Ökörbéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ökörbéka
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Valódi békafélék (Ranidae)
Nem: Lithobates
Faj: L. catesbeianus
Tudományos név
Lithobates catesbeianus
(Shaw, 1802)
Szinonimák

Rana catesbeiana

Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ökörbéka témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ökörbéka témájú médiaállományokat és Ökörbéka témájú kategóriát.

Az ökörbéka vagy amerikai ökörbéka (Lithobates catesbeianus, korábban Rana catesbeiana) a kétéltűek (Amphibia) osztályába, a békák (Anura) rendjébe és a valódi békafélék (Ranidae) családjába tartozó faj.

Angol elnevezése a bikabéka, amit bőgéshez hasonló hangja után kapott.

Előfordulása[szerkesztés]

Az ökörbéka eredetileg Észak-Amerika területén volt honos, de betelepítették néhány Karib-szigeten is; onnan került később Európában, ahol ma Észak-Olaszországban fordul elő gyakran. Az ökörbéka elterjedési területét az ember növelte meg. Ennek ellenére az ökörbékát élőhelyének pusztulása veszélyezteti.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 9-20 centiméter, testtömege az 500-800 grammot is elérheti.[1][2] Háta olajszínű vagy vörhenyesbarna, nagy, sötétbarna vagy fekete foltokkal és háta közepén egy sárga vonallal tarkázott. Hasa sárgásfehér. Más békafajokkal ellentétben az ökörbéka hímje nagyobb a nősténynél. A béka szemének pupillája vízszintesen helyezkedik el és tojásdad alakú; a mozgatható szemrészek alatt különleges mirigy található, amely védi a szemet a piszoktól és a homokszemcséktől. Izmos hátsó lába és úszóhártyái segítségével az ökörbéka a testhosszánál akár kilencszer nagyobb távolságra is képes elugrani.

Életmódja[szerkesztés]

Az ökörbéka magányos lény. Férgeket, rovarokat eszik, de fogyasztja a békákat, halakat és a kis madarakat is. Az állat akár 15 évig is élhet.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 2-4 éves korban éri el. A párzási időszak tavasszal és nyár elején van. A nőstény egy alkalommal 10 000-20 000 petét rak. A kikeléshez 4-20 nap kell. Az ebihalból 1-3 év múlva válik kifejlett béka.

A nőstény
és az ebihala

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ANIMAL BYTES- North American Bullfrog. Sea World. [2013. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 9.)
  2. 'Rana catesbeiana'. Fisheries and Aquaculture Department. (Hozzáférés: 2013. január 9.)

Források[szerkesztés]