Alsókötőjel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Aláhúzásjel szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az aláhúzásjel vagy alulvonás_ ) eredetileg az aláhúzás jelölésére szolgáló karakter; az ASCII-ben 95-ös értékű. A magyar, amerikai és nemzetközi billentyűzeten is a kötőjellel egy billentyűn van. A Unicode U+005F-ként, LOW LINE néven ismeri.

Ez a karakter az írógépek korából maradt ránk. A szövegfeldolgozó programok előtt ez volt az egyetlen módja a szavak aláhúzásának, ez ugyanis a szöveg legépelése után a kocsi visszaállításával és a szöveg aláhúzásjelekkel való felülírásával történt.

Gyakran használják még szóközként a számítógépes operációs rendszerekben, fájl- és könyvtárnevekben (valamint ebből következően az internetes URL-ekben), e-mail-címekben, programozási nyelveknél azonosítókban.

Ennek oka, hogy gyakran van szükség több szóból álló függvény- és változónevekre, de a lyukkártyákon nem különböztettek meg kisbetűket, így nem lehetett volna a TeVe-betűket használni. Mivel a szóköz nyelvi elemeket választott el, a kötőjel kivonást jelentett, viszont az akkortájt megjelenő ASCII-ben szerepelt az aláhúzásjel, sok esetben a mai napig azt használják.

Néhány alkalmazás automatikusan aláhúzza az aláhúzásjelekkel körülvett szöveget: az _aláhúzott_-ból aláhúzott lesz (a Microsoft Wordben dőlt betűs lesz: _dőlt_dőlt).

Nem kötőjel, és nem szabad arra használni, vagy vízszintes vonal készítéséhez, bár egyes hírügynökségek a speciális karakterek (köztük a gondolatjel és a nagykötőjel) helyett aláhúzásjel használatát kérik a kéziratokban.

Néhány afrikai nyelvben és amerikai bennszülöttnyelvben mellékjelként használják. Az aláhúzásjelet néha alsó pontként (Unicode: COMBINING DOT BELOW, kombinált alsó pont) használják a romanizált arabban és héberben.