A Föld száz legkárosabb invazív fajának listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Föld száz legkárosabb invazív fajának listája egy a Természetvédelmi Világszövetség által 2014-ben összeállított lista, mely az invazív fajokat listázza azok ökológiai veszélyességük alapján.[1] A lista aktualitásának fenntartásával azóta is az IUCN invazív fajok szakértői csoportja (ISSG) foglalkozik. Ezen aktualizálás, illetve általánosságban a sorba rendezés is kifejezetten nehéz, maga a lista is elismeri, hogy "nagyon nehéz azonosítani a világ minden tájáról 100 invazív fajt, amelyek tényleg rosszabbak, mint bármelyik más".

A felvétel kritériumai[szerkesztés]

A lista készítése során két szempontot vesznek figyelembe:

  • Az invazív fajok biológiai sokféleségre és/vagy az emberi létre gyakorolt hatása, illetve
  • A faj reprezentációs hatása, mellyel rávilágít a biológiai invázióval kapcsolatos fontos kérdésekre.[1]

Az ISSG az "egy nemzetségből csak egy fajt" elvet követi a lista létrehozása során.[1]

A fajok listája[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c 100 of the World's Worst Invasive Alien Species. Global Invasive Species Database. (Hozzáférés: 2018. szeptember 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 100 of the World's Worst Invasive Alien Species című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.