Apache Tuscany

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Apache Tuscany
Fejlesztő Apache Software Foundation
Legfrissebb stabil
kiadás
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv C++ és Java
Operációs rendszer platformfüggetlen
Állapot Aktív
Kategória SOA
Licenc Apache Licenc 2.0
Az Apache Tuscany weboldala

Az Apache Tuscany egy szolgáltatás orientált architektúra (SOA) infrastruktúrát biztosít a szolgáltatás orientált megközelítést használó alkalmazások könnyebb fejlesztéshez és futtatásához. Ezt a pehelysúlyú futtató környezetet arra tervezték, hogy beágyazható legyen, provisioning-et is el tudjon látni számos különböző host környezetben. Az Apache Tuscany megvalósítja a szolgáltatás komponens architektúrát (SCA), amely rugalmas, szolgáltatás alapú modellt definiál a létrehozáshoz, összerakáshoz és szolgáltatás hálózat telepítéséhez (már létező és újhoz egyaránt).

A Tuscany SCA alapú, ezért csökkenti a SOA alapú megoldások fejlesztésének költségét azzal, hogy a protokoll kezelést kitolja az alkalmazás üzleti logikáján kívülre méghozzá bármikor cserélhető kötésekbe. Ennek eredményeként a protokollok bármikor megváltoztathatók minimális konfigurációs változtatással. A Tuscany szintén szükségtelenné teszi az alkalmazások számára, hogy olyan infrastrukturális kérdésekkel kelljen foglalkozniuk, mint pl. a biztonság, tranzakció kezelés és ezek deklaratív használata. Mindez lehetővé teszi a SOA megoldásoknak, hogy rugalmasak legyenek és képesek legyenek alkalmazkodni a változáshoz minimális konfigurációs változásokkal.

A Tuscany támogatást biztosít az SCA Java-s 1.0 specifikációjához, valamint támogatást biztosít sokféle kötéshez (pl. Webszolgáltatások, web20 kötések), implementációs típusokhoz (pl. Spring, BPEL, Java) éppúgy mint, más technológiák integrációjához, mint pl. web20 és OSGi. A Tuscany az SCA 1.1-es implementációval működik, amit az OASIS sztenderdizált.

Az Apache Tuscany továbbá megvalósítja az Service Data Objects (SDO)-t, ami egy egységes felületet biztosít különböző adatokat tartalmazó űrlapok kezelésére, beleértve a hálózati szolgáltatásokban létező XML dokumentumokat, továbbá mechanizmust biztosítanak a változások kezelésére is. Tuscany támogatja az SCO és SDO (2.01-est C++-ra / 2.1-et Java-ra) specifikációt.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache Tuscany című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.