Apache Velocity

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Apache Velocity
Apache Velocity logo.svg

Fejlesztő Apache Software Foundation
Legfrissebb stabil
kiadás
2.3 (stabil verzió, 2021. február 27.)[1][2]
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer multi-platform
Platform Java virtuális gép
Állapot Aktív
Kategória template engine
Licenc Apache Licenc 2.0
Az Apache Velocity weboldala

Az Apache Velocity (korábban Jakarta Velocity) egy nyílt forráskódú szoftver projekt az Apache Software Foundation gondozásában. Velocity egy Java alapú sablon motor, amely egy egyszerű, de mégis hatékony sablon nyelvet biztosít a Java kódban definiált referencia objektumok eléréséhez. Azt a célt szolgálja, hogy biztosítsa a webalkalmazásokban (a modell-nézet-vezérlő tervezési mintában) a tiszta a szeparációt a megjelenítési réteg és az üzleti réteg között.

Felhasználás[szerkesztés]

Néhány hétköznapi alkalmazás típus, amely Velocity-t használ:

 • Webalkalmazások: a Web designerek elkészítik a HTML oldalakat, melyekben kihagyják a helyet a dinamikus információk számára. Az oldalt a VelocityViewServlet-tel vagy más egyéb a számos Velocity-t támogató keretrendszerrel lehet feldolgozni.
 • Forráskód generálás: a Velocity a sablonokon keresztül képes Java forráskód, SQL, vagy Postscript generálására. Számos nyílt forráskódú és kereskedelmi fejlesztésű szoftver csomag használja a Velocity-t ilyen módon.[3]
 • Automatikus e-mailek: számos alkalmazás generál automatikus e-maileket pl. belépéshez, jelszó emlékeztetőkhöz, vagy automatikusan küldött riportokhoz. A Velocity használatával, az e-mail sablon külön szövegfájlban tárolható, ahelyett, hogy direkt módon benne lenne a Java kódban.
 • XML transzformáció: Velocity Ant task-ot is biztosít, amelyet Anakia-nak hívnak, amely olvassa az XML fájlokat és elérhetővé teszi a Velocity sablonok számára. Hétköznapi alkalmazása lehet pl. olyan alkalmazás, mely konvertálja az általános "xdoc" formátumban tárolt dokumentációt HTML dokumentum formátumba.

Példa kód[szerkesztés]

A következő webes sablon:

## Velocity Hello World
<html>
  <body>
    #set( $foo = "Velocity" )
    ## followed by
    Hello $foo World!
  </body>
</html>

feldolgozása után a Velocity a következő HTML-t fogja előállítani:

<html>
  <body>
   Hello Velocity World!
  </body>
</html>

Az Apache Velocity sablon szintaxisa és általános koncepciója nagyon hasonló a régebbi a WebMacro sablon motor szintaxisához, amely ma szintén egy nyílt forráskódú projekt.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://velocity.apache.org/news.html#engine23
 2. Release 2.3, 2021. március 7. (Hozzáférés: 2022. október 2.)
 3. PoweredByVelocity. Velocity Wiki. Wiki.apache.org, 2009. december 30. [2010. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 29.)

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache Velocity című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.