Zsonglőrködés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ötlabdás zsonglőr

A zsonglőrködés a köznyelvben különböző tárgyak, például labda, buzogány, karika, kés dobálását jelenti, de a virágbotozást, diabolozást és jojózást is a zsonglőrködés kategóriába sorolják. A zsonglőrködés Magyarországon még nem elterjedt hobbi, az emberek általában csak cirkuszban látnak zsonglőröket, nem is sejtik, hogy gyakorlással mindenki elsajátíthatja a zsonglőrködés alapjait.

Eredete és története[szerkesztés]

Az ősidőktől a 20. századig[szerkesztés]

Ez az ősi falfestmény zsonglőröket ábrázol. Karyssa területén találták meg a 15. síremlékben, Egyiptomban. Dr. Bianchi, a Brooklyn Múzeum társkurátora szerint: „A 15-ös síremlékben a herceg azokra a dolgokra néz, amiket élvezett, így magával akarja vinni a túlvilágra. A tény, hogy a zsonglőrök megjelennek a síremlékben, a vallási jelentőségre utal. ... A kerek dolgok nagy égitesteket, a születést és a halált szimbolizálták.”[1]

A legkorábbi feljegyzés (Kr. e. 1994-tól 1781-ig) egy ismeretlen egyiptomi herceg, Beni Hasan 15. síremlékében található meg egy fatáblán. Ezen női táncosok és labdákat dobáló akrobaták vannak.[2] Számos korai kultúrában készült róla feljegyzés, köztük az egyiptomi, a nabateus, a kínai, az indiai, a görög, a római, a norvég, az azték és a polinéz civilizációknál is.[3][4][5]

Az ősi Kínában a zsonglőrködés néhány harcos által végzett művészet volt. Egy ilyen harcos volt Xiong Yiliao, akinek a kilenc labdával való zsonglőrködése a harcmezőn állítólag az ellenfelet harc nélkül megfutamította, teljes győzelmet aratva ezzel.[6]

Európában a Római Birodalom hanyatlásáig elfogadott elterelés volt, de ezután kegyvesztetté vált. A középkorban a legtöbb történet papok által lett írva, akik elítélték azokat az előadókat, akik zsonglőrködtek, erkölcstelennek nevezték, és boszorkánysággal vádolták őket. A zsonglőrök ebben az időszakban piacokon, utcákon, vásárokon és kocsmákban adtak elő. Rövid, humoros és trágár dolgokat mutattak be, és egy sapkát vagy táskát adtak a közönségnek borravalóért. Bár a legfőbb képességeiknek szóbelinek kellett lennie, (költészet, zene, komédia és történetmesélés), néhány királynak és nemesnek a bárdjai és udvari bolondjai képesek voltak zsonglőrködésre vagy akrobatikára is.

1768-ban Philip Astley megnyitotta az első modern cirkuszt. Pár évvel később zsonglőröket is alkalmazott a lovas és bohóc mutatványok mellett. Azóta a zsonglőrök a cirkusszal vannak asszociálva.

A 19. század elején[7] ázsiai színtársulatok, mint például a híres "Indian Jugglers"[8] William Hazlitt hívására,[9] megérkeztek, hogy turnézzanak Nagy-Britanniában, Európában és Amerika néhány részén.[10]

A 19. században a színházak és a koncertek egyre népszerűbbé váltak, és szükség volt zsonglőrökre, hogy kitöltsék azt az időt a függöny előtt állva, ami alatt felkészültek a következő műsorszámra. Az előadók elkezdtek a zsonglőrködésre specializálódni, elkülönítve ezt a többi mutatványtól, mint például a bűvészkedéstől és a kardnyeléstől. Az úriember, más néven gentleman zsonglőrködés Németországban jött létre olyan zsonglőrökkel, mint Salerno és Kara. A gumigyártás fejlődött, és elkezdtek gumilabdákat használni. Korábban zsinórokat, kitömött bőrzsákokat, fagömböket és különböző fémeket használtak az elkészítésére. A tömör vagy felfújható zsonglőrlabdák lehetségessé tették a pattogtatva zsonglőrködést. A tömör gumilabdák a labdapörgetést könnyebbé és könnyebben hozzáférhetővé tették. Hamarosan Észak-Amerikában, az operett színházak zsonglőröket alkalmaztak, gyakran európai előadókat felbérelve.

A 20. század[szerkesztés]

A 20. század közepén a színházi és opera-előadások népszerűsége csökkent a mozik, a rádió és a televízió hatására. Ez a zsonglőrködés rovására ment, hiszen a zene és a komédia könnyen továbbítható a rádión, de a zsonglőrködés nem tudott. A televízió korai időszakában, amikor a színelőadás-stílusú programok népszerűek voltak, a zsonglőröket gyakran mutatták; de hétről hétre és előadásról előadásra új mutatványt készíteni a zsonglőröknek sokkal nehezebb volt, mint a többi fajta előadónak. A komédiások és zenészek fizethetnek másoknak, hogy írják meg az előadásaikhoz szükséges anyagot, de a zsonglőrök nem használhatnak másokat arra, hogy helyettük megtanuljanak új trükköket.

