Bajkál–Amur-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bajkál-Amur vasútvonal
A Bajkál–Amur-vasútvonal útvonala
 Hossz: 3819 km
 Nyomtávolság: 1520 mm
 Feszültség: Takszimoig (1469 km):
25 kV 50 Hz =

A Bajkál–Amur-vasútvonal, rövidítve BAM (oroszul: БАМ – Байкало-Амурская магистраль) egyike a Föld leghosszabb és legjelentősebb vasútvonalainak. A BAM szélsőséges időjárási és geológiai környezetben épült. Kelet-szibériának és a orosz Távol-Keletnek a Transzszibériai vasútvonal mellett a legjelentősebb közlekedési artériája. Hossza 3819 km az Irkutszki területen lévő Tajsetet köti össze az Amur melletti Komszomolszk na Amure-ral. Teljes hosszában 25 kV 50 Hz-cel villamosított.

A nyomvonal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vasútvonal teljes hossza a Komszomolszk na Amure-t Szovjetszkaja Gavannyal összekötő 468 km hosszú szakasszal együtt 4324 km. A Transzszibériai vasútvonalból Tajsetnél ágazik ki. Bratszknál keresztezi az Angarát, Uszty-Kut mellett a Lénát. Északról megkerüli a Bajkál tavat. Kamszomolszk-na Amure-nél keresztezi az Amurt és Szovjetszkaja Gavanynál éri el a Csendes-óceánt.

A vasútvonal nagyobbrészt középhegységekben halad. Legmagasabb pontja a Mururinszkij hágó (1316,93 méter). A BAM-on nyolc alagút épült, ezek közül az Észak-mujszki Oroszország leghosszabb alagútja. Keresztez továbbá 11 jelentős folyót, és a terepviszonyok bonyolultságát jelzi, hogy 2230 kisebb és jelentősebb hídon halad keresztül. A vasútvonal nyugati része villamosított (Takszimo állomásig). A keleti részen dízelvontatást alkalmaznak.

Az építkezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az építkezés első szakasza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A BAM építését elrendelő határozatot a Szovjetunió kormánya (A Népi Komisszárok Tanácsa) 1932-ben hozta. A vasútvonal építését elsődlegesen stratégiai megfontolások indokolták, mivel a Transzszibériai vasútvonal nyomvonala túlzottan közel van a kínai határhoz. A tervezés és a tervezett nyomvonal feltárása még ebben az évben elkezdődött. Ezt követően három, a leendő vasútvonalat a Transzszibériai vasútvonallal összekötő szárnyvonal építésével folytatódtak a munkák. 1937-ben rögzítették a végleges nyomvonalat, 1938-ban kezdődött az építkezés Tajset és Bratszk között a keleti oldalon, és 1939-ben a nyugati oldalon Komszomolszk na Amure és Szovetszkaja Gavany között.

1942 januárjában leállították az építkezést. A síneket, hídszerkezeteket részben visszabontották és a SztálingrádSzaratovUljanovszk frontvasút (a sztálingrádi front utánpótlásának biztosítására épített alkalmi vasútvonal) építkezésénél használták fel.

A Nagy Honvédő Háborút követően létrehozták az AMURLAG Javítómunka-tábort. Az építkezést egészen 1953-ig, a gulag rendszer felszámolásáig, az AMURLAG foglyai végezték. Dolgozott itt Menczer Gusztáv magyar politikai fogoly is. Ez alatt az idő alatt elkészült a Komszomolszk–Berjozovij (Posztisevo) szakasz. A Komszomolszk-na-Amure és Szovetszkaja Gavany közötti 460 km-es szakaszt 1945-ben, a Tajset–Bratszk–Uszty-Kut (Léna) szakaszt pedig 1950-ben adták át a forgalomnak. Ezt követően a további munkálatokat felfüggesztették.

Az építkezés második szakasza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az építkezés folytatásáról a Szovjetunió Minisztertanácsa 1974. július 8-án kelt kormányhatározatával döntött. Ez egy 3100 km hosszú elsőosztályú vasúti fővonal építését rendelte el, Tajset és Uszty-Kut között második vágány építését, és a Tünda - Berkut között hiányzó 400 km megépítését.

1970-es években a BAM építkezését öszszövetségi komszomolista építkezéssé nyilvánították. Ennek megfelelően fiatalok tízezreit irányították az ország minden részéből a építkezés mentén elhelyezkedő komszomolista építőtáborokba. Ekkor terjedtek el azok a viccek, amely szerint a BAM jelentése: Brezsnyev Átveri a Fiatalságot (oroszul: БАМ — "Брежнев Абманывает Молодёжь".[1])

Az építkezés 12 évig tartott és 1984. október 27-én fejezték be. A menetrendszerű forgalom a teljes hosszon csak 1989. november 1-jén indult el.

Az Észak-Mujszki alagút csak 2003-ban került átadásra. Ez az alagút egy 30 km hosszú nagy szintkülönbségű szakaszt váltott ki.

A BAM napjainkban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az építkezés napjainkban is folytatódik. Tündából kiindulva tovább folyik az Amur-Jakutszk vasútvonal (AJaM) építése. Amur-Jakutszk vasútvonal első szakaszát Aldana és Tommota között 2004-ben adták át, de 2009 áprilisától a vonatok már Amgáig közlekednek. Ez további 100 km-es szakaszt jelent. Az építkezés folytatódik, a cél Jakutszk.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. www.timeout.ru

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Athol Yates, Nicholas Zvegintzov: Siberian BAM Guide. 2. Auflage, Trailblazer. ISBN 1-873756-18-6

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bajkál–Amur-vasútvonal témájú médiaállományokat.