Attribútum (számítástechnika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az attribútum informatikai értelemben is több jelentésben használt fogalom, mely jelentéstartalmakat az fogja össze, hogy valamely (fizikai vagy logikai) objektum milyen tulajdonságokkal ruházható fel. Az objektum (elvi) definíciójában ezeknek a tulajdonságoknak szerepelniük kell, az objektum konkrét létrejöttekor ezen tulajdonságok valamilyen értéket kapnak (esetleg a „semmilyen” (null, null value, nil) értéket), ezek együttesét nevezzük az informatikában (is) az objektum attribútumainak. Az objektum jellegétől függ tehát, hogy az attribútum konkrétan mi is lehet. Például a fájlrendszerekben a fájloknak és könyvtáraknak a hozzáférések jellegét szabályozó, a térinformatikában, a CAD-rendszerekben az egyes geometriai elemeknek logikai, szöveges és/vagy számszerű attribútumaik lehetnek.

Állományok (fájlok) attribútumai[szerkesztés]

A fájlrendszerekben az egyes fájlok, könyvtárak tulajdonságait, felhasználhatóságát, hatóköreit leíró jelölések az attribútumok. Az, hogy milyen attribútumokat vehetnek fel a fájlok, a fájlrendszertől függ.

Attribútumok listája (NTFS fájlrendszerben):

Név (magyar) Név (angol) Tulajdonság
Csak olvasható Read only A fájlt csak olvasni lehet, módosítani a tartalmát, áthelyezni és törölni nem.
Rejtett Hidden Ha egy fájl rejtett, nem szerepel a közönséges könyvtárlistában, külön beállítás alapján megjeleníthetők.
Rendszer System A fájl az operációs rendszer része vagy az operációs rendszer közvetlenül használja azt. Az ilyen attribútummal rendelkező fájlokat nem ajánlott módosítani, törölni vagy áthelyezni, mert az a rendszer instabilitásához, összeomlásához vezethet.
Archív Archive Kijelöli a fájlt visszaállításra vagy eltávolításra. Főleg alkalmazások használják ezt az attribútumot, de biztonsági mentés készítésekor is mentésre kerülnek az ezzel az attribútummal rendelkező fájlok.
Eszköz Device Fenntartja a fájlt későbbi használatra.

(Felhasználó által nem beállítható)

Ideiglenes Temporary A programok és az operációs rendszerek is létrehoz(hat)nak ideiglenes fájlokat a háttérben futás közben a lehető leggyorsabb adatelérés érdekében. Amint nincs szükség többé az ideiglenes fájlokra, törlésre kerülnek.

(Felhasználó által nem beállítható)

Tömörített Compressed A fájl tömörített formában tartalmaz adatokat, értelmezéséhez először ki kell csomagolni.
Offline Offline A fájl megkapja ezt az attribútumot, ha az adatokat nem képes azonnal rendelkezésre bocsátani.

(Felhasználó által nem beállítható)

Nem tartalomindexelt Non Content Indexed A fájl nem lesz indexelve az operációs rendszer indexelő-szolgáltatása által.
Titkosított Encrypted Fájl esetében ez az attribútum azt jelenti, hogy minden adatot titkosított formában tárol, tehát nem képes közvetlenül értelmezhető adat reprezentálására.