Európai sünzanót

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európai sünzanót
Virágai
Virágai
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Alcsalád: Bükkönyformák (Faboideae)
Nemzetség-
csoport
:
Genisteae
Nemzetség: Ulex
L.
Faj: U. europaeus
Tudományos név
Ulex europaeus
L. (1753)
Szinonimák
  • Ulex armoricanus Mabille
  • Ulex compositus Moench
  • Ulex europaea L. [Spelling variant]
  • Ulex europaeus subsp. borealis Rothm.
  • Ulex europaeus subsp. europaeus
  • Ulex floridus Salisb.
  • Ulex hibernicus G.Don
  • Ulex major Thore
  • Ulex opistholepis Webb
  • Ulex strictus J.Mackay
  • Ulex vernalis Thore
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Európai sünzanót témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Európai sünzanót témájú médiaállományokat és Európai sünzanót témájú kategóriát.

Az európai sünzanót (Ulex europaeus) a hüvelyesek (Fabales) rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: villogó sün-rekettye vagy tövis zanót.

Előfordulása[szerkesztés]

Amint a neve is mutatja, ennek a növénynek az őshazája Európa. Az eredeti elterjedési területe Írországtól és az Egyesült Királyság északi részétől délre Portugáliáig és keletre egészen Lengyelországig és Ukrajnáig tart. Azonban az európai sünzanótot betelepítették Európa más tájaira, valamint Észak-Amerikába, a Dél-afrikai Köztársaságba, Új-Zélandra, Ausztráliába és sok más helyre is.[1][2] Az új élőhelyein, a jobb éghajlati feltételeknek, valamint „ragadozóinak” hiányának köszönhetően ez a növény jól elszaporodott, néhol pedig inváziós fajjá vált. Srí Lankán táplálja az erdőtüzeket.[3] Hogy kordában tartsák terjedését, betelepítették két kártevőjét is; a Tetranychus lintearius atkát és az Exapion ulicis ormányosbogár-szerűt.

Alfajai[szerkesztés]

  • Ulex europaeus subsp. europaeus
  • Ulex europaeus subsp. latebracteatus

Megjelenése[szerkesztés]

Az európai sünzanót 2-3 méter magas, örökzöld kisebb cserje vagy bokor. A felnőtt példány fiatal szárai zöldek; ekkortájt a hajtásai és levelei tövisszerűek, és 1-3 centiméteresek. A fiatal példány rendes leveleket növeszt; ezek a levelek hármasak, hereszerűek. A sárga virága 1-3 centiméteres és borsóvirág (Pisum sativum) felépítésű. Egész évben virágzik, azonban virágainak többségét kora tavasszal hozza. A termése hüvelytermés, mely 2 centiméter hosszú, sötét lilásbarna és az elszáradt virág egy része tartja. Egy hüvelyben 2-3 darab apró, fényesen fekete, kemény mag található. Forró vízbe téve a hüvely kipukkad és a magok szétszöknek. A magok 30 évig is életképesek maradnak. A tűz nemigen árt neki, mert a gyökeréből képes újranőni. A növény 30 évet is élhet.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a növényt főleg sövények telepítéséhez használják fel; két kedvelt termesztett változata a 'Strictus' és a 'Flore Pleno' - ez utóbbi elnyerte a The Royal Horticultural Society a Royal Horticultural Society Award of Garden Merit, azaz nagyjából Kerti Termesztésre Érdemes Növény Díját.[4] Korábban lovak és más háziállatok táplálékaként is használták.[5] Nitrogén- és talajkötő növényként is ültetik.[3]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Weeds of National Significance (WONS) (angol nyelven). www.environment.gov.au . Commonwealth of Australia - Department of the Environment and Energy. (Hozzáférés: 2016. november 30.)
  2. [1]
  3. a b Lalith Gunasekera, Invasive Plants: A guide to the identification of the most invasive plants of Sri Lanka, Colombo 2009, p. 88–89.
  4. RHS Plant Selector - Ulex europaeus 'Flore Pleno'. (Hozzáférés: 2013. június 7.)[halott link]
  5. Aiton, William (1811). General View of The Agriculture of the County of Ayr; observations on the means of its improvement; drawn up for the consideration of the Board of Agriculture, and Internal Improvements, with Beautiful Engravings. Glasgow. p. 441

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ulex europaeus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]