Exatlon Hungary

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Exatlon Hungary
(Exatlon)
Műfaj ügyességi vetélkedőműsor

Műsorvezető Palik László

Szlogen A legenda folytatódik!
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 3
Epizódok303
Gyártás
Forgatási helyszín  Dominikai Köztársaság
Részenkénti játékidő 85 perc
Sugárzás
Eredeti sugárzás kezdete2019. január 2.
Első magyar adó TV2
Státusz szünetel
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk

Az Exatlon Hungary egy 2019-ben indult, török licencen alapuló ügyességi és extrémsport vetélkedőműsor, amelyet a TV2 sugároz. A műsorvezető Palik László.[1]

Évados áttekintés[szerkesztés]

Évadok Epizódok Premier Finálé Győztes(ek)
Első évad 81 2019. január 2. 2019. április 22. Huszti Katalin
Második évad 109 2020. január 1. 2020. június 1. Dr. Busa Gabriella
Böjte Dávid
Harmadik évad 113 2020. december 28. 2021. június 4. Szente Gréta
Herczeg-Kis Bálint

Csapatversenyek[szerkesztés]

Játékok[szerkesztés]

A vetélkedő első, a játék jelentősebb részét kitevő szakasza csapatversenyekből áll. A játékot két ellenkező csapat, a Bajnokok és a Kihívók 8-8 játékossal kezdik meg. A Bajnokok csapata profi élsportolókból van összeválogatva, míg a Kihívók csapata amatőr sportolókból, hétköznapi emberekből tevődik össze. Az egyes versenynapokon a csapatok akadálypályákon és a pályák végén lévő ügyességi játékokon harcolnak napról napra, változó célok érdekében. A győzelemhez 10 pontot kell megszerezni.
Az egyes játékok a következőek:

- Villa játék: A villa játék során dől el az, hogy az elkövetkező hetet melyik csapat milyen körülmények között tölti el. A nyertes csapat egy luxusvillába költözhet, saját szobával, medencével és korlátlan ételfogyasztással. A vesztes csapat pedig egy fűtetlen, egy légterű, meleg vízzel nem rendelkező táborba kell hogy vonuljon a következő villajátékig.
- Jutalomjáték: A jutalomjáték napján a csapatok ajándékokért, kalandokért, élményekért küzdenek meg egymással. Jellemzően a jutalmak 3, ritkábban 2 csillag mögé vannak elrejtve, melyek közül a győztes csapat egyik tagja, általában az utolsó pontot szerző személy, választhat egyet.
- Pénz játék: A pénz játék az Exatlon első évadában volt látható, ahol a versenyzők egyéni játékban küzdhettek meg a napi pénznyereményért. A pénz játékokon 1 nő és 1 férfi nyerhetett pénzt. A mérkőzéseket sorsolással döntötték el és egyenes kiesési rendszer alapján zajlott. A döntőbe jutott versenyzőknek a pénznyeremény megszerzéséhez kétszer is le kellett győzniük az ellenfelüket.
- Joker játék: A joker játék az Exatlon második évadában mutatkozott be, amely során a csapatok taktikai újrajátszás lehetőségéért küzdenek. A nyertes csapat egy korongot kap jutalomként, amelynek felmutatásával 1-1 elbukott férfi és női mérkőzés újrajátszását kérhetik. A joker korong a következő joker játékig bármelyik másik csapatversenyen felhasználható egészen 9-9-es állásig.
- Előny játék: Az előny játék során a győztes csapat általában egy a rendezők által eldöntött előnyhöz juthat, ritkábban csillagok közül választhat véletlenszerűen. A nyert előnyt a csapat az elkövetkezendő végjátékon használhatja fel. Előfordul, hogy a nyertes csapat könnyítést kap a parkour pályán vagy az ügyességi játék során, illetve az is, hogy a vesztes csapat kap nehezítést.
- Végjáték: A végjáték napján a csapatok a bentmaradásért küzdenek meg. A vesztes csapat leggyengébb statisztikával rendelkező tagja a végjátékot követően köteles párbajra menni. Az ellenfelét a csapat legjobb statisztikával rendelkező tagja kell, hogy meghatározza úgy, hogy saját magát nem jelölheti párbajra. Előfordul olyan is, hogy kétfordulós a végjáték, ekkor a csapatoknak két fordulót is meg kell nyerniük ahhoz, hogy elkerüljék a párbajt. Abban az esetben, ha a két forduló után 1-1 az állás, akkor jön a végjátékok végjátéka, ahol már nem 10, hanem 5 pontig megy a játék és a kiválasztási szabály is eltérő a többi csapatversenyéhez képest.
- Medál játék: A medál játék során a versenyzők egyéni játékban életet adó medálokért küzdhetnek meg. Az egyes játékokon 1 nő és 1 férfi nyerhet medált. A mérkőzéseket sorsolással döntik el és egyenes kiesési rendszer alapján zajlanak. A döntőbe jutott versenyzőknek a medál megszerzéséhez kétszer is le kell győzniük az ellenfelüket és jellemzően az ügyességi játékon is bonyolítanak a szervezők. A medál birtokosok a medáljaikat párbajok során használhatják fel, amely több esetben is mentett már meg játékosokat kieséstől. Továbbá a medál tulajdonosoknak lehetőségük van átruházni medáljaikat bármelyik párbajozóra, amennyiben azt ők elfogadják.
- Párbaj: A párbaj során dől el az, hogy kinek kell elhagynia az Exatlont. Az Exatlon első évadában az első néhány párbajon a játékosok 3-3 életet kaptak és akinek legalább 1 élete megmaradt, az folytathatta a versenyt. Azonban a játék előrehaladtával a párbajozók már csupán 2-2 életet kaptak, aki elvesztett 2 életet, az elvesztett 1 pontot és a párbajt az nyerte meg, aki 2 pontot szerzett. Minden egyes pont után ügyességi feladatot cseréltek a szervezők. Az Exatlon második évadától a párbajozók 4-4 élettel vágnak neki a párbajnak és akinek legalább 1 élete megmarad, az folytathatja tovább a versenyt.

