Apache ServiceMix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apache ServiceMix
Fejlesztő Apache Software Foundation
Legfrissebb stabil kiadás 4.4.1 (2012. február 22.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer platformfüggetlen
Kategória vállalati szolgáltatási sin
Licenc Apache Licenc 2.0
Az Apache ServiceMix weboldala

Az Apache ServiceMix egy vállalati szintű nyílt forráskódú elosztott vállalati szolgáltatás sin (angol mozaik szóval ESB) és szolgáltatásorientált architektúra (SOA). Nulláról építették fel a Java Business Integration (JBI) specifikáció (JSR 208) szemantikáján és API-jain és az Apache Licenc alatt adták ki. A ServiceMix 4 szintén teljes mértékben támogatja az OSGi-t. A ServiceMix pehelysúlyú, könnyen beágyazható, integrált Spring támogatással rendelkezik és képes futni a hálózat szegélyén (kliensen vagy szerveren belül), mint önálló ESB szolgáltató vagy mint szolgáltatás egy másik ESB-n belül. A ServiceMix használható Java SE és Java EE alkalmazásszerverekben. A ServiceMix azActiveMQ-t használja azért, hogy biztosítson távoli elérést, fürtözést, megbízhatóságot és elosztott 'failover'-t. Az alap keretrendszer, amit a ServiceMix használ nem más, mint a Spring és az XBean[1].

A ServiceMix-et a SOA infrastruktúra projektekben gyakran együtt használják a következőkkel: Apache ActiveMQ, Apache Camel és Apache CXF .

Független gyártóktól - beleértve a FuseSource Corp.-ot is - rendelkezésre áll vállalati támogatás is a ServiceMix-re. A FuseSource csapat biztosítja a ServiceMix Fuse ESB nevű vállalati verzióját, amely tesztelt, tanúsított és támogatott változat.

Az ESB főbb jellemzői:

  • Federatáció, fürtözés és konténer által biztosított 'failover'
  • Üzleti objektumok 'Hot deployment' és életciklus menedzsmentje
  • Valós gyártó függetlenség a JBI specifikáció licencelése révén

Hivatalos Apache projektté az ASF igazgatótanácsának döntése értelmében 2007. szeptember 19-én vált.[2].

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Irriger, Axel: Apache ServiceMix. (Hozzáférés: 2011. február 17.)
  2. Announcement by Guillaume Nodet

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Binildas A, Christudas (August 13, 2008), Service Oriented Java Business Integration (1st ed.), Packt Publishers, pp. 436, ISBN 1847194400, <http://www.packtpub.com/service-oriented-java-business-integration>

Rademakers, Tijs & Dirksen, Jos (October 28, 2008), Open-Source ESBs in Action, Manning Publications, pp. 528, ISBN 1933988215

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]