsák neveletlen gyermekei” és „Zenesarok”) és a Rádió 17 ("Nyitott kapu") műsoraiban, vagy nemzetközi énekesi mesterkurzus tartása Majkon.

Vendégszerepelt többek között Belgiumban, Csehországban, Izlandon, Lengyelországban, Németországban, Nagy-Britanniában és az egykori Szovjetunióban. Többször járt Japánban Suzuki és Cherubino szerepével. Izaki Masahiro japán karmester gyakorta hívta szerepelni Tokióba és Szolnokra. Számos magyar operafilm fő- és közreműködő szereplője. 2005-től kuratóriumi elnöke a Rákoshegyi Bartók Zeneháznak, ahol hazai és nemzetközi komolyzenei kurzusok, népzenei versenyek – "Fehér Galamb" és Bartók Rákoskeresztúron 1912–1920" – országos műveltségi versenyek szervezése fűződnek nevéhez. Komolyzenei hangversenyek, interaktív gyerekprogramok szervezője, műsorvezetője. A Bogáncs című meseopera megálmodója és menedzsere, melyet a Magyar Állami Operaház is játszott. Ezenkívül kisoperákat is rendez gyerekeknek, mint például Csukás István – Balázs Árpád Tejhatalom című kisoperáját. 2013-tól napjainkig a Magyar Állami Operaház Nagykövete, melynek keretében interaktív, komolyzenei foglalkozásokat tart országszerte középiskolákban. A foglalkozások témái felölelik a barokk kortól kezdődően napjaink zenéjét, különös tekintettel az opera műfajára. A nagyköveti munka során évente több mint 15 000 fiatallal találkozik és népszerűsíti a komolyzenét.

Főbb operaszerepei[szerkesztés]

Főbb oratórium repertoárja[szerkesztés]

Szereplései, melyekből film- vagy hangfelvétel készült[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap