Andrássy család (csíkszentkirályi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Az Andrássy család címere

A csíkszentkirályi és krasznahorkai Andrássy család egy régi székely család, a hagyomány szerint Andorás, a honfoglaló magyarok egyik vezérének a leszármazottja.

A család hitelesnek elfogadott leszármazása Andrássy Mártontól ered, aki jó viszonyt ápolt Izabella királynével, ennek bizonyítéka egy levél 1543-ból „Izabella királyné megparancsolja Andrássy Mártonnak, hogy a török szultánnak küldendő ajándékok, élelmi szerek és adó ügyében tartandó tanácskozmányra aug.15-dikére teljes fölhatalmazással jelenjék meg nála Gyalu várában.” Az 1568-as tordai országgyűlés után János Zsigmond egész falvakat adományozott az őt hűségesen szolgáló főembereknek és lófőknek fejedelmi oklevéllel. Egy 1569-es keltezésű oklevéllel Andrássy Mártonnak és fiának Péternek adományozza az egész Csíkszentimre helységet és a csíkszentkirályi 42 jobbágytelekből álló részjószágot. Ettől kezdve használják a csíkszentkirályi előnevet. Péter a „rossz oldalon”, Báthory ellen harcolt, ezért elveszítette az összes eddig szerzett vagyonát. Száműzetése után, 1578-ban Krasznahorka vára kapitánya lett, majd hűséges szolgálataiért 1585-ben örökös adományul kapta a várat. Innen ered a második, a krasznahorkai előnév. Andrássy Péter és felesége Betz Zsófia 1676-ban bárói rangot kaptak, majd a Rákóczi-szabadságharc idején a család két részre szakadt, amikor a kurucok és a labancok oldalán is harcoltak. A család, a két testvér (István és György) szétválásával a betléri és a monoki ágra szakadt. A 18. században érdemei elismeréséül mindkét ág grófi címet kapott. A betléri ágnak három kisebb ága volt, a homonnai (megalapítója Andrássy Aladár), a tőketerebesi (megalapítója Andrássy Gyula) és a betléri főág (megalapítója Andrássy Manó).

Híres családtagok[szerkesztés]

Andrássy István tábornok
Andrássy Gyula, id. (1823–1890) miniszterelnök 1870-ben

Kastélyok, kúriák[szerkesztés]

Album[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Az Andrássy család neves tagjai
  • Martin Bartoš 2004: Andrášiovci zo Szentkirályu - Dejiny a genealógia rodu do r. 1733. Diplomamunka, Univerzita Komenského, Filozofická fakulta, Katedra archívnictva a pomocných vied historických.
  • Csucsomi 2005: A csíkszentkirályi és krasznahorkai Gróf Andrássy nemzetség története.
  • Hegedűs István: Az Andrássy-család monoki ágának birtokviszonyairól.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrássy család (csíkszentkirályi) témájú médiaállományokat.
  1. Nagy László: Az „ifjabb” Andrássy - Ifj. gr. Andrássy Gyula politikai, tudományos és kulturálistevékenységének fő irányelvei