Apache ActiveMQ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apache ActiveMQ

FejlesztőApache Software Foundation
Legfrissebb stabil kiadás6.1.2 (stabil verzió, 2024. április 11.)[1]
Programozási nyelvJava
Operációs rendszerplatformfüggetlen (JVM)
Állapotaktív
KategóriaJava Message Service Message-oriented middleware Enterprise Messaging System SOA
LicencApache Licenc 2.0
Az Apache ActiveMQ weboldala

Apache ActiveMQ egy nyílt forráskódú (Apache 2.0 licencű) üzenetbróker, amely teljes mértékben implementálja a Java Message Service (JMS) 1.1-es verzióját.

Az Apache ActiveMQ olyan „nagyvállalati szolgáltatásokat” nyújt[2] mint, pl. klaszterezhetőség, sokszoros üzenettárolók, képes bármilyen adatbázist használni JMS perzisztenciaszolgáltatóként VM, cache, és journal perzisztencia mögött egyaránt.

A Java nyelvtől eltekintve, az ActiveMQ használható még .NET-ből,[3] C/C++-ből[4] vagy Delphi-ből[5] vagy olyan scriptnyelvekből, mint pl. a Perl, Python, PHP és Ruby különböző kliensek segítségével.[5] Számos protokollal és platformmal képes kapcsolatot teremteni[6] beleértve számos standard alacsony szintű protokollt valamint a saját protokollját is amit, OpenWire protokollnak hívnak.

Az ActiveMQ-t olyan enterprise service bus implementációkban használják, mint pl. Apache ServiceMix, Apache Camel, és Mule.

Az ActiveMQ-t gyakran együtt használják a Apache ServiceMix-el, Apache Camel-el és Apache CXF-el a SOA infrastruktúra projektekben.[7]

Az Apache ActiveMQ 5.3 verziójával együtt jelentették be a SPECjms2007 ipari szabvány mérésének az első eredményeit is a világon. Négy eredményt adtak be és fogadtak el publikációra. Az eredmények különböző topológiákat fedtek le, hogy analizálják az ActiveMQ skálázhatóságát két dimenzióban.[8][9]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache ActiveMQ című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.