Pandémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A pandémia (görög παν pan, „mind” + δήμος demosz, „nép” ) valamely fertőző betegség okozta olyan járvány, amely nagyon nagy terület populációját fertőzi meg, például egy vagy több kontinensét.

Definíciója[szerkesztés]

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint pandémia három feltétel megléte esetén alakul ki:[1]

 • A népesség számára új betegség megjelenése.
 • A kórokozó embereket fertőz meg, komoly betegséget okozva.
 • A kórokozó könnyen és fenntarthatóan terjed az emberek között.

Egy betegség nem feltétlenül pandemikus akkor, ha elterjedt és sok emberrel végez; fertőzőnek is kell lennie. Például a rák sok ember halálát okozza, de nem pandemikus, mert nem fertőző.

Fázisai[szerkesztés]

Az elért veszélyesség alapján a pandémia veszélye, illetve maga a pandémia a WHO 2009-ben felülvizsgált, az influenzára alkalmazott kategorizálásában hat fázisra osztható:[2]

 • 1. fázis: Az állatok szervezetében jelen lévő vírusokat nem mutatták ki emberben.
 • 2. fázis: Állati influenzavírus megfertőzött embereket, ezért pandémia-fenyegetést jelenthet.
 • 3. fázis: Genetikailag módosult állati, vagy emberi-állati influenzavírus elszigetelt esetekben vagy kis gócokban megbetegített embereket, de nem hozott létre olyan emberről emberre terjedő fertőzést, amely elegendő lenne a nagyobb méretű elterjedéshez az emberi közösségekben.
 • 4. fázis: Bebizonyosodott, hogy a vírus emberről emberre terjed és felszökött annak a veszélye, hogy nagy közösségi méretekben elterjedjen (de ez még nem jelenti, hogy pandémia alakul ki). Az érintett országoknak sürgősen konzultálniuk kell a WHO-val.
 • 5. fázis: A vírus legalább két országban emberről emberre terjed egy WHO régión belül. Az 5. fázis meghirdetése erős jelzés, hogy a pandémia küszöbön áll és a védelmi intézkedésekre rendelkezésre álló idő már rövid.
 • 6. fázis: Maga a pandémia, amikor egy második WHO-régió legalább egy országában is kitör a nagyközösségi méretű járvány.

A csúcs utáni időszakban a legtöbb megfelelő figyelőrendszerrel rendelkező országban a megbetegedések száma a csúcsszintről csökkenni kezd. Még ekkor is fel kell készülni azonban a járvány újabb hullámára.

A korábbi pandémiák egy-egy hulláma tipikusan több hónapig volt jelen. Az egyes hullámokat többhónapos szünetek választhatják el egymástól, ezért a pandémia lecsengése nem jelenthető be hamar.

A pandémia utáni időszakban a megbetegedési aktivitás a korábbi szezonális influenza szintre tér vissza. Ebben a szakaszban is fontos azonban fenntartani a pandémia-készültséget.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Avian influenza frequently asked questions (angol nyelven). World Health Organization, 2005. december 5. (Hozzáférés: 2009. február 13.) „A pandemic can start when three conditions have been met: a new influenza virus subtype emerges; it infects humans, causing serious illness; and it spreads easily and sustainably among humans.”
 2. Current WHO phase of pandemic alert (who.int)