A Csillagok háborúja bolygói, intézményei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Csillagok háborúja című méltán nevezetes műben, amiből nem csak filmek, de több könyv és videójáték is készült, a galaxis sokféle és különböző bolygói, és a galaxist behálózó hatalmas szervezetek szerepelnek. Ez a szócikk ezeket hivatott összegyűjteni, és rövid bemutatást írni azokról, amikről kevés információ áll rendelkezésre egy-egy önálló szócikkhez.

Bolygók[szerkesztés]

A[szerkesztés]

Aargau[szerkesztés]

Az Aargau a Zug rendszerben található, a Magvilágok régióban, nem messze a Coruscanttól és a Corellian Run-tól. A Zug csillag harmadik bolygója. Egy holdja van fővárosa New Escrow. Kivételesen gazdag bolygónak számít, egyrészt mint pénzügyi központ, másrészt a széfjeiben őrzött ritka és értékes fémek miatt.

Aargau a felfedezése után a Galaktikus Köztársaság tagja lett egészen annak bukásáig. Ezután az Új Köztársaság bástyájának számított. A bolygó közelében lévő térség többször gazdát cserélt, eközben Aargau végig megőrizte a politikától való függetlenségét. Ez azt jelentette, hogy az éppen háborúban egymás ellen harcoló felek mindegyikét szívesen fogadták, ha üzletelni akart a bolygóval.

A bolygó kormánya csak három szabályt alkalmazott, de azt szigorúan betartották:

 1. Aargau természetes erőforrását (bankok) exportálni kell, de a ritka fémeket tilos exportálni engedély nélkül,
 2. Látogatók nem viselhetnek fegyvert (illetve: a lakosságnak kötelező a fegyverviselés),
 3. Az Aargau Bank egységének fenntartása

A szabályok bármelyikének megszegése azonnali kivégzéssel járt.

Aargau első ízben Larry Hama író Csillagok háborúja képregénysorozatában jelenik meg, amit a Marvel jelentetett meg a 48. számban. A bolygót megemlítik későbbi munkák is. A 2003-as Boba Fett: Maze of Deception című könyvben írnak róla, majd az Aargau: For All Your Banking Needs című cikk irányította rá a figyelmet, ami a „Wizards of the Coast's” weboldalán jelent meg. A bolygó pontos földrajzi pozícióját (L-10) a The Essential Atlas című kiadvány adta meg. Nevét Aargau svájci kantonról kapta, amit keletről egy Zug nevű kanton határol. A helyszín utal a svájci pénzvilágra és bankokra.[1]

Ansion[szerkesztés]

Vortex és Bilbringi közelében van.(Középső Perem, Churnis szektor, I-6). Földi jellegű világ. Átmérője 9250 km Forgási ideje 22 standard óra két holdja van. A felszínenfüves síkságok, kevés hegyLakosság fajtája ansioni (72%), ember (11%), armalat (9%), egyéb (8%) Lélekszáma 25 millió Beszélt nyelvek galaktikus alap, ansioni Fő települések Cuipernam (főváros) A vulkanikus nyílások megszokottak a bolygó felszínén. A síkságokat kevés hegy szakítja meg, ezek némelyikében élnek a gwurranok, akik hasonlóak a szintén bennszülött és domináló fajhoz, az ansioniakhoz, de azoknál kisebbek. A bolygón sokféle állat él. Bár a síkságokon sok fa nő, ahhoz nem elég mennyiségben, hogy lefékezzék az erős szeleket.

Ennek megfelelően az élőlények egy része a szél mozgató erejét használja helyváltoztatásra, míg mások szilárdan a talajon állnak.