Az International Jugglers' Association , vagyis a Nemzetközi Zsonglőr Szövetség 1947-be lett megalapítva. A professzionális operett színházi zsonglőrök szövetségeként indult, de végül a tagságra vonatkozó korlátozások megváltoztak, így a sportot nem hivatásosan űzőknek is lehetett csatlakozni, és részt venni az éves találkozókon. A szövetség továbbra is éves találkozókat tart nyaranta, és egy csomó egyéb programot futtat a zsonglőrködés művészetének fejlesztésére és terjesztésére.

A Zsonglőrködés világnapját azzal a céllal hozták létre, hogy népszerűsítsék ezt a hobbit, megtanítsák az embereket zsonglőrködni, és összehozzák a zsonglőröket, hogy együtt ünnepeljenek. A június 17-éhez legközelebbi szombaton tartják, mert ez a dátum (június 7) volt az International Juggler's Association alapításának napja.[11]

Ma a legtöbb nagyobb városban van zsonglőrklub. Ezek gyakran főiskolákon vagy egyetemeken vannak, vagy velük állnak kapcsolatban. Emellett vannak még közösségi cirkuszcsoportok, amik fiatalokat tanítanak, és később előadásba is beteszik őket. A "The Juggling Edge" nevű adatbázisban a legtöbb zsonglőrklub megtalálható.[12]

Az 1980-as évek óta a zsonglőrködés kultusza fejlődött. A tevékenység helyi klubok és szervezetek, speciális rendezvények, műsorok, magazinok, weboldalak, internetes fórumok, és a leginkább a zsonglőrtalálkozók körül forog. Az elmúlt években nőtt a zsonglőrversenyekre való fókuszálás is. Ma a zsonglőrködés elérte azt a pontot, ahol minden egyes eszköz manipulációját jelenti. A zsonglőrködés színes tárháza bármelyik találkozón megtekinthető.

A zsonglőrtalálkozók vagy fesztiválok a zsonglőrélet nagy részét képezik. Ezeknél legtöbbször kint a szabadban végzik. Ezen felül lesznek workshopok, vagyis műhelyek is, ahol tapasztalt zsonglőrök oktatnak kis csoportoknak bizonyos trükköket és technikákat. A legtöbb zsonglőrtalálkozónak van egy, bárki számára nyitott előadása, versenyei és zsonglőrjátékai.

A zsonglőrködés népszerű formái[szerkesztés]

Két utcai zsonglőr fáklyákkal
Zsonglőrködés négy teniszütővel (Daniel Hochsteiner)

A zsonglőrködést különböző kritériumok alapján csoportosíthatjuk:

 • Professzionális vagy amatőr
A 20. század végiéig a zsonglőrködést főként foglalkozásként űzték. Az 1960-as évektől, és az 1980-as évektől még inkább, már hobbiként is jelen volt. A cirkuszon kívüli zsonglőrködés népszerűsége miatt az utóbbi harminc évben a professzionális zsonglőrök száma nőtt. Fesztiválokra, vásárokra, kiskereskedelmi bemutatókra és társasági eseményekre egyaránt szoktak zsonglőröket hívni. A hobbi iránti növekvő érdeklődés zsonglőrboltok nyitásához és számos klub létrejöttéhez vezetett, hogy kielégítse az egyre népszerűbb szabadidős tevékenység igényeit.
 • Zsonglőrködéshez használt eszközök
A labdák, buzogányok, karikák, diabolók, ördögbotok és szivardobozok gyakori zsonglőrkellék. Más tárgyakat is használnak, úgy mint sálakat, késeket, zöldségeket és gyümölcsöket, égő fáklyákat és láncokat.
 • Zsonglőrködés a cirkuszban
A hagyományos cirkuszi zsonglőrszámokban labdát és tányért pörgetnek, látványos ügyességi mutatványokat hajtanak végre. A cirkuszhoz köthető a „gentleman juggling” vagyis az „úriember zsonglőrködés. Az ilyen szám alatt a zsonglőr rendszerint elegánsan van öltözve, akár frakkot is hord. Hagyományosan a „gentleman” kalappal (vagy kalapokkal), szivarral és szivardobozokkal játszik. A cirkuszi zsonglőr virtuóz módon dobálhat nagy számú zsonglőreszközt (labda, karika, buzogány) is.
 • Törekvés minél több eszköz használatára
Ennek célja az, hogy minél több eszközt tudjanak használni. A kezdőknek gyakran ez a kezdeti célja, mert gyakran látható ez cirkuszokban és különböző színpadi produkciókban. Ennek a rekordjai több szervezet által is rögzítve vannak.
 • Zsonglőrök száma szerint
A zsonglőrködést leggyakrabban egy ember végzi. Azonban két vagy több ember által végzett formája is népszerű. A zsonglőrök között az átadást különböző módszerekkel végzik. Ez lehet a levegőben dobás, a földön pattintás, átadás kézből és még számos egyéb módon a zsonglőrködés fajtájától és a használt eszköztől függően. Például ennek egy változata az, amikor két zsonglőr egymással szemben áll, három labdával trükköt csinálnak, miközben folyamatosan egymás között is cserélgetnek. Másik változata, amikor egymásnak háttal állnak, és (általában) egymás feje fölött passzolgatnak.

