13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Fővárosi Nagycirkusz
Budapest, Magyarország Magyarország
Műsorrend
„A” műsor 2020. január 8.
2020. január 12.
„B” műsor 2020. január 9.
2020. január 11.
Magyar gála 2020. január 10.
Gálaműsor 2020. január 13.
Versenyadatok
Műsorvezető
Cirkuszfesztivál igazgatója Fekete Péter
Zsűrielnök Peter Dubinsky

Indulók száma 31 produkció
12 ország
Győztes
Magyar versenyző
Kronológia
← Előző
Következő →
2018
2022

A 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál (angolul: 13th International Circus Festival of Budapest) 2020. január 8. és 13. között került megrendezésre Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban. Az „A” műsorra január 8-án és 12-én, a „B” műsorra január 9-én és 11-én került sor, míg a gálaműsort január 13-án tartották.

A produkciók jelentkezési határideje 2019. augusztus 31. volt. Október végén kezdték meg a jegyek árusítását a fesztivál előadásaira.

A nemzetközi seregszemlét a Fesztivál Plusz – Varázslatos győztesek című előadás követte, amely 2020. január 18. és március 15. között, hetente nyolc alkalommal volt látható a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

A fesztivál programja[szerkesztés]

Dátum Időpont Program
2020. január 8., szerda 19:00 „A” műsor
2020. január 9., csütörtök 19:00 „B” műsor
2020. január 10., péntek 13:00 Newcomer Show
22:00 Lyrical Circus Late-Night Show
2020. január 11., szombat 11:00 „B” műsor
19:00 „B” műsor
2020. január 12., vasárnap 11:00 „A” műsor
15:00 „A” műsor
2020. január 13., hétfő 19:00 Gálaműsor (díjátadóval)

A zsűri tagjai[szerkesztés]

A versenyzők produkcióját egy nemzetközi, szakmai zsűri értékelte. A zsűri tagjai a világ jelentős cirkuszainak és varietéinek vezetői voltak.

A nemzetközi, szakmai zsűri tagjai:

 • Peter Dubinsky – a zsűri elnöke, a Firebird Productions tulajdonosa (USA)
 • Fabio Montico – a Olaszországi Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke (Olaszország)
 • Gia Eradze – az Orosz Állami Cirkusz Vállalat művészeti és színpadi igazgatója (Oroszország)
 • Joseph Bouglione – a Cirque d’Hiver Bouglione elnöke és vezérigazgatója (Franciaország)
 • Maria Teresa Chirinos Versace – a Podartes Perú cirkuszi producere és igazgatója (Peru)
 • Endrész László – a Blackpool Tower Circus producere és igazgatója (Egyesült Királyság)
 • Pavel Kotov – a Cirque du Soleil senior casting direktora (Kanada)
 • Sun Lili – a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója és a Pekingi Akrobataiskola művészeti igazgatója (Kína)
 • Vladimir Shaban – a Fehérorosz Állami Cirkusz igazgatója (Fehéroroszország)
 • Vladislav Kornienko – az Ukrán Nemzeti Cirkusz főigazgatója (Ukrajna)
 • Mata Zsuzsanna – a Fédération Mondiale du Cirque ügyvezető igazgatója (Magyarország)

A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik különlegessége, a magyarországi utazócirkuszok igazgatói egy külön zsűrit alkotnak, akik szintén díjazzák az általuk legjobbnak ítélt artistaművészeket. A magyar cirkuszigazgatók zsűrijének elnöke Eötvös Loránd, a Magyar Cirkuszigazgatók Szövetségének elnöke, az Eötvös Cirkusz igazgatója volt. A zsűri tagjai: Ádám Krisztina, a Budapest Utazó Cirkusz igazgatója, Richter Richárd, a Circus Richter Ricardo igazgatója, Kraj Edwárd, a Horror Cirkusz igazgatója, Varga Krisztián, a Las Vegas Vargas Cirkusz igazgatója, Wertheim István, a Wertheim Cirkusz igazgatója és Varga Robert Vargas, az Americano Vargas Cirkusz igazgatója voltak.

