Apache Lenya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Apache Lenya
Fejlesztő Apache Software Foundation
Első kiadás 2000
Legfrissebb stabil
kiadás
2.0.4 (2011. március 14.)
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv Java/XML
Operációs rendszer Java 2 Platform (OS-független)
Platform Java virtuális gép
Állapot Aktív
Kategória tartalomkezelő rendszer
Licenc Apache Licenc 2.0
Az Apache Lenya weboldala

Az Apache Lenya egy Java/XML nyelvű nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amely az Apache Cocoon tartalomkezelő keretrendszeren alapul. A főbb funkciói a következők: verziókezelés, ütemezés, keresési képességek, munkafolyamat támogatás és böngésző alapú WYSIWYG-szerkesztők.

A Lenya-t eredetileg Michael Wechner kezdte 1999 elején, hogy kezelni tudja a pattern formation újság média tartalmát. Michael korábban a fizika területén végzett alapkutatást számítógépes szimulációk (dendritic growth) írásával.

2000. elején Michael társalapítója lett a Wyona-nak, amely továbbvitte a Lenya fejlesztését interaktív újság szerkesztőként. Ez alapját képezte az Neue Zürcher Zeitung-nak. A Lenya név a Levi és Vanya nevű gyermekeiből képzett szóösszetétel.

2003. tavaszán Wyona az Apache Software Foundation-nak adományozta a Lenya-t, itt Lenya keresztülment az inkubátor folyamaton, majd 2004. szeptemberében felső szintű projektté vált.

2006-ban Michael egy új tartalomkezelő rendszert kezdett el, amelyet Yanel-nek nevezett el (a Lenya anagrammája). Főbb újdonsága a verziózott interfészek bevezetése volt, mint olyan megközelítés, amely visszafelé kompatibilitást tesz lehetővé akár a kezdetekig, és amely, felváltja a periodikus kiadások klasszikus megközelítését (folyamatos telepítés esetén).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache Lenya című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.