Andrássy-kastély (Letenye)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Andrássy-kastély
Letenyén
Andrássy-kastély
Andrássy-kastély
Ország  Magyarország
Település Letenye
Épült 17581768
Stílus barokk
klasszicista
Család Szapáry család
Andrássy család

Jelenlegi funkció művelődési ház
Cím Szabadság tér 4.
Elhelyezkedése
Andrássy-kastély Letenyén (Zala megye)
Andrássy-kastély Letenyén
Andrássy-kastély
Letenyén
Pozíció Zala megye térképén
é. sz. 46° 26′ 02″, k. h. 16° 43′ 23″Koordináták: é. sz. 46° 26′ 02″, k. h. 16° 43′ 23″

Letenye főúri kastélyát a Szapáry család építtette valószínűleg 1758–1768 között barokk stílusban, majd 1821–1825 között átépítették klasszicista formában. A kastély 1830 körül házasság révén került az Andrássy család birtokába, innen a ma használatos elnevezése.

Az épület[szerkesztés]

A főbejárat felett négy pár oszlopon nyugszik a kovácsoltvas korláttal övezett széles erkély. Az erkélyt 8 sima klasszicista oszlop tartja, párosával. Felette egy előreugró timpanon található. A kastélyban ritkán tartózkodott a grófi család. A kastély több nagyobb helységből áll. Az épület DK-i és DNy-i sarkához négyzetes alaprajzú, földszintes, lapostetős toldalékok csatlakoznak, tetejükön falazott, sarkain vázadíszes mellvédű terasszal. A földszint kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, helyiségei csehsüveg boltozatosak. Az emeleten részben átalakított alaprajzi rendszer, síkmennyezetes terekkel. Az emeletre háromkarú, boltozott főlépcsőház vezet. A barokk kastélyban freskók voltak, melyeket a 20. században lemázoltak és csak az emeleten találunk néhány díszítő festmény maradványt. A kastély 1830 körül házasság révén az Andrássy család birtokába került. Ekkor lett átalakítva gróf Andrássy Károly országgyűlési követ által.

Kastély park[szerkesztés]

A kastély mögött egy gyönyörű parkot találunk, egy 150 év körüli platánfával, melyet 2010-ben az év fájának választottak meg. Itt találjuk még a település 12 szögletű könyvtárát és az 1894-ben felállított Kossuth emlékszobrot.

Jelenleg[szerkesztés]

A kastély jelenleg művelődési házként működik. A földszinten 3 teremből álló múzeum, az emeleten a városi mozi működik. Sajnos a kastély lepusztult állapotát mutatják az omladozó falak és a vízbeázások.

Források[szerkesztés]