A zsűri tagjai mellett többek között Tatiana Zapashnaia – a Moszkvai Állami Nagycirkusz igazgatóhelyettese (Oroszország), Ruan Min – a Chimelong Group Szórakoztatási Osztályának vezérigazgatói senior asszisztense és a Flag Art Troupe of China igazgatója (Kína), Maria Jernström – a Sirkus Finlandia társulat tagja és az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) igazgatósági tagja (Finnország), Slava Nushinksi – a Dorato Circus vezérigazgatója (Izrael), Carmen Lupascu Rhodin – a Cirkus Brazil Jack igazgatója (Svédország), Henk van der Meijden és Elisa van der Meijden – a Stardust Circus International igazgatója és casting igazgatója (Hollandia), Ramon Vazquez – a Circo Hermanos Vazquez igazgatója (USA), Donnert Sándor – a Donnert Agency igazgatója (Egyesült Királyság), Helmut Grosscult – az ECA ügyvezető igazgatója (Németország), Yerik Zholzhaksynov – az Asztanai Nagycirkusz főigazgatója (Kazahsztán), Dmitry Chernov – a Chernov Creation producere (Oroszország), Murad Abdullaev – cirkuszi rendező és producer (Oroszország), Frank Keller – az ECA igazgatósági tagja és a Circus Krone casting igazgatója (Németország), Ian Jenkins – az Europa-Park casting és projektfejlesztési igazgatója (Németország), Yakov M. Lobovich – a Gomeli Állami Cirkusz vezérigazgatója (Fehéroroszország), Frans Cuijpers – az ECA kincstárnoka (Hollandia), Francesco Mocellin – az ECA igazgatósági tagja (Olaszország), Dirk Kuik – az ECA titkára és a Planet Circus Service GmbH ügyvezető igazgatója (Németország), Alketa Haxiu – az Albán Nemzeti Cirkusz igazgatója (Albánia), John Le Mare – a Fédération Mondiale du Cirque alapító igazgatója (Ausztrália) és Renate Maria Wasdrack – a Les Artistes ügyvezető igazgatója (Németország) is jelen volt a fesztiválon.

A résztvevők[szerkesztés]

Először vett részt etióp produkció a versenyen. Az országot a Trio Black Diamond formáció képviselte gúlaszámukkal az „A” műsorban.

A legtöbb versenyzőt Oroszország indította, összesen kilencet.

A Fővárosi Nagycirkusz 2019. október 12. és december 31. között futott Hófödte álom című előadásának néhány fellépője is lehetőséget kapott a fesztiválon való szereplésre: az „A” műsorban szerepelt az ukrán Equivokee bohóctrió, az orosz Yakut Boys akrobatikus kínai karikaszámukkal, a szintén orosz Virtuoso 5 lengőpiedesztál-számukkal és a Trio Attar kínai zsonglőrtrió. A Nagycirkuszban minden adott az artistaművészek számára ahhoz, hogy a már meglévő számaikat továbbfejlesszék. Így volt ez az intézmény téli műsorában fellépő Jakutföldi Gyémánt Cirkusz művészeivel, a The Arctic Light (Yakut Girls) csoport kaucsukszámával is, akik továbbfejlesztett produkciójukkal mérettettek meg a rangos eseményen.

Ezúttal, Magyarországot négy produkció is képviselte a versenyprogramban. Az „A” műsorban léptek fel a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium diákjai: a Szabó Kíra és Terebesi Tamás alkotta Duo Tessa, akik az 1930-as éveket megidéző álló sitz számukkal az előző év októberében aranyérmet nyertek a Vietnámi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, illetve Szlavkovszki Zsolt dupla hammock számával.[1] A „B” műsor első magyar fellépői ifj. Richter József és felesége Merrylu Richter voltak. A nagy múltú cirkuszi dinasztiákból származó artistaművészek a 2014-ben megrendezett 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon egymás riválisai voltak, végül mindketten Arany Pierrot-díjat kaptak. Ezután ifj. Richter József a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójaként leszerződtette Merrylut utazócirkuszához, majd 2016-ban összeházasodtak. A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon az egyik közös számukat, a pas de deux-t (magyarul: balett lóháton) mutatták be, amely 2018-ban a 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon már Arany Bohóc-díjat nyert. A „B” versenyprogram második magyar fellépője a Duo Togni volt, melynek tagjai Antal Loretta és Daniel Togni a Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus című 2013-as nyári előadása alatt ismerkedtek meg egymással. 2018-ban a Cirque du Soleil társulatának tagjai voltak, 2019-ben pedig szerepeltek az America’s Got Talent tehetségkutató műsorban.[2]

Így összesen 12 ország 31 produkciója versenyezett a tizenharmadik fesztiválon.

