Apache Geronimo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apache Geronimo
Apache Geronimo adminisztrációs felülete
Apache Geronimo adminisztrációs felülete

Fejlesztő Apache Software Foundation
Legfrissebb stabil kiadás 3.0.1 (2013. május 28.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás 3.0-beta/1 (2011. november 13.) +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer multi-platform (JVM)
Állapot Aktív
Kategória alkalmazásszerver
Licenc Apache Licenc 2.0
Az Apache Geronimo weboldala

Az Apache Geronimo egy nyílt forráskódú alkalmazásszerver, amit az Apache Software Foundation fejleszt és Apache Licenc alatt ad ki. Geronimo jelenleg kompatibilis a Java Enterprise Edition (Java EE) 5.0 specifikációval. Azaz a következő API-kat támogatja: JDBC, RMI, e-mail, JMS, webszolgáltatások, XML, Enterprise JavaBeans, konnektorok, servlet-ek, portlet-ek, JavaServer Pages és számos web szolgáltatási technológia. Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy olyan vállalati alkalmazásokat készítsenek, amelyek hordozhatók, skálázhatók, és integrálhatók korábbi technológiákkal.A Geronimo 3 is kompatibilis a Java EE 6.0-tal.

Az IBM jelentős támogatást nyújtott a projekthez, kezdve a marketingtől, kód hozzáadásokon egészen számos projekttagok finanszírozásán át. 2005 októberében az IBM bejelentette az ő WebSphere alkalmazás szerverének nyílt forráskódú változatát az Websphere Application Server Community Edition-t, amely már Geronimo-n alapult.[1] A Geronimo-nak más kereskedelmi támogatói is vannak, mint pl. AMD, Chariot Solutions, Simula Labs, és Virtuas.

Komponensek[szerkesztés]

Akárcsak egy operációs rendszer, a Geronimo is kernel-re (microkernel) épül, ami az alap mindenhez, ami felette van. A Geronimo kernelje Java EE agnostikus. Egyetlen célja, hogy kezelje a Geronimo építő kockáit. A Geronimo-t olyan architektúrális design fémjelez, amely az Inversion of Control (IoC - magyarul vezérlés megfordítása) (amit néha Dependency Injection-nak, azaz magyarul "függőség beszúrásnak" nevez a szakirodalom) koncepcióra épül, a kernel-nek nincs direkt függősége egyik komponensével sem. A kernel csak egy keretrendszer a szolgáltatások számára, amely vezérli a szolgáltatás életciklusát és nyilvántartását (registry). A kernel Java EE alapú. Java EE szolgáltatásokkal és komponensekkel úgy működik együtt, hogy olyan speciális konfigurációt tudjon előállítani, amely teljes mértékben lefedi a Java EE-t (solution stack).

A Geronimo legtöbb szolgáltatása GBean-eken keresztül konfigurálható. Ezekkel tehetők teljes alkalmazás szerver részévé a szolgáltatások. GBean egy interfész, amin keresztül csatlakozik a komponens a kernelhez. Minden GBean képes állapotot kezelni, és esetlegesen a többi GBean-nel is kommunikálni, valamint a kerneltől és más GBean-ektől érkező üzeneteket elkapni, feldolgozni, ezekre reagálni. A GBean interfész lehetővé teszi pl. hogy váltani lehessen több szervlet konténer között, pl. Jetty vagy Tomcat között, anélkül, hogy a tejes architektúrára mindez hatással lenne, köszönhetően a GBean interfészeknek. Ez a rugalmas architektúra lehetővé teszi a Geronimo fejlesztői számára, hogy az egyes területeken számos létező nyílt forráskódú projektet integrálhassanak.

Jelenlegi komponens készlet[szerkesztés]

A lenti lista tartalmazza azokat a nyílt forráskódú komponenseket, amelyek részét képezik a Geronimo projektnek:

Komponens Leírás, főbb jellemzők
Apache Tomcat HTTP szerver és szervlet konténer. Támogatja a Java Servlet 2.5-t és JavaServer Pages (JSP) 2.1-t.
Jetty HTTP szerver és szervlet konténer. Támogatja a Java Servlet 2.5 and JavaServer Pages 2.1-et. A Tomcat szerver egy alternatívája.
Apache ActiveMQ Nyílt forráskódú Java Message Service (JMS) 1.1 alkalmazás provider és üzenet vezérelt bean támogató (MDB) projekt.
Apache OpenEJB Nyílt forráskódú Enterprise JavaBeans (EJB) konténer rendszer és EJB szerver, mely támogatja a Enterprise JavaBeans at the 3.0 level, including Container Managed Persistence 2 (CMP2) és EJB Query Language (EJBQL).
Apache OpenJPA Nyílt forráskódú Java Persistence API (JPA) 1.0 megvalósítás.
Apache ServiceMix Nyílt forráskódú Enterprise Service Bus (ESB) és komponens készlet, amely Java Business Integration (JBI)-on és JSR 208 stenderden alapul.
Apache Axis és Apache Scout Axis egy Simple Object Access Protocol (SOAP) megvalósítás, Scout egy JSR 93 (JAX-R) megvalósítás. Együtt támogatást nyújtanak a webszolgáltatásokhoz és Web Services Interoperability Organization (WS-I) Basic Profile-hoz.
Apache CXF Webszolgáltatás keretrendszerek nagy számú protokoll támogatással, mint pl. SOAP, XML/HTTP, REST alapú HTTP, vagy CORBA és számtalan szállítási protokollon futnak, mint pl. a HTTP, JMS vagy JBI.
Apache Derby Érett java alapú relációs adatbázis kezelő rendszer (RDBMS), natív Java Database Connectivity (JDBC) támogatással.
Apache WADI Következők jellemzik: Fürtözés, terhelés elosztás, feladatátvétel megoldás, webalkalmazás keretrendszer. (A projekt jelenleg inkubátorban van, Apache Incubator része.)
MX4J Egy JMX megoldás, ami eszközöket biztosít az alkalmazások menedzselésére és monitorozására, rendszer objektumok figyelésére továbbá szolgáltatás orientált hálózatokhoz is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További Java EE alkalmazás szerverek:

További információk[szerkesztés]

Prezentációk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache Geronimo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.