Amguny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amguny
Амгунь
Közigazgatás
OrszágokOroszország
Földrajzi adatok
Hossz723 km
Vízhozam488 m³/s
Vízgyűjtő terület55 500 km²
ForrásBureja-hegység
é. sz. 50° 35′ 34″, k. h. 133° 45′ 42″
TorkolatAmur
é. sz. 52° 56′ 45″, k. h. 139° 41′ 37″
Elhelyezkedése
Térkép
Az Amguny folyó vízgyűjtő területe
Az Amguny folyó vízgyűjtő területe
A Wikimédia Commons tartalmaz Amguny témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Amguny (oroszul: Амгунь) folyó Oroszország ázsiai, távol-keleti részén, a Habarovszki határterületen; az Amur alsó szakaszának bővízű bal oldali mellékfolyója.

Földrajz[szerkesztés]

Hossza: 723 km, vízgyűjtő területe: 55 500 km², évi közepes vízhozama: 488 m³/s, legnagyobb vízhozama akár 2000 m³/s is lehet.[1]

A Bureja-hegység északi részén eredő két folyó: a Szuluk és az Ajakit egyesülésével veszi kezdetét és nagyjából északkeleti irányba folyik.

Felső folyásán tipikus hegyi folyó, Oszipenko falu (a Nyimelen beömlése) alatt alföldi jellegű folyó, innentől a torkolatig hajózható. Felső folyásának vízgyűjtő területét 2000–2500 m-ig magasodó hegységek keretezik. Középső folyásán a sík Evoron–Csukszagir-alföldön halad (a két név egy-egy tavat jelöl), alsó folyásán az Amur–Amguny-alföldön folyik és Nyikolajevszk-na-Amure város fölött ömlik az Amurba, 146 km-re annak torkolatától.

Vízgyűjtőjének kb. 65%-át főként vörösfenyőből álló tajga borítja, a folyóvölgyekben a fenyő lombhullató fajokkal keveredik. A vízgyűjtő jelentős részét, elsősorban az alföldeken tőzeges, mocsaras területek foglalják el.

Középső folyásán veszi fel legnagyobb mellékfolyóját, a Nyimelent (311 km).

Ívási időszakban az amuri lazacfélék (gorbusalazac, ketalazac stb.) a tengerből messze felúsznak az Amgunyon és mellékfolyóin, majd a kikelt kishalak leúsznak a tengerbe.

Települések[szerkesztés]

A folyó partján fekszik Polina Oszipenko falu (korábbi neve: Kerbi), a Polina Oszipenko járás székhelye. Nagyobb települések nincsenek. Az Amguny völgyében halad a Bajkál–Amur-vasútvonal egy szakasza, építésekor több kisebb település keletkezett. Akkor létesült a folyónévvel azonos nevű Amguny vasútállomás is.

A folyó mentén, Vlagyimirovka faluban él a negidalok egy etnikai csoportja (nyelvük a mandzsu-tunguz nyelvek családjába tartozik).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Enciklopegyija Voda Rosszii. [2019. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 4.)

Források[szerkesztés]