A fesztivál előadásainak műsorvezetői Maka Gyula, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja és a sokadik generációs, híres magyar és angol cirkuszi családok leszármazottja, Kelly Endrész Bánlaki színésznő voltak, akik magyar és angol nyelven ismertették a műsorszámokat végigkísérve az egész műsort.[3]

A fesztivál fellépő művészei[szerkesztés]

„A” műsor[szerkesztés]

Az „A” műsort 2020. január 8-án, szerdán 19 órakor és január 12-án, vasárnap 11 és 15 órakor mutatták be a Fővárosi Nagycirkuszban. Az előadás hossza szünettel együtt körülbelül három óra volt. A nemzetközi, szakmai zsűri tagjainak bemutatására a negyedik műsorszám után, a magyar cirkuszigazgatók zsűrijének bemutatására a kilencedik versenyszám után került sor. Az egyik műsorvezető, Kelly Endrész Bánlaki a negyedik szám előtti átszerelés alatt előadta a a Send In the Clowns, a tizenkettedik szám után a Hallelujah című dalokat. A nemzetközi, szakmai zsűri szavazatai alapján a legjobbak bekerültek a gálaműsorba. Összesen 16 produkció került bemutatásra.

# Előadó Szám Ország
01 Duo Vitalys erőemelő szám  Peru
02 Duo Anastasiya dance trapéz  Fehéroroszország
03 Equivokee bohócok  Ukrajna
04 Duo Tessa álló sitz  Magyarország
05 Black and White Fantasy handstand  Kína
06 Equivokee bohócok  Ukrajna
07 Duo Laos páros emelőszám  Spanyolország
08 Yakut Boys akrobatikus kínai karikaszám  Oroszország, Jakutföld
09 Virtuoso 5 lengőpiedesztál  Oroszország
10 Equivokee bohócok  Ukrajna
11 Trio Black Diamond gúlaszám  Etiópia
12 Szlavkovszki Zsolt dupla hammock  Magyarország
13 Duo Parshins hangaperzs  Oroszország
14 Trio Attar zsonglőrök  Kína
15 Equivokee bohócok  Ukrajna
16 Alania Troupe dzsigit  Oroszország, Oszétia

A műsort hagyományosan a finálé zárta, ahol a fellépő művészek még egyszer felvonultak.

„B” műsor[szerkesztés]

Az „B” műsort 2020. január 9-én, csütörtökön 19 órakor és január 11-én, szombaton 11 és 19 órakor mutatták be a Fővárosi Nagycirkuszban. Az előadás hossza szünettel együtt körülbelül három óra volt. A nemzetközi, szakmai zsűri tagjainak bemutatására a negyedik műsorszám után került sor. Az egyik műsorvezető, Kelly Endrész Bánlaki a harmadik szám előtti átszerelés alatt előadta a Purple Rain, a nyolcadik szám után a Send In the Clowns című dalokat. A harmadik produkció után a Fővárosi Nagycirkusz zenekara eljátszotta az I Got You (I Feel Good) című dalt. A nemzetközi, szakmai zsűri szavazatai alapján a legjobbak bekerültek a gálaműsorba. Összesen 15 produkció került bemutatásra.

# Előadó Szám Ország
01 Kolev Sisters duo emelőszám  Olaszország,  Bulgária
02 Emelin & Zagorsky bohócok  USA,  Fehéroroszország
03 Fantastic Elf álló sitz  Oroszország
04 Yves & Ambra tissue  Spanyolország,  Olaszország
05 Jolut Cousins hulahopp lengőrúdon  Franciaország
06 Emelin & Zagorsky bohócok  USA,  Fehéroroszország
07 ifj. Richter József és Merrylu Richter pas de deux (balett lóháton)  Magyarország
08 Evtushenko Group / MAYYA fliegende  Oroszország
09 Emelin & Zagorsky bohócok  USA,  Fehéroroszország
10 Yakut Girls kaucsukszám  Oroszország, Jakutföld
11 Kalashnikov Brothers diabolo  Oroszország
12 Duo Togni gurtni  Magyarország,  Olaszország
13 Semyon Krachinov zsonglőr  Oroszország
14 Emelin & Zagorsky bohócok  USA,  Fehéroroszország
15 Pagoda of Bowls hand voltige vázával  Kína

A műsort hagyományosan a finálé zárta, ahol a fellépő művészek még egyszer felvonultak.

