Olasznád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Óriás olasznád
Arundo donax
Arundo donax
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Perjevirágúak (Poales)
Család: Perjefélék (Poaceae)
Alcsalád: Arundinoideae
Nemzetség-
csoport
:
Arundineae
Nemzetség: Arundo
Faj: A. donax
Tudományos név
Arundo donax
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Óriás olasznád témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriás olasznád témájú médiaállományokat és Óriás olasznád témájú kategóriát.

Az óriás olasznád (Arundo donax), (franciául: canne de Provence, katalánul: Canya de sant Joan olaszul: arundo, spanyolul: caña común) a perjefélék családjába tartozó faj. Európában a legnagyobbra növő pázsitfűféle. Elsősorban a Földközi-tenger mellékén, nedves talajon, vízfolyások, lagúnák mentén található.

Leírása[szerkesztés]

Hasonlít a közönséges nádhoz, de jóval nagyobbra nő. Magassága 2–5 méter közötti (ritkán eléri a 10 métert); üreges, csomókkal tagolt szárának átmérője 2–3 cm, anyaga kemény, fás. Levelei 2–8 cm szélesek, 30–60 cm hosszúak, lelógóak, kékeszöldek. Ha elegendő nedvességhez jut, nyáron akár napi 5 cm-t is növekedhet. Szeptemberben, októberben virágzik; virágzata kb. fél méter hosszúságú buga.

Felhasználása[szerkesztés]

Szélfogónak, élősövénynek használják, partvidékeken a talajerózió megakadályozása céljából telepítik. Anyagát már a történelem előtti korokban is használták kerítésnek, kisebb építmények, kunyhók készítésére, horgászbotnak, levelét tetőfedésre. Széthasított szárából kosarat, egyéb fonott tárgyakat készítenek.

Üreges testéből sokféle fúvós és idiofon hangszer is készíthető, de a nádnyelves hangszerek, az oboa, a fagott, a klarinét, a szaxofon hangkeltő részének, nádsípjának anyaga is ennek a nádnak a szárából van hasítva.

Képek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]