Árpád Fejedelem Tagiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Árpád Fejedelem Tagiskola
PB180076.JPG

Az Árpád Fejedelem Tagiskola főbejárata
Az Árpád Fejedelem Tagiskola főbejárata
Alapítva 1970
Hely Kazincbarcika,  Magyarország
Mottó „Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot!
Ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát!
Ha terved egy életre szól, Embert nevelj!”
[1]
Típus általános iskola
Oktatók száma 29[2]
Tanulólétszám 309[2]
Igazgató Kondorné Sztojka Ágnes
OM-azonosító 028 880
Tagozatok Emelt szintű angol nyelv és informatika oktatás
Elérhetőség
Cím 3700 Kazincbarcika, Árpád fejedelem tér 7/A
Postacím 3700 Kazincbarcika, Árpád fejedelem tér 7/A
Az Árpád Fejedelem Tagiskola weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Árpád Fejedelem Tagiskola témájú médiaállományokat.
Névváltozatok
Időszak
Név
1970–1993Kun Béla Általános Iskola
1993–2004Árpád Fejedelem Téri Általános Iskola
2004–2007Árpád Fejedelem-Újvárosi Általános Iskola
2007–Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskolája
Az intézmény és kertje a főbejáratnál

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskolája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Kazincbarcikán található. Az iskola első névadója Kun Béla volt, akit a rendszerváltás után Árpád fejedelem váltott. Az 1970-ben épített nyolcosztályos alapfokú intézmény 2007-től a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola feladatellátó helye.[3] Az 1970/71-es tanévben 36 tagú tantestület mellett 678 tanuló kezdte meg itt a tanulmányait, és azóta folyamatosan működik. Az intézmény jelenlegi fő profilja az angol tagozat, de tanítanak emelt óraszámban informatikát, matematikát és táncot is a délelőtti órakeretben. 2010-ben felújították az iskolaépületet, melynek az iskola udvara parkosított, ami teret adhat a szabadidős programokhoz is.

Az iskola története[szerkesztés]

Az oktatási intézmény épületét 1968-ban kezdte építeni a 31. számú Állami Építőipari Vállalat. Az 1970/71-es tanévben kezdődött az első tanév az új iskolában. 1970. augusztus 29-én az iskola 36 tagú tantestülete tanévnyitó értekezletet tartott, és szeptember 1-jén ünnepélyes tanévnyitóval kezdetét vette a „kétműszakos” tanítás, 678 tanuló vette birtokba az iskolát.

Az iskola (és úttörőcsapata) Kun Béla nevét vette fel.

Az iskola épülete és környezete még nem volt teljesen kész, s emiatt az épület C szárnyában elhelyezett tornatermet, öltözőket, műhelyeket és az udvart nem lehetett használatba venni. Ezért az ünnepélyes átadásra, egyben az iskola és az úttörőcsapat névadására néhány hónappal később, 1971. május 22-én került sor.
– Danada János, címzetes igazgató visszaemlékezése[4]

Az iskola neve 1993-ban Árpád Fejedelem Téri Általános Iskolára, 2004-ben Árpád Fejedelem-Újvárosi Általános Iskolára változott. 2007-től Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskola, 2014. november 7-től Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskolája néven működik.[3]

2009/2010-ben az intézményt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, valamint Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával és koordinálásával több százmillió forintból újították fel.

2011-ben Kun Bélától Árpádig: Jubileumi évkönyv 1970–2010 címmel megjelent a 40 éves intézményt köszöntő kiadványuk.[5]

2013. október 25-én Gyulán Pellesné Dombovári Erika igazgatóhelyettes az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerő oklevelét vehette át, mivel az Árpád Fejedelem Tagiskola a „2013. évi Virágos Magyarországért” országos környezetszépítő versenyben kiemelkedő teljesítményt ért el.[6]

A 2015–2016-os tanév végén nagyszabású gálaműsorral emlékeztek az iskola fennállásának 45. évfordulójára.[7][8]

Az intézmény 2019. október 17. óta Akkreditált Tehetségpont.[9]

Az iskola igazgatói[szerkesztés]

Időszak Igazgató
1970–2004 Danada János
2004–2007 Madarasi Jánosné
2007–2017 Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes
2017– Kondorné Sztojka Ágnes

Pedagógusok[szerkesztés]

Az Árpád Fejedelem - Újvárosi Általános Iskola tantestülete 2007 tavaszán

Az 1970/1971. tanévben[szerkesztés]