Newcomer Show[szerkesztés]

A Newcomer Show (magyarul: Új fellépők műsora) 2020. január 10-én, pénteken 13 órakor, versenyprogramon kívül került megrendezésre. Az előadás hossza szünettel együtt körülbelül három óra volt. Összesen 17 produkció lépett fel.

Az előadás nyitóképét a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium növendékei adták.

# Előadó Szám
01 Tadam csoport bohócok
02 Varga Riko Manuel zsonglőr
03 Bakk Diána rúdszám
04 Young Lloyds komikus excentrikus
05 Gróf Olívia lábzsonglőr
06 Varga Roberto rola bola
07 Buda Balázs gurtni
08 High5 gumiasztal álló sitz trió
09 Tadam csoport bohócok
10 Eötvös Lorien és Eötvös Larissza levegő karika szám
11 Duo Simon emelőszám
12 Tadam csoport bohócok
13 Varga Angelika ostor szám
14 Dudás Zsolt szalonzsonglőr
15 Russnák Regina rövid gurtni
16 Tadam csoport bohócok
17 Kánya Alex és Pfeiffer Roland kínai rúd

A műsort hagyományosan a finálé zárta, ahol a fellépő művészek még egyszer felvonultak.

Lyrical Circus Late-Night Show[szerkesztés]

A Lyrical Circus Late-Night Show (magyarul: Éjféli költői cirkusz) 2020. január 10-én, pénteken 22 órakor, versenyprogramon kívül került megrendezésre. Összesen 11 produkció lépett fel.

# Előadó Szám Ország
01 Anton Lozovi horizontális zsonglőr  Oroszország
02 Dmytro Bakhtin zsonglőr  Ukrajna
03 Nat and Jo kötélszám  USA,  Svájc
04 Duo Unity cyr wheel  Kanada
05 José Valencia kopfstand zsonglőr  Kolumbia
06 Mallakhamb India mallakhamb rúdszám  India
07 Alisa Shehter karikaszám  Izrael
08 Sagi Bracha zsonglőr  Izrael
09 Mandi Orozco kaucsuk futópadon  USA
10 Herczeg Richárd lengő kínai rúd  Magyarország
11 Jen Bricker tissue  USA

A műsort hagyományosan a finálé zárta, ahol a fellépő művészek még egyszer felvonultak.

Gálaműsor[szerkesztés]

A gálaműsor 2020. január 13-án, hétfőn 19 órakor került megrendezésre. Az előadás hossza szünettel együtt körülbelül három és fél óra volt. A program az „A” és a „B” műsor, illetve a Newcomer és a Lyrical Circus Late-Night Show – a nemzetközi, szakmai zsűri által legjobbnak ítélt – fellépőiből állt össze. A nemzetközi, szakmai zsűri és a magyar cirkuszigazgatók zsűrijének bemutatására a hetedik műsorszám után került sor. Az egyik műsorvezető, Kelly Endrész Bánlaki a tizennegyedik szám előtti átszerelés alatt előadta a Hallelujah című dalt, majd a szám után a Fővárosi Nagycirkusz zenekara eljátszotta az I Got You (I Feel Good) című dalt. Összesen 17 produkció került bemutatásra.

