Jelszó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A jelszó (angolul: password), vagy más néven kulcsszó, kódszó, kód, vagy jelmondat, egy jelből vagy jelsorból álló kifejezés, melyet azonosításnál, illetve hitelesítéshez használunk. Ebből a célból egy információt használunk igazolvány gyanánt, mely arra szolgál, hogy egy egyedi azonosítóval felcserélhetetlenül megerősíthessük kilétünket. A hitelesség legfeljebb csak addig tartható fenn, amíg a jelszó titokban marad, azaz harmadik fél számára ismeretlen. A jelszóval létesített kapcsolat esetén a jelszót a felhasználónak és a jelszó előállítójának egyaránt ellenőriznie kell külön-külön. A kiküldésekor pedig manipulációtól védett módon kell kipostázni (például a bank esetében hamisíthatatlan postai úton).

Története[szerkesztés]

A jelszavak használata az ősi időkre visszanyúlik. Az őrök már régen is csak azokat az embereket engedték be, akik ismerték a jelszót. Manapság a felhasználóneveket és jelszavakat általában bejelentkezéshez használják operációs rendszereknél, mobil telefonoknál, TV-dekódolóknál, pénzautomatáknál (ATM-eknél), stb. Jellemzően egy számítógép-felhasználó sok helyzetben használ jelszót: fiókba jelentkezéskor, e-mailek fogadásakor, védett alkalmazások, adatbázisok, hálózatok elérésekor, előfizetéses weboldalak olvasásakor.

A középkorban gyakran döntötték el elárult jelszavak egy-egy vár ostromának kimenetelét. Jelszavakat használunk a számítógépek megjelenésének kezdetétől. Az MIT CTSS, az egyik legelső megosztó rendszer 1961-ben lett bemutatva. Az 1970-es években Robert Morris feltalálta a jelszótárolás ötletét a Unix operációs rendszereknél. A rendszer a Hagelin rotor crypto gépezeten alapult, és a 6. Edition Unixban jelent meg 1974-ben.

A legtöbb szervezet meghatározza az alkalmazható jelszavak irányelveit, azaz meghatározza a jelszavak minimális hosszúságát, egyéb kategóriákat (pl. kis- és nagybetűk, számok, speciális karakterek használata, ismétlődés), és a tiltott elemeket (pl. saját név, születési dátum, cím, telefonszám tiltása).

A legrosszabb jelszó[szerkesztés]

A SplashData[1] nevű biztonsági szoftvereket fejlesztő cég szakértőinek elemzése szerint a 2014-re vonatkozó adatok alapján az »123456« karaktersorozat volt a legrosszabb jelszó, amit a felhasználóik használtak.[2]

Memorizálás[szerkesztés]

A jelszónak nem kell igazi szónak lennie; azok a jelszavak, melyek nem valódi szavakból állnak, nehezebben feltörhetők. Vannak jelszavak, melyeket több szóból alkotnak és inkább jelmondatnak hívják őket. A jelmondat kifejezés akkor is használatos, ha a titkos információ tisztán számokból áll, mint például a személyes azonosító szám, vagy a PIN kód (Personal Identification Number) esetén, melyet a pénzautomatáknál (ATM) használunk.

Minél „értelmesebb” egy jelszó, annál könnyebb azt egy támadónak feltörni. Érdemes például egy általunk jól ismert versszak szavainak első betűjéből jelszót képezni, amit egy számmal vagy írásjellel egészítünk ki. A jelenlegi műszaki színvonalon (2013-ban) a jelszó ajánlott hosszúsága 12 karakter vagy több. Ennek feltöréséhez több évtized szükséges, tehát az ilyen jelszó gyakorlatilag feltörhetetlen. Sok jelszó megjegyzése helyett célszerű ún. jelszómenedzser programot alkalmazni, amihez egyetlen mesterjelszó szükséges, és a jelszómenedzser tárolja (titkosított módon) az összes többi jelszót a felhasználó számára, és ha szükséges, beírja azokat az egyes oldalakra való belépéshez.

