Apache XAP

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Apache XAP
Fejlesztő Apache Software Foundation
Legfrissebb stabil
kiadás
0.3.0 (2007. február 23.)
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv JavaScript
Operációs rendszer multi-platform
Állapot Inkubátorban
Kategória Ajax technológia
Licenc Apache Licenc 2.0
Az Apache XAP weboldala

Az XAP (eXtensible Ajax Platform) egy jelenleg fejlesztés alatt álló szoftver termék, amelyet az Apache Software Foundation gondoz. Az XAP egy XML alapú deklaratív keretrendszer interaktív Ajax webalkalmazások építéséhez. A fejlesztők remélik, hogy olyan terméket sikerül készíteniük, amely interfészt tud nyújtani számos Ajax szoftver készlethez, és éppúgy csökkenti a program szkriptelési szükségleteit és megoldja fejlesztés kihívásait, mint az alkalmazás karbantarthatósági kihívásait Ajax programozással kapcsolatban.

Az XAP alkalmazások az XAL programozási nyelv segítségével definiálhatók, amely abban különbözik a jelenleg rendelkezésre álló deklaratív felhasználói felület nyelvektől, hogy tartalmaz deklarációt a lokális- vagy http-kérésekkel megszólítható adatforrásokra mutató pointereket is. Továbbá az XAL megengedi a kezdetben deklarált interfész megváltoztatást ill. helyettesítését. Pl. egy gombnak vagy linknek könnyen lehet olyan funkciója, hogy új kódrészletet adjon hozzá az oldal kinézetéhez, mindez definiálható XAL-ben vagy HTML-ben.

Példa[szerkesztés]

A következő példa egy belépési oldalt ad meg:

<xal>
  <dialog>
    <horizontalBoxPane>
      <label text="Username"/>
      <textField id="username"/>
      <label text="Password"/>
      <textField id="password"/>
      <button text="login"
       onCommand="login-url"/>
    </horizontalBoxPane>
  </dialog>
</xal>

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache XAP című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.