Olasznád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Óriás olasznád
Arundo donax
Arundo donax
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Perjevirágúak (Poales)
Család: Perjefélék (Poaceae)
Alcsalád: Arundinoideae
Nemzetség-
csoport
:
Arundineae
Nemzetség: Arundo
Faj: A. donax
Tudományos név
Arundo donax
L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Óriás olasznád témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriás olasznád témájú médiaállományokat és Óriás olasznád témájú kategóriát.

Az óriás olasznád (Arundo donax), (franciául: canne de Provence, katalánul: Canya de sant Joan olaszul: arundo, spanyolul: caña común) a perjefélék családjába tartozó faj. Európában a legnagyobbra növő pázsitfűféle. Elsősorban a Földközi-tenger mellékén, nedves talajon, vízfolyások, lagúnák mentén található.

Leírása[szerkesztés]

Hasonlít a közönséges nádhoz, de jóval nagyobbra nő. Magassága 2–5 méter közötti (ritkán eléri a 10 métert); üreges, csomókkal tagolt szárának átmérője 2–3 cm, anyaga kemény, fás. Levelei 2–8 cm szélesek, 30–60 cm hosszúak, lelógóak, kékeszöldek. Ha elegendő nedvességhez jut, nyáron akár napi 5 cm-t is növekedhet. Szeptemberben, októberben virágzik; virágzata kb. fél méter hosszúságú buga.

Felhasználása[szerkesztés]

Szélfogónak, élősövénynek használják, partvidékeken a talajerózió megakadályozása céljából telepítik. Anyagát már a történelem előtti korokban is használták kerítésnek, kisebb építmények, kunyhók készítésére, horgászbotnak, levelét tetőfedésre. Széthasított szárából kosarat, egyéb fonott tárgyakat készítenek.

Üreges testéből sokféle fúvós és idiofon hangszer is készíthető, de a nádnyelves hangszerek, az oboa, a fagott, a klarinét, a szaxofon hangkeltő részének, nádsípjának anyaga is ennek a nádnak a szárából van hasítva.

Képek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]