Agárdy Károly, Bérczes Józsefné, Danada János, Danada Jánosné, Danyi Dezsőné, Dányi Lajosné, Domonkos Árpádné, Dr. Rácz Józsefné, Gavallér Istvánné, Gecsei Erzsébet, Gyurácz Németh Gergelyné, Hajde Györgyné, Halász Zoltánné, Hronyecz Ferenc, Hubai Ildikó, Jenei Sándorné, Jónyer Lászlóné, Kerekes Lászlóné, Keresztes Józsefné, Kiss Gézáné, Koppányi István, Koppányi Istvánné, Ládi Lászlóné, Máté Lászlóné, Mezey Istvánné, Nagy Istvánné, Németh Györgyné, Ölveczki Gyula, Ölveczki Gyuláné, Papp Lajosné, Pataki Gyuláné, Rostás Karola, Sóstói Györgyi, Sóti Zoltán, Tóth Klára, Tóth Márta.

A 2019/2020. tanévben[szerkesztés]

Baloghné Oláh Katalin, Berentés Andrásné, Blitzer Csilla, Dávidné Encs Marianna, Erdősi Edina, Gregus Ferenc, Górné Kiss Gabriella, Hajde Vilmos, Heimné Gulyás Mariann, Jávori István, Jávori Istvánné, Kiss Géza, Klimonné Keserü Katalin, Kummer Andrea, Mészáros Judit, Mihalik Zoltánné, Molnár Zsuzsa, Motkó Zoltánné, Pacsai Matild, Peréné Antal Bernadett, Pintér Bertalanné, Rádai Ágnes Kornélia, Sándor Zoltán, Simon Katalin, Soltészné Gál Brigitta, Somosiné Csík Zsuzsanna, Söderberg-Pelles Orsolya, Szűcsné Bukovszky Julianna, Vécsei László.

Emelt szintű oktatás[szerkesztés]

Nyolc évig kitűnő tanulók: Czimer Bettina, Labanc Barbara, Páll Laura (tanévzáró, 2009)

A számítástechnikát emelt szinten tanulják a tanulók. Sokan a 8. évfolyam végére leteszik az ECDL vizsgát. A 2008/2009-es tanévtől e tantárgyat fokozatosan növekvő óraszámban oktatják már az alsó tagozat 1–4. osztályában is. Az informatika szaktantermekben széles sávú internet-hozzáférés biztosított minden géphez.

Idegen nyelvek közül az iskolában angolt tanulhatnak a gyerekek, emelt szinten (5–8. osztály) mindezt heti 5 órában.

Jógyakorlat[szerkesztés]

Interaktív innováció az informatikában[szerkesztés]

A Kissné Jabelkó Gabriella tanárnő által kidolgozott Jógyakorlat elsődleges célja a tanulók digitális kompetenciájának javítása, a játszva tanulás és a logikai készség fejlesztése, a hatékony önálló ismeretszerzés elősegítése. Az alkalmazásával megvalósítható a tehetséges gyerekek célirányos képességfejlesztése informatikából, a tanulmányi versenyekre, ECDL vizsgára való felkészítés. Fontos a számítógép magas szintű alkalmazása más tantárgyak tanulása esetében is, hiszen így válik a számítógép az információszerzés eszközévé: ebben is sokat segít ez a gyakorlat. Hosszú távú célja a 9. évfolyamban az előrehozott középszintű informatikai érettségi sikeres teljesítése.

Interaktív tábla a magyarteremben

A Jógyakorlat a következő képességeket fejleszti:

Alkalmazásakor előtérbe kerülnek a frontálistól eltérő munkaformák: egyéni, páros, véletlenszerű és irányítottan kialakított csoportmunkák. Az oktatás szervezése osztálykeretben történik, minden tanuló egyenlő hozzáférési eséllyel rendelkezik. Az általuk használt szoftverek többsége otthon is hozzáférhető. A tanulókat az internetes böngészés során számukra hasznos, érdekes, ellenőrzött honlappal ismertetik meg. Az iskola honlapján a szülők folyamatosan tájékoztatást kapnak az intézményen folyó munkáról. Ezt a honlapot a szülők és a diákok is – saját cikkeikkel – tovább fejleszthetik. Azoknak a tanulóknak, akiknek otthon nincs számítógépük, az iskola délutánonként biztosítja a számítógépekhez és a szoftverekhez való hozzáférés lehetőségét.

