Apache Ivy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apache Ivy

FejlesztőApache Software Foundation
Programozási nyelvJava
Operációs rendszermulti-platform
PlatformJava
Kategóriafüggőségkezelő
LicencApache Licenc 2.0
Az Apache Ivy weboldala

Apache Ivy egy tranzitív relációs függőségkezelő, amely az Apache Ant projekt alprojektje. Az Ivy segítségével fel lehet oldani a projekt függőségeket. Egy külső XML fájl definiálja a projekt függőségeket és listázza az szükséges erőforrásokat a projekt összeállításához. Az Ivy ezután feloldja és letölti az erőforrásokat egy artifact tárolóból, ami vagy egy privát tároló vagy az Interneten elérhető nyilvánosan elérhető tároló.

Ivy bizonyos fokon, vetélytársa a szintén függőségeket kezelő Apache Mavennek. Habár Maven egy teljes projekt összeállító eszköz, Ivy a hangsúlyt csak is kizárólag a tranzitív függőségek kezelésére helyezi.

Funkciók[szerkesztés]

  • projekt függőségek kezelés
  • projekt függőségek és jar tárolók XML-vezérelt megadása
  • tranzitív függőség definíciók és erőforrások automatikus lekérése
  • Automatikus integráció nyilvánosan elérhető artifact tárolókhoz
  • függőség zárások feloldása
  • konfigurálható projekt állapot definíciók, melyek megengednek többszörös függőséghalmaz definíciókat
  • artifact kiadások helyi vállalati tártolóba

Története[szerkesztés]

A Jayasoft először 2004 szeptemberében készítette el az Ivy-t, Xavier Hanin-nel, mint a projekt fő architect-jével és fejlesztőjével. 2006 októberébe Jayasoft átköltöztette az Ivy-t az Apache Incubator-ba az 1.4.1-gyel kezdődően. Azóta a projekt keresztülment a csomagok átnevezésén, az Apache Software Foundation-hoz való tartozást erősítve. A csomag név előtagok az fr.jayasoft.ivy formából org.apache.ivy előtaggá változtak.

Az Ivy 2007 októberében került ki sikeresen az Apache Incubator folyamatból. 2009 óta a teljes funkcionalitása az Apache Ant alprojektjévé vált.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Steve Loughran, Erik Hatcher: Ant a gyakorlatban, Manning Publications Company, ISBN 1-932394-80-X

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache Ivy című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.