Apache Mahout

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Apache Mahout
Fejlesztő Apache Software Foundation
Legfrissebb stabil kiadás 0.7 (2012. június 16.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer platformfüggetlen
Platform Java virtuális gép
Állapot Aktív
Kategória gépi tanulás
Licenc Apache 2.0 Licenc
Az Apache Mahout weboldala

Az Apache Mahout egy Apache projekt elosztott vagy egyéb módon skálázható gépi tanuló algoritmus szabad implementáció előállítására Hadoop platformon.[1][2] Mahout fejlesztése jelenleg folyamatban van, megvalósított algoritmusok száma gyorsan növekszik,[3] ám még számos algoritmus hiányzik.

Habár a Mahout klaszter, osztályozási és batch alapú kollaboratív szűrési algoritmusok legjavát az Apache Hadoop felett valósították meg a MapReduce paradigmát használva, ez nem szűkíti a közreműködéseket a Hadoop alapú megvalósításokhoz. Azok a közreműködések, amelyek képesek futni egy szerveren vagy egy nem-Hadoop klaszteren, szintén megengedettek. Például a Mahout 'Taste' kollaboratív-szűrés ajánlója eredetileg egy külön projekt volt, tud futni magában a Hadoop nélkül. Olyan kezdeményezésekkel, mint pl. Pregel-szerű Giraph az integráció aktív tárgyalások alatt áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Introducing Apache Mahout. ibm.com, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 13.)
  2. InfoQ: Apache Mahout: Highly Scalable Machine Learning Algorithms. infoq.com, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 13.)
  3. Algorithms - Apache Mahout - Apache Software Foundation. cwiki.apache.org, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 13.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache Mahout című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.