Az iskola könyvtára (2011)

A Jógyakorlat szintjei:

óvoda

Az intézmény nyílt napján az óvodások és a szüleik megismerkednek az informatika világával, saját maguk is számítógép mögé ülhetnek, játékos feladatokat oldhatnak meg. Az interaktív tábla lehetőségeivel élve további látványos program, kihívás várja az érdeklődőket. „Digi-Csilivili” feladatlap kitöltése zárja a motivációs szakaszt.

1–2. osztály

Heti egy órában – teljes osztálylétszámmal – játékos formában ismerkednek meg a gyerekek a számítógéppel és használatával. A foglalkozásokon számítógép előtti és gép nélküli feladatok váltogatják egymást.

3. osztály

Itt már megjelenik a nyelvi és kommunikációs készség, az algoritmikus gondolkodás fejlesztése, az internet tudatos és önálló használata. Ekkor történik meg a tehetsége tanulók kiválasztása az emelt szintű informatikaórára.

4. osztálytól

Csoportbontásban, a tehetséges diákok külön tanulnak. Az emelt szintű csoport óraszáma – évfolyamonként – heti 4 óráig emelkedhet. Ebben a fázisban történik az informatikai fogalmak, gondolkodásmód alapos elsajátítása.[10]

Alapítvány, diáksport-egyesület[szerkesztés]

Játékos honfoglalás (2010)

Az 1999-ben létrejött Árpád Fejedelem Téri Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány mindenkori célja az iskola anyagi támogatása az oktatás megfelelő minősége érdekében. Segítik az intézményben megrendezésre kerülő versenyeket, táborokat, a külföldi és a hazai tanulmányi kirándulásokat. Hozzájárulnak a tanulmányi versenyek költségeihez (például kifizetik a nevezési díjat). Gondoskodnak az év végi jutalomkönyvekről, serlegekről, emlékplakettekről. Jutalmazzák azokat a diákokat, akik nyolc éven keresztül kitűnő tanulmányi eredményt értek el. A civil szervezet elsődleges támogatói a szülők, akik a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával és más módon segítik az alapítvány munkáját (2010-ben 593 800 Ft 1%-os felajánlás érkezett az alapítvány számlájára.[11]) Az iskolában 2000-től 2019-ig diáksport-egyesület működött Árpád Fejedelem Téri Általános Iskola Szabadidő és Diáksport Egyesület (ÁSZDE) néven.

Sporttevékenység, turisztika, táborok[szerkesztés]

A belső udvar – a „Gödör” (2011)

Röplabda, labdarúgás (edző: Vécsei László), ritmikus gimnasztika (edző: Müllerné Mészáros Judit) és atlétika sportágakban a tanórákon kívül is rendszeres lehetőség nyílik a gyermekek számára mindennapos testmozgásra. Az iskola tehetséges tanulói már a kezdetek óta (1970) kiválóan szerepeltek városi, megyei és országos versenyeken. Sporteredményei alapján többször Borsod-Abaúj-Zemplén megye legeredményesebb alapfokú oktatási intézménye volt.

Évtizedeken keresztül népszerűek voltak a természetvédelemmel kapcsolatos túrák, táborok (pl.: Égerszögön, Szögligeten) Schmied Ottó biológiatanár szervezésében. Más iskolák tanulói is szívesen vettek részt az „árpádosok” mellett a szlovákiai Kokován rendezett sítáborokban.

A Városi Fedett Uszodában szervezett úszásoktatás – testnevelő tanárok irányításával – lehetővé teszi, hogy az iskola tanulóinak többsége megtanulja a vizes sportok alapelemeit.[12]

Az Árpád Fejedelem Tagiskola és jogelődjeinek eredményei a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei általános iskolák pontversenyének történetéből:

Sporteredmények 1993–2019
Tanév Kategória Helyezés
1993/1994 17 vagy több tanulócsoport 8.
1994/1995 17 vagy több tanulócsoport 12.
1995/1996 17 vagy több tanulócsoport 3. Bronze medal with cup.svg
1997/1998 17 vagy több tanulócsoport 1. Gold medal with cup.svg
2000/2001 Nagy létszámú iskolák 2. Silver medal with cup.svg
2001/2002 Nagy létszámú iskolák 1. Gold medal with cup.svg
2002/2003 Közepes létszámú iskolák 2. Silver medal with cup.svg
2003/2004 Közepes létszámú iskolák 2. Silver medal with cup.svg
2004/2005[13] Nagy létszámú iskolák 1. Gold medal with cup.svg
2005/2006 Közepes létszámú iskolák 1. Gold medal with cup.svg
2006/2007 Sporttagozatos iskolák 6.
Tanév Kategória Helyezés
2007/2008.[14] Sporttagozatos iskolák 1. Gold medal with cup.svg
2008/2009. Nagy iskolák – 800 fő felett 2. Silver medal with cup.svg
2009/2010. Nagy iskolák – 800 fő felett 2. Silver medal with cup.svg
2010/2011. Nagy iskolák – 800 fő felett 2. Silver medal with cup.svg
2011/2012. Nagy iskolák – 800 fő felett 1. Gold medal with cup.svg
2012/2013.[15] 12 392 ponttal[16] Nagy iskolák – 800 fő felett 1. Gold medal with cup.svg
2013/2014.[15] 16 057 ponttal[17] Nagy iskolák – 800 fő felett 1. Gold medal with cup.svg
2014/2015.[15] 14 681 ponttal[18] Nagy iskolák – 800 fő felett 1. Gold medal with cup.svg
2015/2016.[15] 11 768 ponttal[19] Nagy iskolák – 800 fő felett 1. Gold medal with cup.svg
2016/2017.[15] 12 818 ponttal[20] Nagy iskolák – 800 fő felett 1. Gold medal with cup.svg
2017/2018.[15] 17 466 ponttal[21] Nagy iskolák – 800 fő felett 1. Gold medal with cup.svg
2018/2019.[15] 13 737 ponttal Nagy iskolák – 800 fő felett 1. Gold medal with cup.svg
Kupák, serlegek - eredményes évtizedek

A 2016/2017. tanévben a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola a legeredményesebb diákolimpiai köznevelési intézmény elismerésben részesült, megelőzve a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolát és a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskolát.[22][23]

Határtalanul![szerkesztés]

2014 októberében az iskola felső tagozatos diákjai közül 39-en a Határtalanul! program keretében bejárták Erdély magyarlakta területeinek egy részét. Felkeresték Nagyvárad, Nagyszalonta, Arad, Marosillye, Torda, Kolozsvár, Körösfő, Királyhágó nevezetességeit. Jártak Déva várában, Vajdahunyad várában és neves honfitársaikra emlékeztek a Házsongárdi temetőben.[24][25]

2016-ban 4 napot töltött Kárpátalján a tagiskola 40 diákja.[26]

2017. május 1. és 4. között az intézmény 34 tanulója a szuhakállói Gárdonyi Géza Tagiskola hetedik évfolyamos diákjaival közösen négy napos kiránduláson vettek részt Erdélyben. Május 18-án az iskola aulájában osztották meg élményeiket a kirándulók, ahol egy fényképkiállítás mellett híres korondi kerámiákat is kiállítottak.[27]

2018. április 9. és 12. között az iskola 37 tanulója és 3 pedagógusa a program keretében négynapos kiránduláson vett részt a Felvidéken.[28]

2019. április 1. és 4. között az iskola 45 diákja és 4 tanára Kárpátalján járt, ahol rengeteg felejthetetlen, érdekes helyen jártak, megannyi tapasztalattal és az összetartozás élményével gazdagodtak.[29]

Az iskola híres diákjai[szerkesztés]

 • Árva Milán, 3-szoros bajnok röplabdázó
 • Berkes Zoltán, 9-szeres válogatott röplabdázó, testnevelő tanár
 • Bozsik Anna, sífutó olimpikon, edző
 • Bóta Enikő, 129-szeres válogatott röplabdázó, edző
 • Bóta Klára, röplabdázó
 • Danada Judit, röplabdázó[30]
 • Dudás Tamás, 2-szeres válogatott röplabdázó
 • Jánosi Gábor, 19-szeres válogatott röplabdázó
 • Kiss Zsolt, röplabdázó[31]
 • Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere (2014–)
 • Konkoly Norbert magyar diplomata, konzul,[32] később nagykövet
 • Kovács Zoltán, 5-szörös válogatott röplabdázó
 • Lukács Balázs, középiskolai tanár, zenei tehetséggondozó műhely vezetője
 • Nagypál Ferenc, röplabdázó
 • Perecsi Jolán, röplabdázó
 • Schmidt Ottó (1962–2014), ifjúsági válogatott röplabdázó, az iskola biológia-testnevelés tanára
 • Szántai Balázs, röplabdázó
 • Toronyai Miklós, 30-szoros válogatott röplabdázó
Annak is örülök, hogy a 35 év alatt sok tehetséges és tudásban is jól felkészült embert bocsátottunk ki az iskolából. Többek között konzul, ügyvéd, tanár, orvos, folyóiratszerkesztő, élsportoló, olimpiai helyezett sífutó is kikerült iskolánkból.
– Danada János igazgató visszaemlékezése a 35. évforduló idejéből (Jubileumi évkönyv 1970–2010, 7. oldal)