Ezeken kívül előfordul olyan versenynap is, amikor dupla tétért küzdenek a versenyzők. Ezek az alábbi csapatversenyekből tevődnek össze:
- Villa játék + Jutalomjáték: A győztes csapat a villa mellé a jutalmat is megnyeri.
- Villa játék + Előny játék: A győztes csapat a villa mellé az előnyt is megszerzi, amit a végjátékon használhat fel.
- Villa játék + Végjáték: Ez kétfordulós végjáték alkalmával fordul elő, amikor a győztes csapat a villa mellé a végjáték első fordulóját is megnyeri.
- Jutalomjáték + Előny játék: A jutalom mellé az előnyt is megszerzi a csapat, amit a végjátékon használhat fel.
- Jutalomjáték + Joker játék: A jutalom mellé a Jokert is megszerzi a csapat, amit a következő Joker játékig használhat fel.
- Joker játék + Előny játék: A Joker mellé az előnyt is megszerzi a csapat, vagyis egy dupla előnnyel kezdheti meg a végjátékot.

Emellett a 2021-es évben tripla tétet is rendeztek-villajáték, előny-, és joker játék.

Kiválasztás[szerkesztés]

A csapatversenyek kiválasztási szabályok szerint működnek. Az első versenynapon egy korong feldobásával dől el az, hogy melyik csapat kezdi meg a kiválasztást. A következő versenynap a másik csapat kezdheti meg a kiválasztást és így megy tovább egészen a csapatversenyek végéig. Egy versenynapon belül is így működik a kiválasztás, az első kiválasztási kört az egyik, a másodikat a másik csapat kezdi meg. A kiválasztás legfontosabb szabályai a következőek:

- Azok a versenyzők, akik az első kiválasztási körben egymás ellen futottak, azok a második kiválasztási körben nem futhatnak egymás ellen.
- Ha a csapatok létszáma nem egyezik meg (vagy valaki sérülés végett nem tud az aznapi futamon részt venni), akkor valamelyik versenyző kispadra kerül.
- A második évadtól kezdve az a versenyző, aki az első kiválasztási körben kispadon van és nem sérült, annak a második (vagy ha úgy adódik, akkor a harmadik) körben kötelező versenyeznie.
- Ha egy kiválasztási kör végén 9-7 vagy 8-8 az állás, akkor már nincs több kiválasztás, hanem a csapatok kiválasztják a legjobb fiút és a legjobb lányt, akik egymás ellen fognak futni.
- Ha az állás 9-9, akkor jön a mindent eldöntő váltóverseny, a hirtelen halál. A csapatoknak meg kell határozniuk, hogy melyik az a lány és fiú, akit beküldenek a hirtelen halálba, valamint azt, hogy ki lesz a dobóember.

Hirtelen halál esetében a lányok kezdik meg a futamot, majd az akadálypályát teljesítve a csapatuk színére festett zászlót meglengetve rajtoltatják el a fiúkat, akiknek általában a már „nyílt pályán” kell végigfutniuk. Ha a lány a befejező ember, akkor a fiúnak az akadálypálya végén egy pacsit kell adnia a lánynak, aki csak ezután kezdheti meg az ügyességi feladatot. Ha a fiú a befejező ember, akkor az akadálypálya után rögtön megkezdheti az ügyességi feladatot. Fontos megjegyezni azonban, hogy amennyiben a befejező ember az egyik csapatnál a lány, a másiknál a fiú, akkor a lánynak több dobóeszköz áll a rendelkezésére (általában 1 vagy 2 darabbal) valamint közte és a cél között is kisebb a távolság.

Csapatok létszáma és feltöltése[szerkesztés]

A csapatok létszáma ahogy időről időre egyre fogy, úgy folyamatosan feltöltik a csapatokat újonnan érkező játékosokkal. Akinek sérülés végett kell távoznia a műsorból, annak a helyére új játékos érkezik. Míg az első évadban három, (a 2.héten érkezett meg Gyarmati Panka, aki a sérülés miatt kiesett Vass Dóra helyett jött meg) addig a második évadban már négy alkalommal történt feltöltés. Az első évadban nem volt különösen szabályba fektetve, hogy milyen esetben mennyi fővel bővítik ki a csapatokat, azonban a második évadban már igen: a feltöltés matematikai háttere az volt, hogy a csapatok a játék folyamán 3-3 női és 3-3 férfi versenyzőt kaptak. Ez a következők szerint alakult:
- A játék korai fázisában amikor az egyik csapat létszáma 6 főre csökkent, akkor töltötték fel teljesen a csapatokat. Ez két alkalommal valósult meg.
- A harmadik feltöltésnél a csapatok létszáma közti különbség játszott szerepet, ekkor a Bajnokok 1 új taggal bővültek.
- Az utolsó feltöltésnél pedig a fennmaradó játékosok érkeztek meg, akiknek a COVID-19 világjárvány miatt két hetes karantén után volt lehetőségük csatlakozni az Exatlonhoz. Ezt követően a csapatok nem kaptak új versenyzőket még akkor sem, ha valakinek sérülés végett fel kellett adnia az Exatlont.

Az Exatlon harmadik évadában összesen 4 alkalommal került sor feltöltésre. Az első két feltöltés esetében (az aktuális csapatlétszámtól függetlenül) kiegészítették a csapatokat 8-8 főre. Az utolsó két feltöltés esetében a csapatok kaptak egy 9. csapattársat. Egy korong feldobásával dőlt el, hogy az előbbi feltöltésnél a lányok, majd az utolsónál pedig a fiúk képezték az aktuális csapatok 9. tagját. Összesen 8 játékosnak sérülés vagy betegség végett kellett befejeznie az Exatlon harmadik évadát, ebből az első 4 esetben (egészen a 14. hétig bezárólag) pótolták egy új játékossal a kiesett versenyzőt. Ezt követően (az utolsó 4 sérülés miatt hazaküldött játékos esetében) azonban már nem történt újabb pótlás. Összesen mindkét csapat az egész évad folyamán 9-9 versenyzőt kapott, a bajnokok 5 női és 4 férfi, míg a kihívók 5 férfi és 4 női versenyzőt kaptak.

