Hongkongi influenza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A hongkongi influenza pandémia volt 1968-ban és 1969-ben, amely mintegy egymillió embert ölt meg.

A H3N2 A típusú influenzavírus egy olyan törzse okozta, amely a H2N2 vírusból jött létre antigéncsuszamlás útján, több altípus génjeit ötvözve.[1][2][3]

A névadó Hongkongban a vírus mintegy félmillió embert fertőzött meg, a teljes népesség 15 százalékát.[4]

A pandémiát okozó H2N2 és H3N2 törzsek is tartalmaztak madárinfluenza géneket. Az új altípusok olyan sertésekben jelentek meg, amelyek madárinfluenza és emberi influenza vírusaival egyaránt megfertőződtek és aztán az átalakult vírust átterjedt az emberre. A sertéseket tekintették „közvetítő hordozónak”, mivel szervezetükben végbemehetett a divergens vírusaltípusok géncseréje. De más fajok is vannak, amelyek egyszerre többféle vírussal is megfertőződhetnek, például bizonyos baromfifajok és a madarakról is átterjedhetnek vírusok az emberre.[5]

A hongkongi influenzának voltak azonos belső génjei és neuraminidáza az 1957-es ázsiai influenzával (H2N2). Lehet, hogy a korábbról felhalmozódott antigének a neuraminidáz vagy a belső proteinek ellen mérsékelte a hongkongi influenza áldozatinak számát, de az influenza altípusaival szembeni keresztvédettség még kevéssé ismert terület.

A hongkongi influenza a H3N2 okozta első ismert járvány volt, bár van rá szerológiai bizonyíték, hogy már a 19. század végén lehettek H3N2 fertőzések.

A járvány a feljegyzések szerint 1968. július 13-án tört ki egy sűrűn lakott (500 fő/acre, kb. 1235 fő/hektár) nagyvárosi környéken. Ez a kitörés két hét alatt érte el a maximum intenzitást és hat hétig tombolt. A vírust a hongkongi Queen Mary kórházban izolálták. Az influenzatünetek 4-5 napig tartottak.[4]

Júliusban Vietnámban és Szingapúrban is kitört a járvany. Szeptemberre elérte Indiát, a Fülöp-szigeteket, Ausztrália északi részét és Európát. Ugyanebben a hónapban a vietnámi háborúból hazatérő amerikai katonák Kaliforniába is elvitték. Japánt, Afrikát és Dél-Amerikát 1969-re érte el a járvány.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul, William E.. Fundamental Immunology, 1273. o. 
  2. World health group issues alert Mexican president tries to isolate those with swine flu”, Associated Press, 2009. április 25. (Hozzáférés ideje: 2009. április 26.) 
  3. Mandel, Michael. „No need to panic ... yet Ontario officials are worried swine flu could be pandemic, killing thousands”, Toronto Sun, 2009. április 26. (Hozzáférés ideje: 2009. április 26.) 
  4. a b Starling, Arthur. Plague, SARS, and the Story of Medicine in Hong Kong. HK University Press, 55. o. (2006. május 14.). ISBN 9622098053 
  5. Chapter Two : Avian Influenza by Timm C. Harder and Ortrud Werner from excellent free on-line Book called Influenza Report 2006 which is a medical textbook that provides a comprehensive overview of epidemic and pandemic influenza.