Interaktív tábla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az interaktív tábla olyan, az üzleti szférában és a pedagógiában is jól hasznosítható információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszköz, amely egy szoftver segítségével kapcsolja össze a táblát egy számítógéppel (és projektorral) úgy, hogy annak vezérlése a tábláról lehetséges lesz, szoftverében objektumokat tudunk mozgatni, illetve a táblára került tartalmak háttértárolóra menthetővé válnak.

Magyarországon több mint tízféle, különböző tulajdonságokkal rendelkező táblatípus van forgalomban.

Az első interaktív táblákat az irodában való használatra tervezték és gyártották. A PARC 1990 körül fejlesztette ki. Ezt a táblát először kiscsoportos találkozókon használták fel.

Az interaktív táblaipar értékesítése 2008-ban elérte az 1 milliárd dollárt, 2011- ig az osztályok 14%-ban elvárható volt az ineraktív tábla jelenléte. 2004-ben a Britt általános iskolák 26%-a interaktív táblákkal rendelkezett.

Általános használat[szerkesztés]

Az interaktív tábla lehet egy önálló számítógép vagy egy működőképes érintőpad a számítógépek számára. Az eszközvezérlő általában a csatlakoztatott számítógépre van telepítve, hogy az ineraktív tábla emberi bemeneti eszközként (például egérként) működjön. A számítógép videó kimenete projektorhoz van csatlakoztatva, így a képek az inetaktív táblán megjeleníthetők. A felhasználó ezután kalibrálja a tábla képét úgy, hogy a kép pozícióját a táblához viszonyítja. Ezután a mutató vagy más eszközökkel használhatóak a programok, úgy mint általában egy egérrel szokott. Ha szövegbevitelre van szükség, a felhasználó felhívhat egy digitális billentyűzetet vagy ha a tábla szoftvere engedélyezi ezt, használhatja a kézírás felismerést. Ezáltal feleslegessé válik a számítógép billentyűzetének használata. Így az ineraktív tábla emulálja az egeret is és a billentyűzetet is. Ezáltal a felhasználó bemutatót vagy órát tarthat kizárólag a tábla segítségével.

Csoportosítási szempontok[szerkesztés]

 1. Tábla vagy nem tábla? – Alapvetően kétféle típusa létezik a táblának aszerint, hogy mit fogunk kapni a vásárlás után.
  1. a vásárláskor egy valóságos, nagy méretű táblát kapunk,
  2. egy nagyobb dobozban is elférő kiegészítő eszközt, amely a fehértáblát alakítja át interaktív felületté.
 2. Technológiai alapon – A különböző táblagyártók háromféle technológiai módon oldották meg, hogy bemeneti perifériaként tudjon működni az eszköz:
  1. fizikai érintést érzékelnek,
  2. ultra- illetve infrahangosak,
  3. elektromágneses elven működő táblák.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Interactive whiteboards
A Wikimédia Commons tartalmaz Interaktív tábla témájú médiaállományokat.