Nemzetközi mérkőzések[szerkesztés]

A nemzetközi mérkőzések során a Kihívók és Bajnokok Magyarország színeit képviselve egy csapatként küzdenek. Az ellenfeleket külföldi országok válogatottjai, vagy a magyar Exatlon szériával párhuzamosan zajló külföldi Exatlon versenyzői alkotják.
Az első évadban Románia, Mexikó és a Dominikai Köztársaság válogatottjával küzdött meg Magyarország, mindhárom nemzet ellen egy-egy visszavágóra is sor került. A nyertes csapat tagjai jutalomban részesülhettek (pl. közös vacsora, kataramán kirándulás).
A második évadban Magyarország csupán Mexikó válogatottjával küzdött meg, majd sor került egy visszavágó mérkőzésre is. Ezt követően Magyarország részt vett a Nemzetek kupáján.

Nemzetek kupája: A nemzetek kupája egy különleges formája a nemzetközi mérkőzéseknek. A rendezvény majdnem egy egész hetet felölelt. A kupa során Magyarország 3 másik ország, Görögország, Törökország és a Dominikai Köztársaság válogatottjával küzdött meg. Mindenki mindenkivel játszott és az utolsó napon, a döntőben a két legeredményesebb csapat vehetett részt. A nyertes ország tagjai egy hatalmas kupával és egy jutalom vacsorával gazdagodtak.

Egyéni játék[szerkesztés]

A csapatversenyeket követően az Exatlon utolsó szakaszában már egyéni játék zajlik, ahová a legjobb 8 játékos - 4 férfi és 4 nő - juthat be. A játéknak ebben a szakaszában megszűnnek a csapatok, így a versenyzők összeköltöznek a villában. A viadalos napokon a mérkőzéseket a következő szabályok alapján futják a versenyzők:
- Minden versenyző adott számú élettel vág neki a napnak, az addigi statisztika határozza meg azt, hogy ki hány életet kap
- A legjobb statisztikájú női és férfi versenyzők 5, a leggyengébbek 3, míg a közöttük lévő játékosok 4-4 élettel vágnak neki az adott napnak (a harmadik évadban már 7-6-5 élettel vágnak neki a játékosok a viadalos napoknak)
- Forgó rendszerben mindenki küzd mindenki ellen és akinek elfogy az élete, az kiül és a következő versenynap küzdhet a továbbjutásért
- A viadalos napot az nyeri meg, akinek legalább 1 élete megmarad