Bennszülött emlősök:

 • suubatar – (=szubatár) 6 méter hosszú, hatlábú, mindenevő állat, bronzszínű szőre zöldes csíkokkal tarkított. 4 szemfoga kiáll, ami félelmetes megjelenést kölcsönöz az állatnak. Luxuscélból, hátasnak tartják.
 • sadain – (=szaden) hátasnak tartják (azok, akiknek nincs suubatarjuk)
 • shanh – (=san) falkában vadászó, félelmetes ragadozó
 • surepp – (=szurep) háziasított állatfaj, főleg a nomád alwarik tartják
 • lorqual – (=lorkal) a legnagyobb élőlény az ansioni síkságokon

További élőlények:

 • chawix – ördögszekérhez hasonló megjelenésű, szúrós növény. Áldozatát felnyársalja
 • kyren – nagy számban élő rovarféle
 • gairk – vizes helyen élő ragadozó, csapdával vadászik
 • ongun-nur – hatalmas, de könnyen repülő élőlény, a szelet használja helyváltoztatásra

A bolygón kétféle értelmes faj lakik: az inkább városokban élő ansioniak és a nomád alwarik. A gwurranok kis csoportja egyszerű életvitelt folytat a szabadban.[1]

Történelme[szerkesztés]

Tíz évvel a Nabooi csata után az Ansion az elsők között volt, akik ki akartak lépni a Régi Köztársaságból – ennek az eseménynek messzemenő politikai következményei lettek volna. Dooku gróf és az elszakadási mozgalom vezetői számára az Ansion csak az első lett volna a kilépők sorában. Dooku jogosan azt remélte, hogy a számtalan szövetség következtében az Ansion kilépését sok bolygó követni fogja, és ez összeroppantja az akkor még törékeny Köztársaságot. Azonban a Jedi Tanács is tudatában volt ennek, és két jedi-lovagot küldtek a bolygóra annak érdekében, hogy az Ansion a Köztársaság része maradjon. Obi-Wan Kenobi és Luminara Unduli jedi mesterek padavanjaikkal együtt (Anakin Skywalker és Barriss Offee) meglátogatták a bolygót Y. e. 22 -ben, A klónok támadása előtti időszakban, hogy ezt a határvitát megoldják. Egyúttal sikerült egyezséget létrehozniuk a síkságok lakói és a városlakók között. Y. e. 27 -ben a Yuuzhan Vong támadás ezt a bolygót is elfoglalta a Coruscant felé tartó hódító útja során. A klónok Támadása c. filmben, képregényben és könyvben megemlítik.[2][3]

B[szerkesztés]

C[szerkesztés]

D[szerkesztés]

E[szerkesztés]

F[szerkesztés]

G[szerkesztés]

H[szerkesztés]

I[szerkesztés]

J[szerkesztés]

K[szerkesztés]

L[szerkesztés]

M[szerkesztés]

N[szerkesztés]

O[szerkesztés]

P[szerkesztés]

Q[szerkesztés]

R[szerkesztés]

S[szerkesztés]

T[szerkesztés]

U[szerkesztés]

V[szerkesztés]

W[szerkesztés]

X[szerkesztés]

Y[szerkesztés]

Z[szerkesztés]

Szervezetek, intézmények, gyárak[szerkesztés]

A[szerkesztés]

B[szerkesztés]

C[szerkesztés]

D[szerkesztés]

E[szerkesztés]

F[szerkesztés]

Fekete Nap

Fondor Hajógyárak

G[szerkesztés]

H[szerkesztés]

I[szerkesztés]

Intergalaktikus Bank Klán

J[szerkesztés]

K[szerkesztés]

Kereskedelmi Szövetség

Kuat Drive Yards

Kuat-Entralla Mérnöki Vállalat

L[szerkesztés]

M[szerkesztés]

N[szerkesztés]

P[szerkesztés]

R[szerkesztés]

S[szerkesztés]

T[szerkesztés]

Techno Unió

U[szerkesztés]

V[szerkesztés]

Vörös hajnal

Z[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. The Complete Star Wars Encyclopedia, Vol. 1.
 2. Star Wars - The Essential Atlas, Del Rey kiadó (2009)
 3. The Completely Unofficial Star Wars Encyclopedia, Version 12.0, April 2010