Rishi (Csillagok háborúja bolygó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rishi
Fő adatok
Fiktív univerzumCsillagok háborúja
RendszerRishi
SzektorKülső Perem, Abrion, S-15
Jellemzők
Átmérő12 030 km
Jelleghegyes, völgyes, mocsaras
Éghajlattrópusi
Forgási idő20 standard óra
Keringési idő268 standard nap
Napok száma1, Rish
Holdak száma1
Élővilág, lakosság
Lakosság fajtájaember (87%), rishii (9%), egyéb (4%)
Lélekszám2 milliárd
Beszélt nyelvekgalaktikus alap

A Rishi a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik bolygója.[1]

12 parszek távolságra van tőle a Rishi Labirintus (angolul: Rishi Maze), ami egy szabálytalan törpegalaxis (ami az ismert galaxison belül létezik). Az általa okozott gravitációs anomáliák megnehezítik a közelében zajló utazást a hiperűrön át.

A Rish csillag harmadik bolygója. A rishii nevű értelmes madárfaj anyabolygója volt, később a H'kig nevű vallásos szekta bázisaként lett ismert, akik a Galand bolygóról érkeztek, és Y. e. 60 -ban kolonizálták a bolygót.

Leírása[szerkesztés]

A bolygó eredeti felszíne hegyes, völgyes, mocsaras volt, a mocsarakat a kolonizáció során lecsapolták, hogy építeni tudjanak a talajra. A bolygó többi részén mély kanyonok találhatók. A bolygó kolonizációja során az egyszerű, fehér épületekből zsúfolt városok jöttek létre a szeles völgyekben.

A bolygó kérgében csak kevés eladható fémérc található (ilyen például az exonium), amit már a bennszülöttek is bányásztak.

Élővilága[szerkesztés]

Nagyrészt ismeretlen, a hegyekben madarak és neebráják élnek.

Történelme[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Talon Karrde és Mara Jade a Rishit használta átmeneti búvóhely gyanánt, amikor a Myrkren abbahagyták a csempészést.

A Klónháborúk alatt a Galaktikus Köztársaság megfigyelőállomást létesített a bolygó holdján, de ezt a szakadárok Grievous vezette kommandói megsemmisítették, hogy észrevétlen lehessen Kamino ellen irányuló inváziójuk. Az állomást emberhiány miatt újonc klónok működtették, hősiességük miatt a támadás lelepleződött (bár ennek ellenére, folytatódott).[2]

Megjelenése[szerkesztés]

Filmekben[szerkesztés]

Egyik filmben sem jelenik meg.

Animációs sorozatokban[szerkesztés]

Maga a bolygó nem jelenik meg a Klónok háborúja c. sorozatban, a Rishi-rendszer azonban képviselve van az egyik Rishi-hold által, az 1. évad 5. epizódja – „Újoncok(Rookies) ugyanis szinte teljes egészében itt játszódik.

Videojátékokban[szerkesztés]

Star Wars: Rebellion

Képregényekben[szerkesztés]

  • Star Wars: The Clone Wars: The Gauntlet of Death

Könyvekben[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

A Star Wars: Rebellion PC-s játék a Rishi bolygó helyének tévesen nevezi meg a Farfin szektort a Magvilágokban (a szektor neve helyesen: Farrfin). A Rishi valójában a Külső Perem Abrion szektorában található.

Források[szerkesztés]

  • Star Wars – The Essential Atlas, Del Rey kiadó (2009)
  • The Completely Unofficial Star Wars Encyclopedia, Version 12.0, April 2010

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List_of_Star_Wars_planets_%28R%E2%80%93S%29#Rishi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A risi, (szanszkrit: ऋषि, IAST: ṛ́ṣi) eredeti jelentése: „a védikus himnuszok szerzője”. A véda utáni hagyományok szerint a risi egy olyan „látó”, aki előtt egy magasabb tudatállapotban feltárulnak a védák eredeti igazságai. A risik akkor váltak ismertté, amikor a védikus hinduizmus elterjedt, kb. i.e. 1000 körül.
  2. Ld. Klónok háborúja 5., „Rookies(Újoncok) c. rész. E rész szerint a bolygó holdjának is Rishi a neve.

További információk[szerkesztés]