Az egyes versenynapok a következők:
- Jutalomjáték: Az Exatlon első évadában az egyéni játékban is sor került jutalomjátékra. A csapatjátékhoz hasonlóan itt is 3 csillag közül lehetett élményt választani. Minden versenyző 3-3 életet kapott és a végén az a női, valamint férfi játékos, akinek legalább 1 élete megmaradt, az közösen választhatott egy csillagot és egy-egy társat is választhattak maguk mellé, hogy elkísérjék őket.
- Pénz játék: Az Exatlon harmadik évadában - egy olyan erőfelmérőként, főpróbaként - az összeköltözés előtt sor került egy pénz játékra, ahol az egyéni játékba bejutott 8 versenyző közül a legjobb férfi és női versenyző 1-1 millió forinttal lett gazdagabb. Minden versenyző 3-3 életet kapott és a végén az a lány és fiú nyert, akinek legalább 1-1 élete megmaradt.
- Ötök viadala: Az Exatlon első évadában fordult elő ez a férfiaknál még az összeköltözés előtt. A Kihívóknál 1, míg a Bajnokoknál 4 férfi maradt és mivel egy végjáték elvesztése esetén a Kihívó férfi versenyzőnek nem lett volna párbajellenfele, ezért volt indokolt megkezdeni az egyéni játékot egy lépéssel korábban. Itt a legjobb statisztikájú versenyző 6 életet kapott, a többi általános szabály az a fent említetteknek felelt meg.
- Négyek viadala: A négyek viadalán a 4-4 játékos közül a női és a férfi nyertes továbbjut az egyéni játék következő szakaszába, igy biztosítja a helyét a legjobb 6 játékos között.
- Hármak viadala: A hármak viadala évadonként két alkalommal kerül megrendezésre. Az első alkalommal - a négyek viadala folytatásaként itt is - a legjobb női és férfi játékos juthat tovább a legjobb 6 közé. A második alkalommal a 6 versenyben lévő játékos közül aki megnyeri a napot, az a női és férfi versenyző bejut a döntőbe.
- Párbaj, dupla párbaj: Azok a versenyzők, akik nem biztosították be a helyüket a viadalos napokon, azoknak egy párbajban kellett megküzdenie. Gyakran egy versenynapon belül került sor a női és a férfi párbajra is, ekkor dupla párbajról beszélhetünk. Az Exatlon első évadában a párbaj szabályai megegyeztek a csapatversenyben lévő párbajokéhoz képest és itt a medálokat is fel lehetett még használni vagy esetleg átruházni. Az Exatlon második évadától kezdve azonban már változtak a szabályok és nem életeket kaptak a versenyzők, hanem az, aki 3 győzelmet szerzett, az nyert 1 szettet. A párbajt az nyerte meg, aki 2 szettet megnyert. Mindegyik szett után ügyességi feladatot cseréltek a szervezők, amiknek a dobóeszközeit a versenyzők választhatták ki. Egy érme feldobása döntötte el, hogy ki választ először és ha döntő szettre került a sor, akkor a harmadik - egyikük által sem választott - dobóeszközzel kellett teljesíteni az adott ügyességi feladatot. A medálokat az első évaddal ellentétben itt már nem használhatták fel a versenyzők.
- Döntő: A döntőben dől el, hogy ki a legjobb férfi és női játékos. Az Exatlon első évadában 4, míg a másodikban 5 győzelem kellett ahhoz, hogy valaki megnyerjen 1 szettet. A döntőt az nyerte meg, aki 2 szettet megnyert. A versenyzők sorsa itt már a saját kezükben volt, hiszen ők választhatták meg az ügyességi feladatokat, valamint a második évadban már az akadálypályákat is ők határozták meg. Egy érme feldobása döntötte el, hogy ki választ először és ha döntő szettre került a sor, akkor mindkét általuk választott ügyességi feladatot teljesíteni kellett. Ilyenkor annak a versenyzőnek a feladatával kezdték, aki az első két szett során több győzelmet szerzett. A második évadban a döntő szettre egy tartalékpályát is választhattak a versenyzők, azonban erre nem került sor, hiszen a női és a férfi döntő is 2 szett után eldőlt.
- Bónusz játék: Az Exatlon első évadában került sor egy bónusz játékra, ahol az egyéni játékból már kiesett 6 versenyző küzdhetett meg. A játék során a versenyzők egyedül, egyesével teljesítettek 3 különböző pályát és ügyességi feladatot. A játék végén a versenyzők részidejei összeadódtak és a legjobb időt futó női, valamint férfi versenyző 1-1 millió forint jutalmat kapott.
- Szuperdöntő: Az Exatlon első évadában került sor szuperdöntőre, ahol a legjobb férfi és női játékos mérkőzött meg egymással. A küzdelmet nem közvetlenül egymás ellen vívták, hanem a bónusz játék győzteseinek a szintidejeivel. Akadálypályánként összesen 2 próbálkozásuk volt arra, hogy megfussák az adott részidőt, amely közül a jobb részidő számított bele a végső szintidőbe. Aki a saját nemén belül %-os arányban nagyobb különbséggel tudta megfutni a szintidőt, az nyerte meg a szuperdöntőt. A második évadtól kezdve már 2 győztest avatnak, így a döntő az utolsó versenynap.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Palik László elmondja, miért mondott igent a TV2-nek (HTML). Nlcafe.hu, 2018. december 6. (Hozzáférés: 2018. december 17.)