Apache MyFaces

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apache MyFaces

FejlesztőApache Software Foundation
Programozási nyelvJava
Operációs rendszermulti-platform
KategóriaWebes keretrendszer
LicencApache Licenc 2.0
Az Apache MyFaces weboldala

Az Apache MyFaces egy Apache Software Foundation projekt, amely egy nyílt forráskódú JavaServer Faces implementációt készít és tart karban számos JSF komponens könyvtárral együtt, melyek a telepíthetők a core implementációra. A projektet számos alprojektre bontották:

  • Core: a JSF 1.1, JSF 1.2 és JSF 2.0 specifikáció és komponensek implementációja, melyet a JSR 127, JSR 252 és JSR 314 specifikált
  • Portlet Bridge: a JSF Portlet Bridge specifikáció implementációja, melyet a JSR 301 specifikált
  • Tomahawk: egy JSF komponens halmaz, melyet a MyFaces fejlesztői csoport fejlesztett ki, mielőtt a kódot Apache-nak adományozták volna
  • Trinidad: egy JSF komponens halmaz, melyet az Oracle adományozott a MyFaces-nek, amelyet ADF Faces-ként ismert
  • Tobago: egy JSF komponens halmaz, melyet a Atanion GmbH adományozott a MyFaces-nek
  • Orchestra: egy keretrendszer, mely használható perzisztencia munkamenetek kezelésére különböző hatáskörökön keresztül
  • Extensions Validator: egy JSF centrikus validációs keretrendszer, amely annotációkon alapul
  • Others: Akárcsak ezek az alprojektek, MyFaces-nek is rengeteg kisebb alprojektje van, pl. MyFaces Commons vagy MyFaces Shared. Ezek az alprojektek megtalálhatók itt Archiválva 2012. május 5-i dátummal a Wayback Machine-ben.

Központi rész[szerkesztés]

A MyFaces Core alprojekt a JavaServer Faces specifikáció 1.1, 1.2 és 2.0. verziójának egy nyílt forráskódú implementációja. A legutolsó verzió a 2.0.0, amelyet 2010. április 21-én adták ki.[1] A MyFaces Core minden fő kiadása tanúsítottan bizonyítja a Sun TCK-nak való megfelelést.[2]

A központi alprojektet két almodulra osztották:

  • MyFaces API implementálja az összes osztályt, amely definiálva van a specifikációban.
  • MyFaces Impl "láthatatlan" támogató osztályokat biztosít, amelyeket a felhasználói kód nem hív meg direkt módon, de amely szükséges egy működő JSF keretrendszer számára. Ilyenek például a renderer osztályok a sztenderd JSF komponensek számára.

Ez utóbbi két almodult két külön könyvtárban adják közre: myfaces-api.jar és myfaces-impl.jar. Mindkettő szükséges, ahhoz, hogy telepíthető legyen egy JSF alapú web alkalmazás.

A MyFaces Core legutolsó kiadása a 2.0.3, amely Java 1.5 ill. későbbi verzióját igényli, továbbá a következőket: JSP 2.1, JSTL 1.2 és egy Java Servlet 2.5 implementációt.[3]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Apache MyFaces Website. (Hozzáférés: 2010. február 8.)
  2. Apache MyFaces Core 1.2 Description. [2009. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 7.)
  3. Apache MyFaces Core 2.0 Description. [2010. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 29.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache MyFaces című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.