# Előadó Szám Ország
01 Alania Troupe dzsigit  Oroszország, Oszétia
02 Yves & Ambra tissue  Spanyolország,  Olaszország
03 Equivokee bohócok  Ukrajna
04 Black and White Fantasy handstand  Kína
05 Szlavkovszki Zsolt dupla hammock  Magyarország
06 Semyon Krachinov[megj 1] zsonglőr  Oroszország
07 Kolev Sisters duo emelőszám  Olaszország,  Bulgária
08 Virtuoso 5 lengőpiedesztál  Oroszország
09 Fantastic Elf álló sitz  Oroszország
10 Emelin & Zagorsky bohócok  USA,  Fehéroroszország
11 Duo Vitalys erőemelő szám  Peru
12 Pagoda of Bowls hand voltige vázával  Kína
13 Nat and Jo kötélszám  USA,  Svájc
14 Jolut Cousins hulahopp lengőrúdon  Franciaország
15 Equivokee bohócok  Ukrajna
16 Alisa Shehter karikaszám  Izrael
17 ifj. Richter József és Merrylu Richter pas de deux (balett lóháton)  Magyarország

A műsort hagyományosan a finálé zárta, ahol a fesztivál összes fellépő művésze bevonult a porondra, majd ezután került sor a nagydíjak átadására.

A fesztivál díjazottjai[szerkesztés]

A versenyprogram díjazottjai[szerkesztés]

Díj Nyertes Ország Szám Átadta
01Gold medal icon.svg Arany Pierrot ifj. Richter József és Merrylu Richter  Magyarország pas de deux (balett lóháton) Fekete Péter, Peter Dubinsky
Chinese National Acrobatic Troupe  Kína hand voltige vázával, handstand László Endrész, dr. Borsós Beáta
02Silver medal icon.svg Ezüst Pierrot Alania Troupe  Oroszország dzsigit Maria Teresa Chirinos Versace, Richter József
Virtuoso 5  Oroszország lengőpiedesztál Mata Zsuzsa, Gyorgyevics Benedek
Kolev Sisters  Olaszország,  Bulgária duo emelőszám Fabio Montico, Kristóf István
Yves & Ambra  Spanyolország,  Olaszország tissue Graeser József, Gia Eradze
03Bronze medal icon.svg Bronz Pierrot Semyon Krachinov  Oroszország zsonglőr Sun Lili, Simet László
Fantastic Elf  Oroszország álló sitz Vladimir Shaban, Vincze Tünde
Equivokee  Ukrajna bohócok Peter Dubinsky, Szabó László
Duo Vitalys  Peru erőemelő szám Pavel Kotov, Rippel Ferenc

A Newcomer Show díjazottjai[szerkesztés]

Díj Nyertes Szám Átadta
01Gold medal icon.svg Arany Varga Riko Manuel zsonglőr Murad Abdullaev, Donnert Sándor
02Silver medal icon.svg Ezüst High5 gumiasztal álló sitz trió Helmuth Grosscurt, Kovács Balázs
03Bronze medal icon.svg Bronz Russnák Regina rövid gurtni Sergej Rasgurjev, Louis Knie

A Lyrical Circus Late-Night Show díjazottjai[szerkesztés]

Díj Nyertes Ország Szám Átadta
01Gold medal icon.svg Arany Alisa Shehter  Izrael karikaszám Gia Eradze, Kristóf Krisztián
02Silver medal icon.svg Ezüst Duo Unity  Kanada cyr wheel Fabio Montico, Oberfrank Pál
03Bronze medal icon.svg Bronz Mallakhamb India  India mallakhamb rúdszám Kovács Gábor Dénes, Vladislav Kornienko

Különdíjak[szerkesztés]

A fesztivál nagydíjai mellett odaítélésre kerülnek a zsűri tagjai, cirkuszigazgatók által felajánlott különdíjak is.

