Karantén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A karantén eredeti jelentésében egy olyan hely, ahol a fertőzött személyeket helyezik el. Mivel teljesen el van zárva a külvilágtól, ezért a bent található vírusok, megbetegedések nem juthatnak ki. Karanténbe zárhatnak állatokat vagy kereskedelmi szállítmányokat is. Napjainkban átvitt értelemben is használatos az informatikában, ahol a vírusok elkülönítésére használt lemezterületet jelöli.

Karantén a múltban[szerkesztés]

Már a középkorban többször alkalmaztak "karantént", bizonyos járványok, pl. pestis idején. Először fejlettebb városokban, például a Velencei Köztársaságban. Ez abból állt, hogy lezártak bizonyos városrészeket, illetve a fertőzöttek otthonait, így nem tudták megközelíteni, illetve elhagyni a fertőzöttek. A karantén használata jelentősen elkezdett terjedni, később kötelező intézkedésként tartották számon. A karantén szó eredetileg a quarantina olasz szóból ered, ami negyven nap-ot jelent, ugyanis ennyi ideig tartották, hogy akik még nem betegedtek meg, azok ne kaphassák el a fertőzést.

Karantén az informatikában[szerkesztés]

A legtöbb víruskereső program alkalmazza. Amikor veszélyesnek minősített fájlt talál, akkor elkülöníti egy karanténba. A karantén célja, hogy a gyanús fájlokat, vírusokat elkülönítse a rendszertől, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő művelet. A fájlokat biztonságosan tárolja, úgy, hogy ne tudjon kapcsolatba lépni más fájlokkal. Az elkülönített fájlokat nem lehet használni, csak ha visszaállítjuk az eredeti helyükre.

Elzárások napjainkban[szerkesztés]

2020. január 26., drónfelvétel, üres utak Vuhan kínai város központjában a harantén elrendelését követően

Többször használnak karantént napjainkban is. Például a H1N1-járvány idején Spanyolországban jelentős területeket zártak el. Évtizedekkel ezelőtt az Apollo–11 utasait is elkülönítették, mivel úgy gondolták, hogy ismeretlen veszélyt jelentő baktériumok találhatóak a Holdon. A vuhani karantén esetében egy nagy kínai várost zártak le 2020. januárjában a COVID-19 koronavírus-járvány tovaterjedésének akadályozására.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vuhant bezárták, a koronavírus terjedése még nem lassul. HVG.HU, 2020. január 25. (Hozzáférés: 2020. február 12.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]