Módszertan[szerkesztés]

A legegyszerűbb módszer az, hogy egy világosan meghatározott csoport közös, a csoport minden tagja által ismert jelszót használ. Az IT technológia terminológiája szerint ez egy úgynevezett "megosztott titok". A lényege ennek a módszernek az, hogy mindkét kommunikációs oldal ugyanazt a "helyes" jelszót ismeri. A hátránya ennek a módszernek, hogy a jelszóval elárulásakor minden fél egyformán gyanúsítva van. A nagyobb biztonsági szint elérése érdekében az IT-technológia egy kriptográfiai hash függvényt képez, és csak ezt tárolja a kitett oldalon. A szöveges jelszó ideális esetben egy személy fejében tárolódik.

Jelszavak feltörése[szerkesztés]

A jelszavak kiber bűnözők népszerű célpontjaivá váltak az utóbbi években. Itt van pár módszer, ahogy a támadók megkaparinthatják jelszavainkat. Vegyük azt is figyelembe, hogy a bűnöző nem ül ott a gépe előtt, és kezdi próbálgatni a lehetséges jelszavakat, hanem erre programot ír, ami elvégzi helyette ezt a munkát. Tehát több tízezer próbálkozás is könnyűvé válik, mivel a program automatikusan fut és a feltörés csak másodpercekig vagy percekig tart.

A „nyers erő” (bruteforce)[szerkesztés]

A „nyers erő” módszer egyszerű kódfeltörő módszer. A feltörő-program kipróbálja egy adott elektronikus szótárban lévő összes szót (például a szó rövidsége mellett ezért sem jó a könnyen megjegyezhető „kutya”, „macska” stb. jelszónak). Ha a támadó elektronikus szótárában nincs benne a jelszó, amit fel akar törni, akkor a program kipróbálja az összes lehetséges kombinációt. Ezért hívják nyers erőnek, mert ez a legegyszerűbb megoldás, ám ehhez sok idő és nagyon erős számítógép kell.

Elhárítása: írjuk egybe az általunk kiválasztott 2-3 szót! Majd ellenőrizzük, hogy a „kutyamacska” nincs-e a szótárban.

A jelszólisták[szerkesztés]

Sok ember gyakori jelszavakat használ pl. „jelszavam”, vagy „12345”. A feltörő program ezeket a gyakran használt jelszavakat próbálja ki.

„Ismeretség”[szerkesztés]

Ebben a módszerben a támadó ügyfélszolgálatosnak, valamely szolgáltató képviselőjének, vagy hivatal ügyintézőjének adja ki magát és úgy szerzi meg a jelszavainkat, hogy például megkér minket, menjünk fel egy általa megadott weboldalra (vagy kattintsunk egy e-mailben kapott linkre), és ha ezt megtesszük, a háttérben rosszindulatú programok indulnak el a tudomásunk nélkül.

Billentyűnaplózás[szerkesztés]

Ebben a módszerben az áldozat készülékére rákerül egy vírus, ami a billentyűzetet naplózza. Ezt az információt elküldi a támadónak és már meg is szerezte a féltve őrzött jelszavunkat!

Biztonságos jelszavak[szerkesztés]

A jelszavakra úgy kell nézni, mint féltve őrzött kincsekre, mivel rengeteg fontos információhoz adnak kulcsot.

  • a jelszó minimum 12 karakter hosszú legyen!
  • jelszavainkban számok, betűk és speciális karakterek is legyenek szétszórva
  • ha nem akarunk ilyen értelmetlen kriksz-krakszot megjegyezni, használjunk jelszómenedzser programot, vagy írjunk egybe 2-3 szót, vagy a szó után (vele egybeírva) írjunk számot is (pl. krokodil321)
  • a jelszó ne legyen értelmes szó vagy egy sor betű a billentyűzetünkön pl. qwerty, 123456.
  • ne mondjuk el senkinek a jelszavunkat
  • ne használjuk ugyanazt a jelszót különböző weboldalakon vagy más funkcióra

A lent megadott oldalon kipróbálható az általunk kitalált jelszó erőssége. Például a „krokodil321” feltöréséhez kb. 1 hónap gépidő szükséges, a „krokodil” szóhoz (ami pár évvel korábbi ajánlások alapján 8 karakter hosszú) mindössze 5 másodperc!

Egy oldal, ami a jelszavunk erősségét mutatja meg[szerkesztés]

Kipróbálásához óvatosságból ne az igazi jelszavunkat gépeljük be, hanem azzal megegyező hosszúságú és bonyolultságú jelszót.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Passwort című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]