Koprabogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Koprabogár
imágója
lárvája
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Bostrichiformia
Öregcsalád: Bostrichoidea
Család: Porvafélék (Dermestidae)
Alcsalád: Megatominae
Nemzetség: Anthrenini
Nem: Trogoderma
Dejean, 1821
Faj: T. granarium
Tudományos név
Trogoderma granarium
Everts, 1898
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Koprabogár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Koprabogár témájú kategóriát.

A koprabogár (Trogoderma granarium) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a porvafélék (Dermestidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A koprabogár őshazája India, azonban az ember akaratlan segítségével, manapság világszerte elterjedt és inváziós fajjá változott.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a bogárfaj 2-3 milliméter hosszú, ovális alakú és sötétbarna színű.

Életmódja[szerkesztés]

A koprabogár tápláléka elsősorban liszt, búza- és kukoricadara, továbbá rizs, szárított zöldség, orvosi székfű, földimogyoró, csokoládé és cukor. Főleg a lárva károsít; ürülékével és rágcsálékával szennyezi az anyagokat. A lakásba fertőzött élelmiszerekkel hurcoljuk be.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstény petéit az élelmiszerekre rakja le. A 4 milliméter hosszú, világosbarna színű szőrös lárva a táplálékban fejlődik ki. A lárva a táplálék tetején, vagy a csomagolóanyagon alakul bábbá. Nem alakít ovális ovális gubót a rágcsalékból, hanem régi lárvabőrében bábozódik be. Teljes kifejlődéséhez a hőmérséklettől függően 1-5 hónapra van szüksége. A lárva a padló repedéseiben telel át.

Irtása[szerkesztés]

Ha fertőzésre utaló jeleket észlelünk, az első teendőnk az, hogy gondosan takarítsuk ki az élelmiszertároló helyet. A koprabogár táplálékául szolgáló összes élelmiszert át kell vizsgálni. A fertőzött anyagokat jól záródó zacskóban gyűjtve dobjuk ki a szemétbe vagy égessük el. Különös gondot kell fordítani a padlózat réseinek és repedéseinek tisztán tartására, a porszívózására is. Rovarirtó szert fölösleges használni.

Források[szerkesztés]

  • Élet és Tudomány (Kellemetlen lakótársak: A koprabogár)
  • Banks, H. J. (1994) Illustrated identification keys for Trogoderma granarium, T. glabrum, T. inclusum and T. variabile (Coleoptera: Dermestidae) and other Trogoderma associated with stored products Division of Entomology, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), Canberra, Australia, ISBN 0-643-04870-7