Andrássy-kastély (Letenye)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Andrássy-kastély
Andrássy-kastély
Andrássy-kastély
Ország Magyarország
Település Letenye
Épült 17581768
Stílus barokk
klasszicista
Család Szapáry család
Andrássy család

Jelenlegi funkció művelődési ház
Cím Szabadság tér 4.
Elhelyezkedése
Andrássy-kastély (Zala megye)
Andrássy-kastély
Andrássy-kastély
Pozíció Zala megye térképén
é. sz. 46° 26′ 02″, k. h. 16° 43′ 23″Koordináták: é. sz. 46° 26′ 02″, k. h. 16° 43′ 23″

Letenye főúri kastélyát a Szapáry család építtette valószínűleg 1758–1768 között barokk stílusban, majd 1821–1825 között átépítették klasszicista formában. A kastély 1830 körül házasság révén került az Andrássy család birtokába, innen a ma használatos elnevezése.

Az épület[szerkesztés]

A kastély mindösszesen harmincszobás volt. A főbejárat felett négy pár oszlopon nyugszik a kovácsoltvas korláttal övezett széles erkély. Az erkélyt 8 sima klasszicista oszlop tartja, párosával. Felette egy előreugró timpanon található. A kastélyban ritkán tartózkodott a grófi család. A kastély több nagyobb helységből áll. Az épület DK-i és DNy-i sarkához négyzetes alaprajzú, földszintes, lapostetős toldalékok csatlakoznak, tetejükön falazott, sarkain vázadíszes mellvédű terasszal. A földszint kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, helyiségei csehsüveg boltozatosak. Az emeleten részben átalakított alaprajzi rendszer, síkmennyezetes terekkel. Az emeletre háromkarú, boltozott főlépcsőház vezet. A barokk kastélyban freskók voltak, melyeket a 20. században lemázoltak és csak az emeleten találunk néhány díszítő festmény maradványt. A kastély 1830 körül házasság révén az Andrássy család birtokába került. Ekkor lett átalakítva gróf Andrássy Károly országgyűlési követ által.

Utolsó lakója Andrássy Imréné (született Stella Kuylenstierna) svéd arisztokrata volt, aki családjával 1944-ben hagyta el a kastélyt a németek és az oroszok benyomulása után. A grófné visszaemlékezésében ezt írta: „Legjobban Letenyén éreztük magunkat... Elbűvölően szép hely, a kis, harmincszobás fehér kastély egy hatalmas parkban állt mindenütt virágok nyíltak.”[1]

Kastély park[szerkesztés]

A kastély mögött egy gyönyörű parkot találunk, egy 150 év körüli platánfával, melyet 2010-ben az év fájának választottak meg. Itt találjuk még a település 12 szögletű könyvtárát és az 1894-ben felállított Kossuth emlékszobrot.

Jelenleg[szerkesztés]

A kastély jelenleg művelődési házként működik. A földszinten 3 teremből álló múzeum, az emeleten a városi mozi működik. Sajnos a kastély lepusztult állapotát mutatják az omladozó falak és a vízbeázások.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megosztom, 2016 12 16 16:15: A letenyei svéd grófné (magyar nyelven). ZAOL. (Hozzáférés: 2018. december 31.)

Források[szerkesztés]