Ugrás a tartalomhoz

Spring keretrendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spring Framework

FejlesztőSpringSource
Legfrissebb stabil kiadás6.1.4 (stabil verzió, 2024. február 15.)[1]
Programozási nyelvJava
Operációs rendszerplatformfüggetlen
PlatformJava virtuális gép (JVM)
ÁllapotAktív
Kategóriaalkalmazás keretrendszer
LicencApache Licenc 2.0
A Spring Framework weboldala

A Spring egy nyílt forráskódú, inversion of controlt megvalósító Java alkalmazás keretrendszer.[2]

Az első változatát Rod Johnson készítette el és Apache 2.0 licenc alapon 2003 júniusában jelent meg. Ezt követően az első stabil, 1.0-s verziót 2004. márciusban adták ki. A Spring 1.2.6 keretrendszer Jolt produktivitási – és JAX innovációs díjat nyert.[3][4]

A Spring keretrendszer magját képező szolgáltatásokat főként Java alkalmazás fejlesztésére használják a programozók. Ugyanakkor a Java EE platformra is elérhetők a bővítményei, amelyek webalkalmazás fejlesztését segítik elő. Nem rendelkezik külön specifikált fejlesztési modellel, hanem az Enterprise JavaBean (EJB) modell kiegészítése, helyettesítője vagy alternatívájaként vált népszerűvé a Java fejlesztők között.

Modulok[szerkesztés]

A Spring keretrendszer több önálló modulból épül fel, amelyek az alábbi szolgáltatásokat nyújtják a fejlesztők számára:

  • Inversion of control konténer: a Java objektumok életciklusának kezelése és az alkalmazás-komponensek testreszabása.
  • Aspektusorientált programozási paradigma követésének lehetősége.
  • Adatelérés: lehetőség van relációs adatbázis-kezelő rendszerek JDBC segítségével történő elérésre, és objektum-relációs leképzések, NoSQL integrálására.
  • Tranzakciókezelés: többféle tranzakció kezelő API-t tartalmaz.
  • Modell-nézet-vezérlő szabvány: egy HTTP- és servlet alapú keretrendszer segítségével valósítható meg, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy bővíthetők és személyre szabhatóak legyenek a webszolgáltatások
  • Távoli eljáráshívás kezelő keretrendszer: biztosítja a RPC alapú, hálózaton keresztül történő Java objektum importokat és exportokat. További támogatást nyújt a RMI, a CORBA és HTTP alapú protokollok használatára, beleértve a webszolgáltatásokat (SOAP) is.
  • Kötegelési eljárás támogatása.
  • Azonosítás és azonosságkezelés: biztonsági folyamatok konfigurálása, melyet a Spring projekthez tartozó, Spring Security alprojekt tesz lehetővé a különféle protokollok és módszerek biztosításával.
  • Üzenetkezelés: a JMS API-n keresztül történő általános üzenetkezelés továbbfejlesztése érhető el.
  • Tesztelés: segítséget nyújt a unit- és az integrációs teszt írására.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Spring Framework című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.