Adatállomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az informatikában adatállománynak, állománynak vagy fájlnak nevezzük a logikailag összefüggő adatok halmazát, tömbjét. Tárolásuk bármilyen adathordozón történhet. Kétféle fájlt különböztetünk meg. Az első a processzor által végrehajtható utasításokat tartalmazó, futtatható állomány. A második típus az adatállomány, mely a futtatható programok számára képes értelmezhető adatot, adatokat biztosítani. Adatfájl például egy képfájl, egy szövegfájl vagy egy adatbázisfájl.

Állományok azonosítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden állomány rendelkezik azonosítóval, mely alapján megkülönböztetjük őket. Ez az azonosító egy névből, egy kiterjesztésből és a kettőt elválasztó karakterből (pont) áll. Az azonosításnak különböző operációs rendszereken eltérő szabályai vannak.

Általános azonosítási szabályok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Egy könyvtáron belül azonos névvel és kiterjesztéssel legfeljebb egy fájl rendelkezhet.
  • Több azonos névvel rendelkező fájl szerepelhet egy könyvtáron belül, de csak ha a kiterjesztésük különbözik.
  • Több nevében és kiterjesztésében azonos fájl is létezhet a partíción, de ennek feltétele, hogy minden fájlnak eltérő könyvtárban kell szerepelnie.

Azonosítás DOS operációs rendszer alatt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A DOS operációs rendszerben a fájlnév legalább 1, legfeljebb 8 karakter hosszúságú lehet. Tartalmazhatja az angol ABC 26 betűjét, számjegyeket, kötőjelet és alulvonást. Nem engedélyezett a szóköz, perjel, kocsivissza karakter (backslash), relációs jelek. Ezzel a névadási szisztémával 4 347 792 138 496 (azaz több mint négyezer-háromszáznegyvenhétmilliárd-hétszázkilencvenkétmillió) különböző módon nevezhetjük el fájljainkat. A kiterjesztés legfeljebb 3 karakter hosszúságú lehet, megadása nem kötelező. Megközelítőleg 54000 kiterjesztés különböztethető meg.

Azonosítás Windows operációs rendszerek alatt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows operációs rendszerben a fájlnév 256 karakter hosszúságú lehet. Tartalmazhat UNICODE karaktereket (pl. ékezetes betűk), szóközöket, felkiáltójelet, s több pontot is. Több pontot tartalmazó fájlazonosító esetén az utolsó pontot követő karakterlánc lesz a fájlkiterjesztés. Pl.: elso.masodik.harmadik esetén a kiterjesztés a „harmadik” karakterlánc.

Nem megengedett karakterek a kocsivissza karakter, perjel, kérdőjel, csillag, idézőjel, relációs jelek.

Fájl attribútumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fájlok tulajdonságait, felhasználhatóságát, hatóköreit leíró jelölések az attribútumok. Az, hogy milyen attribútumokat vehetnek fel a fájlok, a fájlrendszertől függ.

Attribútumok listája (NTFS fájlrendszerben):

Név (magyar) Név (angol) Tulajdonság
Csak olvasható Read only A fájlt csak olvasni lehet, módosítani a tartalmát, áthelyezni és törölni nem.
Rejtett Hidden Ha egy fájl rejtett, nem szerepel a közönséges könyvtárlistában, külön beállítás alapján megjeleníthetők.
Rendszer System A fájl az operációs rendszer része vagy az operációs rendszer közvetlenül használja azt. Az ilyen attribútummal rendelkező fájlokat nem ajánlott módosítani, törölni vagy áthelyezni, mert az a rendszer instabilitásához, összeomlásához vezethet.
Archív Archive Kijelöli a fájlt visszaállításra vagy eltávolításra. Főleg alkalmazások használják ezt az attribútumot, de biztonsági mentés készítésekor is mentésre kerülnek az ezzel az attribútummal rendelkező fájlok.
Eszköz Device Fenntartja a fájlt későbbi használatra.

(Felhasználó által nem beállítható)

Ideiglenes Temporary A programok és az operációs rendszerek is létrehoz(hat)nak ideiglenes fájlokat a háttérben futás közben a lehető leggyorsabb adatelérés érdekében. Amint nincs szükség többé az ideiglenes fájlokra, törlésre kerülnek.

(Felhasználó által nem beállítható)

Tömörített Compressed A fájl tömörített formában tartalmaz adatokat, értelmezéséhez először ki kell csomagolni.
Offline Offline A fájl megkapja ezt az attribútumot, ha az adatokat nem képes azonnal rendelkezésre bocsátani.

(Felhasználó által nem beállítható)

Nem tartalomindexelt Non Content Indexed A fájl nem lesz indexelve az operációs rendszer indexelő-szolgáltatása által.
Titkosított Encrypted Fájl esetében ez az attribútum azt jelenti, hogy minden adatot titkosított formában tárol, tehát nem képes közvetlenül értelmezhető adat reprezentálására.

Fájlkiterjesztések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kiterjesztés (angol nyelven: extension) a fájl által tárolt adat típusáról ad felvilágosítást. Segíti az operációs rendszert abban, hogy az állományhoz egy futtatható alkalmazást rendeljen, a felhasználói programoknak pedig megadja az adat értelmezésének módját. (Pl.: Egy szöveg típusú adathalmazt más módon kell értelmezni, mint egy kép típusút)

Fájl tulajdonságai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az attribútumokkal szemben a fájlok tulajdonságai nem szerkeszthető adatok, ezek a fájlra jellemző adatokat tárolnak.

Windows operációs rendszer alatt a következő módokon tekinthetők meg a fájl tulajdonságai:

  • Fájl kijelölése > Helyi menü > Tulajdonságok
  • (Windows Intéző ~ Windows Explorer) Fájl kijelölése > Fájl menü > Tulajdonságok

Fájlméret[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fájlméret megadja, hogy a fájl mekkora területet foglal el annak a meghajtónak az összterületéből, melynek fájlrendszerében elhelyezkedik. Ezt a mennyiséget bájtokban mérjük.

Elérési út[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megadja, hogy az adott fájl eléréséhez mely könyvtárakon át kell navigálni. Első karaktere a meghajtó betűjele, a további karakterek adják meg az alkönyvtárak nevét kocsivissza (backslash) karakterrel elválasztva.

Pl.: C:\User\Documents\

Dátumadatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Létrehozás dátuma: Azt a dátumot és időpontot adja meg, amikor a fájlt a rendszerben létrehozták. Ez az adat soha nem változik meg.
  • Módosítás dátuma: A fájl legutóbbi módosításának dátumát adja meg. Ez az adat minden módosításkor megváltozik.
  • Hozzáférés dátuma: Azt a dátumot adja meg, amikor valamely felhasználó legutóbb hozzáfért a fájlhoz.


Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]