Ugrás a tartalomhoz

Mappa (számítástechnika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy mappaikon

Mappa (angolul folder) alatt az informatikában egy fájlrendszeren belüli entitást értenek, ami fájlokat és almappákat tartalmazhat. Nevezik még könyvtárnak, és a DOS idejében elterjedt volt a tartalomjegyzék (directory, catalog) kifejezés is. A könyvtárak fastruktúrát alkotnak: a gyökérkönyvtárnál feljebb nem léphetünk, és onnan mehetünk le a mappák almappáinak az almappáiig, ameddig csak szeretnénk. Unix rendszereken az egész fájlrendszer egyetlen fastruktúrát alkot egyetlen gyökérrel, míg Windows rendszereken minden meghajtóhoz külön gyökérkönyvtár tartozik.

A korai operációs rendszerek (és egyes mai beágyazott rendszerek) nem támogatták a könyvtárak koncepcióját, esetleg csak egyszintű hierarchiát támogattak, tehát a könyvtárakban más könyvtárak nem, csak fájlok lehettek. Az első hierarchikus fájlrendszerek közé a UNIX fájlrendszere tartozott.

Számos operációs rendszer ismeri az aktuális könyvtár, avagy munkakönyvtár fogalmát, ahol a kiadott parancsok végrehajtódnak.

A számítógépet összefogó operációs rendszer is mappákra épül, például Windows esetében egy főkönyvtára van, és ezen kívül a rendszer részeit képezik a felhasználók adatait tároló és a programokat tároló mappák. A dossziékhoz és polcokhoz hasonlítható rendszerrel tehetjük könnyen áttekinthetővé adatainkat, és manapság már számos módon csoportosíthatóak benne a különféle fájlok, például név, létrehozás/módosítás dátuma, fájlkiterjesztés, méret stb. szerint. A mappákat és a benne lévő fájlokat kis ikonok jelzik, amik mind egy-egy típusra utalnak (természetesen DOS esetében csak szöveges megjelenítés volt, és a fájlkiterjesztések alapján kellett tájékozódnunk).