Fekete halál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fekete halál ábrázolása. "The Chronicles of Gilles Li Muisis" (1272-1352), abbot of the monastery of St. Martin of the Righteous. Bibliothèque royale de Belgique, MS 13076-77, f. 24v.

A fekete halál az emberi történelem egyik legpusztítóbb járványa volt, amely 1348 és 1350 között tetőzött Európában. Széles körben elterjedt elképzelés szerint a Yersinia pestis baktérium által kiváltott bubópestis-járvány volt, jóllehet ezt több tudós megkérdőjelezi. A feltételezések szerint Kínából indult, és a selyemúton érte el a Krím-félszigetet 1346-ban. Onnan valószínűleg a kereskedőhajókon gyakran megjelenő házi patkányok bolhái révén terjedt el a Mediterráneumban és Európában. A fekete halál nagy, fekete kiütéseket okozott a testen.

Becslések szerint a járvány Európa lakosságának 30–60%-át pusztította el, ezzel a világ népességét 450 millió főről 1400-ra 350–375 millió főre apasztva. Vallási, társadalmi és gazdasági változásokat indított el, amelyek mély hatást gyakoroltak Európa történelmére. A kontinens népessége csak 150 év alatt állt helyre. A járvány többször visszatért egészen a 19. századig. Mivel a szegényebb népesség nagy részét elpusztította, a gazdag földtulajdonosoknak jobban meg kellett fizetniük a megmaradt dolgozókat. Mivel a fogyasztói javakban többlet keletkezett, addig luxuscikknek számító terményeket is termeszthettek. Ez azt jelentette, hogy a történelem folyamán először sok korábbi szegény földművelő esélyt kapott egy magasabb életszínvonal elérésére. Számos történész szerint ide vezethetők vissza az európai középosztály kialakulásának kezdetei.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Black Death című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete halál témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]