Világrekordok[szerkesztés]

Nincsen olyan szervezet, ami minden zsonglőr világ rekordot feljegyez.

A labdás és buzogányos világrekordokat régen a ma már nem működő Information Service Committee on Numbers Juggling (JISCON) nevű szervezet jegyezte fel. [13] Néhány feljegyzés róla Guiness Rekordok Könyvében is szerepel.

A legtöbb focilabdával való folyamatos zsonglőrködés rekordját az argentin Victor Rubilar érte el 2006 november 4-én, a stockholmi Gallerian Bevásárlóközpontban. Ugyanezt véghezvitte 2014 augusztus 11-én a holland Marko Vermeer a hollandiai Amstelveen nevű településen, és 2015 november 4-én pedig a spanyol Isidro Silveria érte ezt el a spanyolországi Adeje nevű településen. [14]

A zsonglőr mint foglakozás[szerkesztés]

A zsonglőr Magyarországon a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08) szerint a 2728 Cirkuszi és hasonló előadóművész alá tartozó munkakör. A zsonglőr cirkuszban, varietében, színházban vagy egyéb előadói helyeken zsonglőrszámokat mutat be művészi szinten.[15]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Juggling
A Wikimédia Commons tartalmaz Zsonglőrködés témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Gillen, Billy (1986). Remember the Force Hassan! Archiválva 2020. január 18-i dátummal a Wayback Machine-ben, Juggling.org. Juggler's World: Vol. 38, No. 1.
 2. Beek, Peter J. and Lewbel, Arthur (1995). "The Science of Juggling Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben.", Scientific American.
 3. Prof. Arthur Lewbel's Research in Juggling History. .bc.edu. [2012. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
 4. The JIS Museum of Juggling's Ethnography section. Juggling.org, 1995. március 13. [2012. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
 5. Jane, Taylor. Petra and the Lost Kingdom of the Nabataeans. London, United Kingdom: I.B.Tauris, 41. o. (2001). Hozzáférés ideje: 2016. július 16. 
 6. [1] Chinese Acrobatics Through the Ages, by Fu Qifeng
 7. The Times (London, England), 27 July 1813, p.2:'The exhibition of the Indian Jugglers, at No. 87, Pall-mall, has been attended by nearly all the Families of distinction in town; and is becoming extremely popular.'
 8. "J. Green: The Indian Jugglers Archiválva 2016. augusztus 14-i dátummal a Wayback Machine-ben", Orientalism-in-Art.org.
 9. [2] Archiválva 2019. december 14-i dátummal a Wayback Machine-ben In his Table Talk (1821) Hazlitt recalled the opening routine: '... the chief of the Indian Jugglers begins with tossing up two brass balls, which is what any of us could do, and concludes with keeping up four at the same time, which is what none of us could do to save our lives... to make them revolve round him at certain intervals, like the planets in their spheres, to make them chase one another like sparkles of fire, or shoot up like flowers or meteors, to throw them behind his back and twine them round his neck like ribbons or like serpents...with all the ease, the grace, the carelessness imaginable... is skill surmounting difficulty, and beauty triumphing over skill.'
 10. [3] Archiválva 2020. február 3-i dátummal a Wayback Machine-ben An appearance by the leader of the Indian Jugglers troupe, Ramo Samee, is described in the Salem Gazette, 5 October 1819
 11. "World Juggling Day Archiválva 2015. június 30-i dátummal a Wayback Machine-ben.", IJA.
 12. Juggling Edge - Global Juggling Clubs. JugglingEdge.com. [2012. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 15.)
 13. JIS Numbers Juggling Records. Juggling.org, 2011. június 20. (Hozzáférés: 2012. április 16.)
 14. Most footballs juggled. Guinness World Records . (Hozzáférés: 2019. július 14.)
 15. https://www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/hun/feor08/2/2728.html

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]