Különdíj Nyertes Szám Ország Átadta
A Rosgoscirk különdíja Jen Bricker tissue  USA Gia Eradze
A Fehérorosz Állami Cirkusz különdíja Jolut Cousins hulahopp lengőrúdon  Franciaország Vladimir Shaban
Az Ukrán Nemzeti Cirkusz különdíja Szlavkovszki Zsolt dupla hammock  Magyarország Vladislav Kornienko
A Podartes Circus Perú különdíja José Valencia kopfstand zsonglőr  Kolumbia Maria Teresa Chirinos Versace
A Cirkusz Világszövetség különdíja Trio Black Diamond gúlaszám  Etiópia Mata Zsuzsa
A Firebird Productions különdíja Emelin & Zagorsky bohócok  USA,  Fehéroroszország Peter Dubinsky
A Chinese National Acrobatic Troupe különdíja Varga Roberto rola bola  Magyarország Sun Lili
Az Európai Cirkuszszövetség (ECA) különdja Varga Riko Manuel zsonglőr  Magyarország Helmut Grosscult
A Cirque d’Hiver Bouglione különdíja Yves & Ambra tissue  Spanyolország,  Olaszország Joseph Bouglione
A Sakha Diamond Circus különdíja Sergei Sargujev
A magyar cirkuszigazgatók zsűrijének bronz díja Kraj Edwárd, Varga Robert Vargas
A magyar cirkuszigazgatók zsűrijének ezüst díja Black and White Fantasy handstand  Kína Richter Richárd, Ádám Krisztina, Wertheim István, Min Ruan
A Cirque du Soleil különdíja Pavel Kotov
Az Olaszországi Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíja Sakha Diamond Circus akrobatikus kínai karikaszám, kaucsukszám  Oroszország Fabio Montico
Budapest City Award Karácsony Gergely, Mata Zsuzsa
A Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének különdíja Duo Tessa álló sitz  Magyarország Eötvös Tibor
A Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület (CECA) különdíja Herczeg Richárd lengő kínai rúd  Magyarország Fekete Péter
A Nemzeti Színház különdíja Nat and Jo kötélszám  USA,  Svájc
A Magyar Teátrumi Társaság különdíja Duo Togni gurtni  Magyarország,  Olaszország
A Moszkvai Nagycirkusz különdíja Kolev Sisters duo emelőszám  Olaszország,  Bulgária Tatjana Zapashnaia
A Chimelong Circus különdíja Equivokee bohócok  Ukrajna Min Ruan
A magyar cirkuszigazgatók zsűrijének arany díja ifj. Richter József és Merrylu Richter pas de deux (balett lóháton)  Magyarország Eötvös Loránd, Ádám Krisztina, Varga Krisztián, Tatjana Zapashnaia

A Royal Circus különdíját Gia Eradze, az Orosz Állami Cirkusz művészeti igazgatója adta át a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervezőbizottságának és Graeser Józsefnek, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetőjének.

Maka Gyula, a Fővárosi Nagycirkusz műsorvezetője és Kelly Endrész Bánlaki színésznő, énekesnő, előadóművész a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon nyújtott műsorvezetői munkájuk elismeréseként László Endrésztől, az általa igazgatott Blackpool Tower Circus különdíját vették át, valamint a Fővárosi Nagycirkusz zenekara kapta meg ezt a különdíjat.

A gálaműsoron az első különdíjat a fesztivál nulladik napján bemutatott Szent Boszorkány című összművészeti mesemű alkotópárosa, Kalmár Ákos és Pál Dániel Levente kapta.

Visszatérő művészek[szerkesztés]

Előadó Szám Ország Előző év(ek)
Kalashnikov Brothers diabolo  Oroszország 2018
Yves & Ambra tissue  Spanyolország,  Olaszország 2014
ifj. Richter József pas de deux (balett lóháton)  Magyarország 2014[megj 2]
Merrylu Richter 2014[megj 3]

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Semyon Krachinov produkciójában a gálaműsorban közreműködött a Newcomer Show egyik fellépője, Varga Riko Manuel is.
 2. A Richter csoport tagjaként, lovas akrobata számmal
 3. Németország színeiben; kézegyensúlyozószámmal; a Casselly család tagjaként, lovas elefántszámmal; René Casselly Jr.-ral, akrobatikus elefántszámmal

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Elkezdődött a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál – Beszámoló az „A” versenyprogramról (magyar nyelven). fnc.hu. Fővárosi Nagycirkusz, 2020. január 9. (Hozzáférés: 2020. január 12.)
 2. Ováció és vastaps – Beszámoló a „B” versenyprogramról (magyar nyelven). fnc.hu. Fővárosi Nagycirkusz, 2020. január 10. (Hozzáférés: 2020. január 12.)
 3. A XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál műsorvezetői: Kelly Endrész Bánlaki és Maka Gyula (magyar nyelven). fnc.hu. Fővárosi Nagycirkusz, 2019. december 21. (Hozzáférés: 2020. január 7.)

További információk[szerkesztés]