Apache Derby

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Apache Derby
Fejlesztő Apache Software Foundation
Legfrissebb stabil
kiadás
10.15.2.0 (stabil verzió, 2020. március 1.)[1]
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer multi-platform
Platform Java virtuális gép
Méret 2 Mb
Állapot Aktív
Kategória Relációsadatbázis-kezelő rendszer
Licenc Apache Licenc 2.0
Az Apache Derby weboldala

Az Apache Derby (korábbi nevén IBM Cloudscape) egy relációs adatbázis-kezelő rendszer (RDBMS), melyet az Apache Software Foundation fejlesztett ki, amely beágyazható Java programokba és használható online tranzakció feldolgozásban. Alapértelmezetten összesen 2 MB lemez területet foglal.[2]

Az Apache Derby-t nyílt forráskódú projektként fejlesztik Apache 2.0 licenc alatt. Az Oracle ugyanazt a binárist adja ki Java DB néven.[3]

Derby technológiák[szerkesztés]

Derby beágyazott adatbázis motor[szerkesztés]

A technológia magva a Derby adatbázis motorja, egy teljes funkcionalitást nyújtó relációs beágyazott adatbázis motor, amely támogatja a JDBC-t és az SQL-t, mint programozási API-kat. Az IBM DB2 SQL szintaxisát használja.

Derby hálózati szerver[szerkesztés]

A Derby hálózati szerver hagyományos kliens-szerver funkcionalitás biztosításával növeli a Derby adatbázis motor elérését. A hálózati szerver biztosítja a kliensek számára, hogy kapcsolódhassanak az adatbázis motorhoz TCP/IP felett a szabványos DRDA protokoll használatával. Továbbá a Derby hálózati szerver támogatja a hálózatos JDBC-t, ODBC-t/CLI-t, a Perl-t és PHP-t.

Beágyazott hálózati szerver[szerkesztés]

Egy beágyazott adatbázis úgy is konfigurálható, hogy hibrid szerverként vagy beágyazott relációs adatbáziskezelőként (RDBMS-ként) viselkedjen, azaz a TCP/IP kapcsolatokon keresztül kéréseket fogadjon más kliensektől, továbbá kliensektől ugyanabból a JVM-ből.[4]

Adatbázis segédeszközök[szerkesztés]

  • ij – egy eszköz, amely segítségével SQL scriptek futtathatók bármely JDBC adatbázison.
  • dblook – Séma kinyerési eszköz a Derby adatbázisokhoz.
  • sysinfo – segédeszköz, amely kiírja a verzió számokat és az osztály elérési utakat.

Története[szerkesztés]

Az Apache Derby egy Cloudscape Inc. nevű oaklandi, kaliforniai start-up cégtől származik, melyet 1996-ban alapított Nat Wyatt és Howard Torf azzal a céllal, hogy Java adatbázis technológiát fejlesszenek. 1997-ben adták ki az adatbázis motor első kiadást, melyet JBMS-nek neveztek el. Ezt követően a terméket átnevezték Cloudscape-re, majd az újabb kiadásokat hathavonta adták ki.

1999-ben az Informix Software Inc., felvásárolta a Cloudscape Inc.-t, 2001-ben pedig az IBM megvette az Informix Software adatbázis állóeszközeit, többek közt a Cloudscape-et is. Az adatbázis motort új márkanéven IBM Cloudscape-nek nevezték el. A szoftverkiadások folytatódtak, a fő hangsúlyt a beágyazott használatra tették az IBM Java termékeivel és köztes szoftvereivel.

2004 augusztusában az IBM közreadta a kódot az Apache Software Foundation-nak Derby néven, amelyre indítottak egy inkubátor projekt, melyet az Apache DB projekt szponzorált.[5] 2005 júliusában a Derby projekt kikerült az Apache inkubátorból, és jelenleg az DB felső szintű projektjeinek egy alprojektjeként fejlesztik tovább az Apache-nál. Még a Derby inkubátorból való kikerülése előtt, a Sun csatlakozott a Derby projekthez azzal a céllal hogy, a saját termékeiben beépíti komponensként a Derby-t.[6] 2006 decemberében a Java 6 kiadásakor a Sun elkezdte becsomagolni a Derby-t a JDK-ba Java DB márkanéven.

2007 márciusában az IBM bejelentette, hogy visszavonja a Cloudscape termék marketingjét és támogatását, de folytatja közreműködést az Apache Derby projektben.[7]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalomjegyzék[szerkesztés]

Apache Derby -- Off to the Races: Includes Details of IBM Cloudscape

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache Derby című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.