Ökörbéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Ökörbéka
North-American-bullfrog1.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Valódi békafélék (Ranidae)
Nem: Lithobates
Faj: L. catesbeianus
Tudományos név
Lithobates catesbeianus
(Shaw, 1802)
Szinonimák

Rana catesbeiana

Elterjedés
Bullfrog range.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ökörbéka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ökörbéka témájú médiaállományokat és Ökörbéka témájú kategóriát.

Az ökörbéka vagy amerikai ökörbéka (Lithobates catesbeianus, korábban Rana catesbeiana) a kétéltűek (Amphibia) osztályába, a békák (Anura) rendjébe és a valódi békafélék (Ranidae) családjába tartozó faj.

Angol elnevezése a bikabéka, amit bőgéshez hasonló hangja után kapott.

Előfordulása[szerkesztés]

Az ökörbéka eredetileg Észak-Amerika területén volt honos, de betelepítették néhány Karib-szigeten is; onnan került később Európában, ahol ma Észak-Olaszországban fordul elő gyakran. Az ökörbéka elterjedési területét az ember növelte meg. Ennek ellenére az ökörbékát élőhelyének pusztulása veszélyezteti.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 9-20 centiméter, testtömege az 500-800 grammot is elérheti.[1][2] Háta olajszínű vagy vörhenyesbarna, nagy, sötétbarna vagy fekete foltokkal és háta közepén egy sárga vonallal tarkázott. Hasa sárgásfehér. Más békafajokkal ellentétben az ökörbéka hímje nagyobb a nősténynél. A béka szemének pupillája vízszintesen helyezkedik el és tojásdad alakú; a mozgatható szemrészek alatt különleges mirigy található, amely védi a szemet a piszoktól és a homokszemcséktől. Izmos hátsó lába és úszóhártyái segítségével az ökörbéka a testhosszánál akár kilencszer nagyobb távolságra is képes elugrani.

Juvenile bullfrog.JPG

Életmódja[szerkesztés]

Az ökörbéka magányos lény. Férgeket, rovarokat eszik, de fogyasztja a békákat, halakat és a kis madarakat is. Az állat akár 15 évig is élhet.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 2-4 éves korban éri el. A párzási időszak tavasszal és nyár elején van. A nőstény egy alkalommal 10 000-20 000 petét rak. A kikeléshez 4-20 nap kell. Az ebihalból 1-3 év múlva válik kifejlett béka.

A nőstény
és az ebihala

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ANIMAL BYTES- North American Bullfrog. Sea World. [2013. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 9.)
  2. 'Rana catesbeiana'. Fisheries and Aquaculture Department. (Hozzáférés: 2013. január 9.)

Források[szerkesztés]