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Szólások és közmondások: Kínai közmondás (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 5.)
 2. a b A 2019/2020. tanév kezdetén. Az intézményben 29 pedagógus, 1 iskolatitkár és 2 pedagógiai asszisztens dolgozik.
 3. a b Oktatási Hivatal: Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 13.)
 4. Barcikai Históriás Online VIII. évfolyam 1997. évi 1. (15.) szám: Jubiláló iskolák (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 5.)
 5. Magyar Elektronikus Könyvtár: Kun Bélától Árpádig (Tartalom; Előszó) (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2019. szeptember 8.)
 6. Árpád Fejedelem Tagiskola: Országos elismerés, miniszteri oklevél (magyar nyelven). [2015. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 5.)
 7. Opont.hu hírportál (archív): 45 éves az Árpád Fejedelem Tagiskola - képgaléria (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2016. június 7.)
 8. YouTube: 45 éves az Árpád Fejedelem Tagiskola - videófelvétel (10:02) (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2016. június 7.)
 9. tehetsegdoboz.hu: Tehetségpontok (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2020. február 3.)
 10. Educatio Társadalmi Nonprofit Kft.: Jógyakorlatok listája (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 5.)
 11. Kun Bélától Árpádig - Jubileumi évkönyv 1970-2010 (85. oldal)
 12. Barcikaart.hu: Uszoda ismertető (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 5.)
 13. 2004-től Árpád Fejedelem-Újvárosi Általános Iskolaként.
 14. 2007-től a Pollack Mihály Általános Iskolával és a Kazinczy Ferenc Tagiskolával együtt alkotott összevont intézményként.
 15. a b c d e f g 2012-től a Pollack Mihály Általános Iskola és tagiskoláival (Ádám Jenő Tagiskola, Dózsa György Tagiskola, Gárdonyi Géza Tagiskola, Kazinczy Ferenc Tagiskola) együtt összevont intézményként
 16. Borsodsport.hu: Letöltések 2012-2013. (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 5.)
 17. Borsodsport.hu: Letöltések 2013-2014. (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 5.)
 18. Borsodsport.hu: Letöltések 2014-2015. (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 5.)
 19. Borsodsport.hu: Letöltések 2015-2016. (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2016. október 16.)
 20. Borsod-diáksport.hu: Letöltések 2016-2017. (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2017. november 21.)
 21. Borsod-diáksport.hu: Letöltések 2017-2018. (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2019. január 13.)
 22. A Pollack a legeredményesebb (Kolorhét, 2018. január 19., 11. oldal)
 23. A tanév legeredményesebb diákolimpiai köznevelési intézménye: a Pollack Barcikai Históriás, 2018. január 12.
 24. Árpád Fejedelem Tagiskola: Határtalanul! Az Erdélyben kirándulók képes beszámolója (magyar nyelven). [2015. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 5.)
 25. Árpád Fejedelem Tagiskola: Határtalanul! Az Erdélyben kirándulók képes beszámolója (4. nap) (magyar nyelven). [2015. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 5.)
 26. Árpád Fejedelem Tagiskola: A Határtalanul! pályázat értékelő órája - 2016 (magyar nyelven). [2016. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 1.)
 27. Koloronline: Határtalan élmények (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2017. május 29.)
 28. Az Árpád Fejedelem Tagiskola honlapja: Határtalanul! 2018 - Felvidéki kirándulás (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2018. április 19.)[halott link]
 29. Az Árpád Fejedelem Tagiskola honlapja: Határtalanul! - kirándulás Kárpátaljára (2019) (magyar nyelven). [2019. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 26.)
 30. Danada Judit - Vasas SC 2014. december 10.
 31. Régi idők hősei: Kiss Zsolt Vrck.hu, 2015. október 21.
 32. Barcikai Históriás Online VIII. évfolyam 1997. évi 1. (15.) szám: Jubiláló iskolák (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2020. február 15.)

Források[szerkesztés]

Jubileumi évkönyv 1970–2010

További információk[szerkesztés]